Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Denne jula blir fryktelig vond»

Ekteparet Lilina og Tom Nilsen (42) får ikke feire jul sammen. Hun må leve i skjul i London, han venter utenfor Oslo. Utlendingsnemnda nekter henne å reise hjem til mannen sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Dagbladet møter Lilina på det norske KFUK/KFUM-hjemmet i Holland Park i London. I fjor fikk hun være her i jula. I år vet hun ikke hvor hun skal være.

 -  Jeg er ikke norsk, så jeg kan ikke være her, sier hun. I hjemmet utenfor Oslo sitter ektemannen Tom Nilsen med bryllupsbilder og juleduk foran seg.

-  Jeg tenker på Lilina hele tida. Vi er på randen av psykisk sammenbrudd begge to, sier han. De giftet seg i mars i fjor i London. Men UDI og utlendingsnemnda (UNE) nekter å gi henne familiegjenforening med ektemannen. Siste avslag kom tredje november i år.

-  Denne jula blir fryktelig vond, sier han. 

- Elsker hverandre

Det er deres andre jul hver for seg. Heller ikke i fjor fikk de være sammen.

-  Vi elsker hverandre. Jeg vil gi henne et trygt hjem, sier Tom Nilsen som har skrevet til UDI-sjefen, kommunalkomiteen, til Erna Solberg og Kjell Magne Bondevik og bedt om hjelp.

Kona hans Lilina er i førtiåra. Hun er redd for å bli gjenkjent. Hun er russiskfødt, men oppvokst i Israel der hun giftet seg som tenåring. Frykten for en voldelig eksmann og nettverket hans, gjorde at hun flyktet fra Israel i 1995.

-  Jeg var redd for livet mitt. Hvis jeg kunne leve trygt med min familie i Israel, hadde jeg aldri kommet til Norge, sier hun.

Hun fikk avslag på asylsøknaden. Våren 2001 ble hun og Tom kjærester og så samboere. Men i slutten av november i forfjor ble hun pågrepet på gata og utvist.

UDI og UNE har begrunnet avslagene med Lilinas ulovlig opphold i Norge. Etter to år har hun imidlertid krav på å få saken sin behandlet på nytt.

-  Vi hadde håp i høst. Vi håpet at vi skulle pynte juletreet sammen, sier han. I London har hennes visum gått ut. UNE sier nå at hun ikke kan søke familiegjenforening fra London fordi hun oppholder seg ulovlig der. Hun bør søke fra Israel, ifølge nemnda.

- Må hun utsette seg for bli drept i Israel for å kunne søke? spør hennes advokat Jacob Aars-Rynning. 

Han viser til at hennes søster har uttalt seg under ed. I et såkalt «affidavit» forsikrer hun at det er sant at Lilina ble mishandlet og truet av eksmannen og var tvunget til flukt.

Nok en begjæring om omgjøring ble sendt 7. desember. Nemnda har ennå ikke behandlet denne, får Dagbladet opplyst.

-  De som sitter med makta vil bare ikke gi disse menneskene mulighet til å leve sammen. Det er åpenbart gått prestisje i saken, sier Aars-Rynning.

- Stjålet liv

I London deler Lilina et rom med en annen kvinne. Tom betaler husleia.

-  Ellers måtte jeg bo på gata. Det er do og dusj på gangen, og nå om vinteren er det fryktelig kaldt.

Advokaten reagerer på at familiegjenforeningssaken aldri har vært oppe i fullt nemndsmøte.

-  Min klient har ikke økonomiske midler til å gå den tunge veien til retten. Jeg føler meg tvunget til å overveie å bringe saken til Sivilombudsmannen, for egne midler, sier han.

 I London sitter Lilina alene:

-  De har stjålet to år av mitt og Toms liv. Hva har vi gjort for å fortjene dette? De sier jeg må søke fra det landet jeg kommer fra, men jeg har ikke lenger noe land.

-  Vi ber bare om en ting: Å få leve trygt sammen i Norge, sier han utenfor Oslo.

-Avslag på formelt grunnlag

Lilinas søknad fra London er avslått på formelt grunnlag, opplyser nemndleder i utlendingsnemnda.

-  Etter regelverket kan hun ikke søke fra Storbritannia hvor hun mangler arbeids- og oppholdstillatelse. Klagen er derfor avslått på formelt grunnlag, den er ikke realitetsbehandlet, sier nemndleder Birgitte Ege i UNE.

-  Hva skal hun gjøre?

-  Jeg kan bare gjenta at hun må søke slik regelverket sier.

-  UNE sier altså at hun må søke fra Israel?

-  Vi følger regelverket.

-  Har UNE tenkt at dette ekteparet aldri skal få leve sammen?

-  Jeg har forståelse for at de opplever situasjonen som vanskelig. Lovverket åpner for at innreiseforbudet oppheves, men da må man søke på korrekt måte, sier nemndleder Birgitte Ege i UNE.

ULYKKELIG: For andre jula på rad sitter Tom Nilsen (42) i Oslo og savner kona si. Paret har kjempet for hverandre i to år.
KNUST : Russisk-israelske Lilina.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media