Denne kamuflasjen gjorde soldatene mer synlig

Uniformsskandale til 30 mrd. kroner i den amerikanske hæren. - De ville se like kule ut som marinesoldater, sier eksperter.

MOTEVALG: De nye hæruniformene ble valgt for å likne mest mulig på kamuflasjen brukt av soldatene i Marinekorpset, ifølge kilder i den amerikanske hæren. Med dette som førsteprioritet ble blant annet de faktiske kamuflasjeegenskapene nedprioritert. Nå skiftes uniformene ut. AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI
MOTEVALG: De nye hæruniformene ble valgt for å likne mest mulig på kamuflasjen brukt av soldatene i Marinekorpset, ifølge kilder i den amerikanske hæren. Med dette som førsteprioritet ble blant annet de faktiske kamuflasjeegenskapene nedprioritert. Nå skiftes uniformene ut. AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske hæren skroter sine nyeste uniformer, som kostet over 30 milliarder kroner å utvikle og distribuere, etter at det blant annet gjorde soldatene til «levende målskiver», ifølge The Daily.

Mønstertypen Universal Camouflage Pattern (UCP), som er en variant av det som kalles digital kamuflasje på grunn av de små fargeflekkene, ble introdusert i 2004 og omtales som en livsfarlig fiasko. Eksperter sier vitenskapen bak mønsterutvikling ble satt til side til fordel for mote, ifølge nettstedet.

Bakgrunnen til at det ble innført, til tross for en rekke mangler, var at høytstående offiserer var «misunnelige» på de nye uniformene som ble utviklet til Marinekorpset, ifølge The Daily.

- Merkevareidentitet trumfet nytte. Det er egentlig det dette koker ned til: 'Vi kan ikke la marinesoldatene se kulere ut enn hæren', sier redaktør Eric Graves i tidsskriftet Soldier Systems Daily.

Ikke-kamuflerende Også soldater raser mot at kamuflasjen gjør en heller dårlig jobb i å kamuflere.

- I bunn og grunn designet hæren en universell uniform som feilet universelt i alle omgivelser. Den eneste gangen jeg har sett at den fungerte bra, var i et grustak, sier en soldat og Irak-veteran.

- Som en oppklaringssoldat i kavaleriet, er det min jobb å være skjult. Det er vanskelig å gjøre en god jobb når uniformen skiller seg ut. Dersom vi kan se våre egne over store avstander på grunn av det, kan fienden gjøre det samme, sier han videre.

Hærens kamuflasjeutviklere sier at det hele begynte i 2002, da Marinekorpset fikk sine nye uniformer, kjent som MARPAT. Dette designet ble valgt ut fra et titalls ulike kandidater, blant annet etter tilbakemeldinger og innspill fra soldatene selv.

- Kult utseende På den samme tida var hæren på utkikk etter en ny bekledning, blant annet fordi de ikke hadde nok ørkenkamuflasje til mannskapet i Irak. Det førte blant annet til at de måtte krige i mørkegrønne vester, som vises godt i landskapet.

- VILLE SE TØFFE UT: Det amerikanske marinekorpset fikk nye uniformer i 2002 (bildet). Eksperter sier at den amerikanske hæren ignorerte vitenskapen bak kamuflasjedesign for å få noen som liknet. Foto: AP Photo / Anja Niedringhaus / Scanpix
- VILLE SE TØFFE UT: Det amerikanske marinekorpset fikk nye uniformer i 2002 (bildet). Eksperter sier at den amerikanske hæren ignorerte vitenskapen bak kamuflasjedesign for å få noen som liknet. Foto: AP Photo / Anja Niedringhaus / Scanpix Vis mer

Kamuflasjeforskerne testet flere ulike design, både interne og eksterne, før de publiserte en rapport med «vinneren» i 2004. Problemet, ifølge The Daily, var at denne kamuflasjen aldri ble laget likevel, siden avgjørelsen ble kontret fra høyere hold.

- Utviklerne fikk ordre om å ta vinnerdesignet og gjøre det om til et pikselert mønster. De fikk i bunn og grunn beskjed om å sette inn mønsteret brukt av Marinekorpset, sier ingeniør James Fairneny i kamuflasjeteamet.

- Det var trendy. Om det er godt nok for marinesoldatene, hvorfor skulle ikke hæren ha det samme kule utseendet? spør tekstilekspert Cheryl Stewardson ved et militært forskningssenter i Massachusetts, hvor de fleste hærkamuflasjene lages.

I kjølvannet av uniformsskrotingen, har den amerikanske hæren iverksatt arbeid på en ny og bedre kamuflasje. Det vil trolig ikke være på plass før til neste år.

PIKSLER: Mønstertypen kalles digital kamuflasje, på grunn av de små fargeprikkene som ser ut som piksler på en dataskjerm. Foto: AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI/Scanpix
PIKSLER: Mønstertypen kalles digital kamuflasje, på grunn av de små fargeprikkene som ser ut som piksler på en dataskjerm. Foto: AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI/Scanpix Vis mer