Denne katten dreper 100 reinsdyr om sommeren

Daglig meny i vinter: hare, rev og katter. Men Olaf er trygg i tidenes gaupejakt.

BLODTØRSTIG: Her er landets mest blodtørstige gaupe, Olaf (2,5 år), rett etter at den våknet av bedøvelsespilen etter ny radiomerking ved Alta sist mandag. Foto: KEN GØRAN UGLEBAKKEN/STATENS NATUROPPSYN
BLODTØRSTIG: Her er landets mest blodtørstige gaupe, Olaf (2,5 år), rett etter at den våknet av bedøvelsespilen etter ny radiomerking ved Alta sist mandag. Foto: KEN GØRAN UGLEBAKKEN/STATENS NATUROPPSYN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): På tross av den største gaupejakta her i landet på 10 år, er det mest blodtørstige av alle registrerte, ville kattedyr her i landet blant de få trygge.

Jegerne har fått lov til å skyte hver fjerde  gaupe av en samlet bestand på om lag 450 dyr.

Den to og et halvt år gamle hanngaupa Olaf — som på bildet nettopp har våknet etter en bedøvende daktaripil i Alta sist mandag — er foreløpig fredet av Stortinget fordi bestanden i Troms og Finnmark er mindre enn 10 gaupefamilier.

Her kan du følge vandringen til Olaf og andre radiomerkede rovdyr i Norge.

Reineiernes søknad om fellingstillatelse er avslått på tross av at Olaf dreper om lag 100 reinsdyr på en sommer.

— Vi har 35 sikre reinkadaver etter han på 56 dager i fjor. Det blir minst 100 rein i løpet av sommersesongen. Resten av året spiser han halvannen kilo kjøtt hver dag.

Nådeløs jeger
- Vi har funnet flest harer etter hans ferd, men også en del rødrev, katter, ryper og til og med måker, sier forsker og gaupeekspert John Odden i Norsk institutt for naturforvaltning (NINA) til Dagbladet.no.

I forskernes arkiver er han registrert som M222 — et av de grådigste rovdyrene som det pr. i dag finnes dokumentasjon på.

Målinger av hans artsfredne Tomine (5) viser at en gaupe i Finnmark beveger seg over et område like stort som Vestfold fylke. Og forsyner seg nådeløst i reinflokkene.

I vinter gjennomføres den største gaupejakta på 10 år over hele landet. Hver fjerde gaupe av den samlede bestanden på om lag 450 dyr vil være skutt innen jaktsesongens slutt 31. mars.

Stortinget: 65 familier
91 av de 119 gaupene som myndighetene har tillatt jakt på i vinter er allerede på vei som jakttrofeer.
Her kan du sjekke jaktstatistikken for alle de fire rovdyrene i norsk fauna: ulv, bjørn, jerv og gaupe.

— Er en så hard beskatning av et sjeldent rovdyr nødvendig, forsker og gaupeekspert John Odden i Norsk Institutt for Naturforskning (NINA)?

— Stortinget bestemte i 2004 at vi skal tillate 65 familiegrupper i norsk natur. Før jakta i fjor var det registrert mellom 72 og 76 familiegrupper. Det vil si mellom 429 og 452 dyr. Så selv om det blir et markert innhogg i bestanden nå, blir planen fulgt.

Nordens tiger
Gaupe, også kalt Nordens minitiger, er nå registrert i samtlige av landets fylker. Hittil i vinter er det skutt flest dyr i Møre og Romsdal og Trøndelagsfylkene — 33 gauper av en kvote på 44.

— Hva ville skjedd med bestanden hvis jakta ble sluppet helt løst?

— På tross av at gaupejakt er noe av det vanskeligste en jeger kan gjøre, ville hele bestanden vært utryddet på kort tid med en snø- og sporvinter som denne, sier gaupeeksperten til Dagbladet.

Gaupe:

*Lynx lynx - eurasisk gaupe, den norske gaupestammen, som lever i nord mellom Barentshavet og Norskehavet.
*Totalt ca. 50 000 gauper i verden, fire ulike stammer.
*Eneste viltlevende kattedyr i Norge.
*Hanner: 20 - 24 kilo, hunner: 14 - 18 kilo, får normalt mellom  en og tre unger.
*Mellom 429 og 452 gauper i Norge før vinterens jakt (kvote på 119 dyr, 91 er skutt pr. 3. mars).
*Spiser sau, rein, rådyr, småvilt og fugl.

Kilde: Norsk instiutt for naturforskning ( NINA)

Forskerne har ennå ikke funnet en gaupe som er vegetarianer.

— Hva ville vært konsekvensen av en totalfredning?

— Bestanden ville mangedoblet seg, men så ville også konflikten med gaupe på den ene siden og sau, rein og rådyr på den andre siden økt kraftig. I Sør-Norge nå dreper og spiser en hunngaupe med to unger ett rådyr hver femte dag. Rådyr er favorittmenyen, men om sommeren ser det ut til at mange hanngauper dreper dreper flere lam i uka, sier NINA-forsker John Odden.

Han har nettopp vært med på å sette nye radiosendere på gauper i Alta-området. Både Olaf og hunnen Tomine (5) ble funnet med helikopter og bedøvet med daktaripiler.

Og de skandinaviske gaupeforskerne fra Scandlynx-prosjektet har analysert bevegelsene og funnene fra Olafs og Tomines jakt forrige sesong.

Tomine, som ikke hadde unger sist år, var mer beskjeden i matfatet. Hennes årsrasjon lå på et 30-talls reinsdyr, 50 harer, 30 rødrever og en del ryper, tror forskerne.

Rovdyr i Skandinavia

            Norge    -     Sverige
Gaupe:  429-452       1300
Bjørn:    126             2500
Jerv:     339             450
Ulv:      12-18          54-192

Tall fra 2007/08

Kilder: NINA/Viltskadecenteret i Sverige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer