Denne katten dreper 100 reinsdyr om sommeren

Daglig meny i vinter: hare, rev og katter. Men Olaf er trygg i tidenes gaupejakt.

BLODTØRSTIG: Her er landets mest blodtørstige gaupe, Olaf (2,5 år), rett etter at den våknet av bedøvelsespilen etter ny radiomerking ved Alta sist mandag. Foto: KEN GØRAN UGLEBAKKEN/STATENS NATUROPPSYN
BLODTØRSTIG: Her er landets mest blodtørstige gaupe, Olaf (2,5 år), rett etter at den våknet av bedøvelsespilen etter ny radiomerking ved Alta sist mandag. Foto: KEN GØRAN UGLEBAKKEN/STATENS NATUROPPSYN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): På tross av den største gaupejakta her i landet på 10 år, er det mest blodtørstige av alle registrerte, ville kattedyr her i landet blant de få trygge.

Jegerne har fått lov til å skyte hver fjerde  gaupe av en samlet bestand på om lag 450 dyr.Den to og et halvt år gamle hanngaupa Olaf — som på bildet nettopp har våknet etter en bedøvende daktaripil i Alta sist mandag — er foreløpig fredet av Stortinget fordi bestanden i Troms og Finnmark er mindre enn 10 gaupefamilier.Her kan du følge vandringen til Olaf og andre radiomerkede rovdyr i Norge.

Reineiernes søknad om fellingstillatelse er avslått på tross av at Olaf dreper om lag 100 reinsdyr på en sommer.

— Vi har 35 sikre reinkadaver etter han på 56 dager i fjor. Det blir minst 100 rein i løpet av sommersesongen. Resten av året spiser han halvannen kilo kjøtt hver dag.

Nådeløs jeger - Vi har funnet flest harer etter hans ferd, men også en del rødrev, katter, ryper og til og med måker, sier forsker og gaupeekspert John Odden i Norsk institutt for naturforvaltning (NINA) til Dagbladet.no. I forskernes arkiver er han registrert som M222 — et av de grådigste rovdyrene som det pr. i dag finnes dokumentasjon på.Målinger av hans artsfredne Tomine (5) viser at en gaupe i Finnmark beveger seg over et område like stort som Vestfold fylke. Og forsyner seg nådeløst i reinflokkene.I vinter gjennomføres den største gaupejakta på 10 år over hele landet. Hver fjerde gaupe av den samlede bestanden på om lag 450 dyr vil være skutt innen jaktsesongens slutt 31. mars. Stortinget: 65 familier 91 av de 119 gaupene som myndighetene har tillatt jakt på i vinter er allerede på vei som jakttrofeer.Her kan du sjekke jaktstatistikken for alle de fire rovdyrene i norsk fauna: ulv, bjørn, jerv og gaupe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer