MISTET FAMILIEN: Droner har trolig drept hundrevis av sivile. Denne jenta mistet nesten hele familien i et droneangrep, og er en del av en kampanje aktivister håper kan utløse empati hos dronepilotene. Foto: #NotABugSplat
MISTET FAMILIEN: Droner har trolig drept hundrevis av sivile. Denne jenta mistet nesten hele familien i et droneangrep, og er en del av en kampanje aktivister håper kan utløse empati hos dronepilotene. Foto: #NotABugSplatVis mer

Denne jenta mistet familien i et droneangrep, nå ser hun opp mot pilotene

Kampanje mot ubemannede droner som trolig har drept hundrevis av sivile i Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De ubemannede dronenes inntog gjorde det mulig for piloter å sitte på trygg avstand og bombe mål i konfliktsoner og deretter dra hjem til familien for å spise middag.

Det har ifølge et nytt menneskerettighets-prosjekt ført til at dronepiloter har begynt å kalle bombemålene for «bug splats», fordi det gjennom kornete videobilder ser mest ut som at det er et innsekt man knuser.

Uttrykket har også blitt rapportert av magasinet Rolling Stone. I boka Predator skriver dronepilot Matt Marton at det er nesten som å spille et dataspill.

Gigantisk plakat For å svare på dette har kunstnere laget en gigantisk plakat av et av droneangrepenes mange sivile ofre, i samarbeid med den britiske organisasjonen Reprieve og pakistanske Foundation for Fundamental Rights.

Jenta på plakaten navngis ikke, men hun skal ha mistet begge foreldrene og to brødre på åtte og ti år i et droneangrep i Danda Darpakhel nordvest i Pakistan. Selv skal jenta ha overlevd sammen med en av de andre brødrene.

«BUG SPLATS»: Aktivistene prøver å utløse empati hos drone-piloter. Foto: #NotABugSplat
«BUG SPLATS»: Aktivistene prøver å utløse empati hos drone-piloter. Foto: #NotABugSplat Vis mer

Ansiktet som ser trist opp mot skyene ble avbildet av den pakistanske fotografen Noor Behram bare timer etter angrepet mot familiens hjem.

- Vi vurderte å skrive noe på plakaten, men bestemte oss for å ikke gjøre det. Øynene hennes sier alt, sier en av aktivistene bak prosjektet til Mother Jones.

Aktivistene håper at plakaten kan utløse empati hos dronepilotene.

Terrornettverk målet Både New York Times og BBC meldte om angrepet i 2010, og skrev at uskyldige kvinner og barn ble drept i angrepet.

Det var Haqqani-terrornettverket som skal ha vært mål for angrepet.

TIMER ETTER ANRGEPET: Dette bildet skal være tatt timer etter droneangrepet i 2010. Jenta til venstre har blitt forstørret og ser nå opp mot dronepilotene i Pakistan. Foto: Noor Behram/Reprieve
TIMER ETTER ANRGEPET: Dette bildet skal være tatt timer etter droneangrepet i 2010. Jenta til venstre har blitt forstørret og ser nå opp mot dronepilotene i Pakistan. Foto: Noor Behram/Reprieve Vis mer

Ifølge rapporten «Living Under Drones» utarbeidet av Stanford og New York University ble mellom 2562 og 3325 personer drept av droner i Pakistan mellom juni 2004 og september 2012. Mellom 474 og 881 av disse var sivile, og 176 barn.