Denne iskollapsen skaper smeltefrykt

Isbit sju ganger så stor som Manhattan brakk av Antarktis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En isklump sju ganger større enn Manhattan kollapset nylig fra det islagte Antarktis.

Satelittbilder viser en gigantisk ishylle på 415 kvadratkilometer som brekker av kanten av i den vestre delen av det sørlige polarområdet kalt «Wilkins».

Biten har vært fryst fast i kanskje 1500 år. Nå henger den bare fast i en tynn «istråd», melder nyhetsbyrået AP.

- Dette er et resultat av den globale oppvarmingen, sier forsker David Vaughan i British Antarctic Survey (BAS) i en pressemelding på vegne av flere internasjonale isforsknings-institutter.

Man kunne se isen gradvis brekke av og forandre farge. Etter hvert bare ballet det på seg.

- Det så ut som om noen kuttet opp isflak bit for bit i en enorm skala, uttaler Vaughan.

Kollapsen varte over en vis tid og sjokkerte, men samtidig fascinerte isforskere fra hele verden som fulgte utviklingen fra den startet 28. februar fram til nå.

Blant annet fløy de over med fly for å kunne ta sjeldne bilder og video av fenomenet.

GLOBAL OPPVARMING: Denne iskollapsen på Antarktis er et resultat av den globale oppvarminga, tror isforskere. Foto: National Snow and Ice Data Center
GLOBAL OPPVARMING: Denne iskollapsen på Antarktis er et resultat av den globale oppvarminga, tror isforskere. Foto: National Snow and Ice Data Center Vis mer

- Dette er ikke noe vi får se så veldig ofte, sier forskersjef Ted Scambos ved National Snow and Ice Data Center (NSIDC) i Boulder, Colorado i den felles pressemeldinga.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne atskillelsen skjedde som når man knuser glass med en hammer, forklarer isforskerne overfor AP.

Det fryktes nå at hele Wilkins, som er på størrelse med Connecticut i USA og som kan ses som en isarm på den vestlige delen av polen, også skal kollapse fordi denne hendelsen har ført til at havet nå skyller innover nye deler av isen.

Forskerne tror totalkollapsen kan skje innen de neste 15 åra.

Gigantisbiten som forsvant denne gangen vil ikke få havet til å stige fordi den allerede fløt på vannet, men forskerne ser med uro på framtida for denne delen av Antarktis.

- Den verste smelteperioden er over for nå, men dette er det stedet i verden hvor gjennomsnittstemperaturen har steget mest de siste åra. Det har smeltet veldig mye is her i år. Når januar kommer vil vi følge med på om det fortsetter, uttaler Scambos i pressemeldinga på vegne av NSIDC.

Denne iskollapsen skaper smeltefrykt
UTVIKLINGEN: Denne bildeserien viser hvordan det gigantiske isflaket begynte å kollapse.
ISMOS: Nærbildene av disse isflakene viser hvordan ishylla har blitt pulverisert i mange biter. Flere av disse bitene er flere hundre meter lange.