GASSDREVET: Denne gassdrevne snøskredutløseren står nå klart i Bjerkvik i Troms, og kan på kort varsel settes inn for å gjøre Tromdalen på Senja trygg for letemannskaper. Foto: Betongrenovering Drift as
GASSDREVET: Denne gassdrevne snøskredutløseren står nå klart i Bjerkvik i Troms, og kan på kort varsel settes inn for å gjøre Tromdalen på Senja trygg for letemannskaper. Foto: Betongrenovering Drift asVis mer

Denne kan skyte ulykkes-dalen trygg for skred

Operatøren har fått henvendelse fra politiet om å gjøre ulykkesstedet på Senja trygt for letemannskaper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utstyret som kan gjøre Tromdalen på Senja trygg nok til at letemannskapene kan hente ut ofrene etter skredulykken tirsdag, er nå i Bjerkvik, 2,5 timers kjøring unna ulykkesstedet.

Operatør Bent Bones Olsen i firmaet Betongrenovering Drift sitter klar til å rykke ut - hvis bare været blir bedre. 

- Planen er å skyte dalen trygg, sier han til Dagbladet.

Sjokkbølge
Hittil har stor snøskredfare og dårlig vær hindret letemannskapene i å ta seg inn til ulykkesstedet.

Nå forteller Bent Bones Olsen at politet har bedt ham holde seg klar med det spesielle utstyret han bruker til å løse ut snøskred for å gjøre fjellsider trygge for flere skred.

- Vi har fått en henvendelse fra politiet om å bruke utstyret i forbindelse med Senja og de savnede snøskuter-førerne, sier han til Dagbladet.

Han beskriver utstyret som en «gassdrevet snøskredutløser» ved navn Daisybell, som opereres hengende fra et helikopter. Mekanismen er at en sjokkbølge skapt fra gasseksplosjoner trykker på snøflaten og utløser skred.

Tidligst i morgen
- Slik jeg har forstått det, venter vi bare på bedre vær, sier Bent Bones Olsen.

Helikopteret det er meningen å bruke befinner seg i Harstad, og skredutløser-utstyret vil fraktes med bil til Senja.

- Tidligst i morgen, sier Bent Bones Olsen når Dagbladet spør hvor raskt operasjonen kan gjennomføres. Det er i så fall han selv som vil sitte i helikopteret og styre skredutløser-utstyret.

Informasjonsmøte
Børge Gundersen (36) og brødrene Anders (31) og Robert Werner Mortensen (39) er fortsatt savnet etter skredulykken tirsdag ettermiddag.

I dag klokka 15 er det planlagt et informasjonsmøte i bygda Skaland i Berg kommune, hvor de tre savnede kommer fra.

Ordfører Guttorm Nergård sa i morges til Dagbladet at lege Mads Gilbert og Tromsøs politimester Ole Sæverud skal delta på møter i Skaland idag.

Dynamitt
Ifølge skredekspert Kjetil Brattlien i Norges Geotekniske Institutt, NGI, er det to alternativer for hvordan Tromdalen kan gjøres trygg nok til at letemannskaper kan sendes inn.

Enten med snøskredutløseren Daisybell, eller med dynamitt.

- Hvis vi bruker dynamitt, kjører vi vanligvis snøscooter til toppen av fjellsidene, og fester TNT til akebrett. Så fester vi tau til akebrettet og heiser det ned i fjellsidene, sier Brattlien til Dagbladet.

Han sier at det i så fall kan bli aktuelt å bruke cirka 200 kilo TNT. Dette må eventuelt gjøres i samarbeid med Forsvaret.

Elendig vær
Tidligere i dag sa fungerende lensmann Roger Magnussen til Dagbladet at det nå planlegges å ta i bruk drastiske virkemidler for at letemannskaper skal kunne sendes inn i ras-området.

- Vi er avhengige av å få sprengt ned snø fra fjellsidene, sa Magnussen.

Problemet er været, som er svært omskiftelig med byger og dårlig sikt. Dette antas å vedvare ut dagen og kanskje enda flere dager.

SENJA: - Vi har fått en henvendelse fra politiet om å bruke Daisybell i forbindelse med Senja og de savnede snøskuter-førerne, sier operatør Bent Bones Olsen. Foto: PRIVAT
SENJA: - Vi har fått en henvendelse fra politiet om å bruke Daisybell i forbindelse med Senja og de savnede snøskuter-førerne, sier operatør Bent Bones Olsen. Foto: PRIVAT Vis mer