Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Denne kan lyse opp nattehimmelen

Nyoppdaget komet gir håp om spektakulært syn.

PÅ BESØK: Kometen ISON (merket med to røde streker) befinner seg for øyeblikket langt fra jorda, og kan bare skimtes som en lyssvak prikk i teleskopet. Den er imidlertid på vei mot sola i høy hastighet, og til neste år kan den bli et svært spektakulært syn for oss her i nord. Foto: E. Guido, G. Sostero & N. Howes
PÅ BESØK: Kometen ISON (merket med to røde streker) befinner seg for øyeblikket langt fra jorda, og kan bare skimtes som en lyssvak prikk i teleskopet. Den er imidlertid på vei mot sola i høy hastighet, og til neste år kan den bli et svært spektakulært syn for oss her i nord. Foto: E. Guido, G. Sostero & N. Howes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Astronomimiljøet koker etter oppdagelsen av kometen ISON i forrige uke. Den befinner seg for øyeblikket et sted forbi Jupiters omløpsbane, men er på vei mot sola i full fart.

Og til neste år kan den gi himmeltittere på den nordlige halvkule et svært spektakulært syn, melder Spaceweather.com.

Kometer er på mange måter skitne, frosne snøballer, og akkurat denne havner i en kategori kalt solstreifere. Med mindre den går i oppløsning på veien, viser foreløpige beregninger at passerer rundt 1,8 millioner kilometer fra sola 28. november 2013.

Den intense varmen fører til at isen på overflaten fordamper. Materien blåses ut av stråling og solvind, noe som fører til den lange, karakteristiske komethalen. Om dette skjer, kan den bli ekstremt lyssterk og synlig med det blotte øyet i lang tid.

Om vi er veldig, veldig heldige, kan kometen i beste fall tenkes å bli synlig også på dagtid.

Tja... På den annen side, er det en mulighet for at vi alle blir snytt, sier Karl Battams ved Sungrazer Comet Project.

- Akkurat nå kaster vi egentlig bare dartpiler mot brettet, sier Battams, og spår to mulige utfall.

SKUFFELSE? Kometen kan også fisle ut til ingenting. Noe endelig svar ligger fortsatt et lite stykke fram i tid. Foto: E. Guido, G. Sostero & N. Howes
SKUFFELSE? Kometen kan også fisle ut til ingenting. Noe endelig svar ligger fortsatt et lite stykke fram i tid. Foto: E. Guido, G. Sostero & N. Howes Vis mer

- I beste fall blir kometen stor, lysterk og streifer forbi sola neste november. Da blir den ekstremt lyssterk og synlig for folk på den nordlige halvkule i flere måneder, sier han.

I verste fall lider den samme skjebne som mange andre solstreiferkometer: Den går i oppløsning.

ISON, også kalt C/2012 S1, kan komme Oorts sky, et hypotetisk område med kometkjerner 1000 ganger så langt fra sola som Pluto. Reisetida er åpenbart svært lang, og det er derfor en mulighet for at dette blir dens første besøk i de indre delene av solsystemet.

- Om det er tilfelle, er det mulig at den aldri før har opplevd varmen fra sola og påkjenningen fra tyngdekraften. Kometen kan da gå i oppløsning uker eller måneder før den når sola. Kometer kan fisle ut, og Elenin er et ferskt eksempel på det, sier Battams.

Kometkatt Bill Gray, en ekspert på de små objektene i solssystemet, gir ISON en 30 prosent sjanse for bli å «fantastisk».

- Jeg tror det var [astronomen] David Levy som sa at kometer er som katter: De har haler, og gjør akkurat som de selv vil, skriver Gray på Planetary.org.

- Jeg så noen spekulasjoner om hvordan denne nye kometen kom til å se ut når er på sitt nærmeste sola. Her blir ting veldig uforutsigbart; det er som å spå hvem som vinner [baseballmesterskapet] World Series om tre år, fortsetter han.

Kometforsker John Bortle drar det hele enda litt videre, og sier denne kometen har en del likheter med Den store kometen i 1680. Kan de ha felles opphav?

- Den er ren spekulasjon, men disse to kan ha vært én komet for noen omløp siden, sier Bortle ifølge Spaceweather.com.

C/2012 S1 (ISON) ble oppdaget 21. september av russerne Vitali Nevski og Artyom Novichonok ved ISON-Kislovodsk-observatoriet i Russland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media