IKONISK BILDE: Bildet av tvillingsøstrene Kyrie og Brielle Jackson er verdenskjent, men bak bildet ligger det også en historie som endret legepraksisen for alltid. Video: CNN / Redigering: Herman Borgstrøm Vis mer

Denne klemmen i 1995 reddet et liv, og førte til store endringer

Nå er «kengurumetoden» vanlig både i Norge og USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kyrie og Brielle Jackson ble født 12 uker for tidlig i 1995. Da de bittesmå tvillingene var tre uker gamle, begynte Brielle plutselig å slite med å puste. Da legene ikke fant noen løsninger for å berge den nyfødte jenta, kom en sykepleier på idéen om å legge den friske tvillingsøstra ved siden av Brielle.

Se video av historien over.

Den friske jenta Kyrie ble lagt i samme kuvøse som søsteren, og la armen rundt Brielle. Pusten ble raskt bedre og tilstanden stabil. Dette hadde aldri blitt gjort i USA før, forteller lege ved sykehuset UMass Memorial, Stuart Weisberger i et intervju med CNN fra 2013.

- Vi hadde aldri gjort dette fordi vi trodde at de nyfødte var for sårbare, men etter at vi så effekten i 1995, har vi gjort det hele tida siden, sa Weisberger til CNN.

Det historiske øyeblikket ble fotografert av en pressefotograf som tilfeldigvis var på sykehuset.

Kenguruemetoden

I dag er det vanlig praksis at mor holder sitt nyfødte barn, dersom begge er i stand til det. Det er også standard prosedyre i Norge at når tvillinger fødes, så skilles de ikke. Det forteller leder for Jordmorforbundet NSF, Hanne Charlotte Schjelderup.

- Kroppskontakt er spesielt viktig for barn som er født for tidlig, også for tvillinger. Tvillingene trenger hverandre, og man ser i videoen at kroppskontakten fra tvillingen gjorde at babyen kom seg raskere. Tvillinger hører sammen, og legges som regel i samme seng på fødeavdelingen, sier Schjelderup til Dagbladet.

Videre forteller hun at hun daglig erfarer hvor viktig menneskelig kontakt er for nyfødte. En slik umiddelbar tilvenningsfase slår ifølge Schjelderup godt ut senere i livet. Dermed tar norske sykehus hensyn til dette, og bruker mest mulig kontakt hud mot hud.

- Flere sykehus erstatter kuvøse, og bruker i stedet kroppskontakt med mor. Dette gjør at barnet får lavere puls, og bedre oksygenopptak, og barnet utvikler seg på en god måte, sier Schjelderup.

Studerer på college

De to tvillingene har blitt 22 år gamle, og i videoen viser de hvordan de ofte tenker likt. Da det kom til valg av skole, valgte de å gå på hvert sitt college, men begge studerer psykologi.

- Jeg går på University of Rhode Island, mens Brielle går på Roger Williams university, sier Kyrie til Dagbladet.

Videre forteller hun at hun er glad for at videoen har fått så mye positiv oppmerksomhet, og at verden trenger slik positivitet med så mange negative hendelser den siste tiden. Likevel kommer hun aldri til å vende seg til oppmerksomheten.

- Det er rart at folk vet hvem vi er, på grunn av noe jeg ikke husker. Likevel er jeg glad for at folk liker bildet og historien, og det er kult at vi var med på å endre legepraksisen for nyfødte, sier Kyrie.

- Fascinerende

Schjelderup forteller at hun daglig erfarer hvordan tvillinger har et spesielt bånd. Tvillingene erkjenner dette i videoen, og forteller om at de ofte kan for eksempel tenke på akkurat samme setning i samme sang, samtidig.

- Når det gjelder tvillinger, så skiller vi dem ikke. Disse hører sammen, og legges som regel i samme seng på fødeavdelingen. Man ser også deres spesielle bånd senere i livet, hvor tvillinger har et spesielt samhold og de kan f.eks snakke samtidig og si nøyaktig det samme i munnen på hverandre. Dette er fascinerende å høre på for oss andre, sier Schjelderup.