Solberg i toppmøte i St. Petersburg:

- Denne konferansen binder oss sammen

Statsminister Erna Solberg talte under havpanel-debatten tirsdag.

MØTER PUTIN: Erna Solberg under Arktiskonferansen i St. Petersburg. Etter planen skal Solberg møte Russlands president Vladimir Putin klokka 15. Foto: REUTERS/Anton Vaganov
MØTER PUTIN: Erna Solberg under Arktiskonferansen i St. Petersburg. Etter planen skal Solberg møte Russlands president Vladimir Putin klokka 15. Foto: REUTERS/Anton Vaganov Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg er i dag på Arktiskonferansen i St. Petersburg. Solberg innledet en konferanse om havet, og deltok deretter i en paneldebatt med Russlands president Vladimir Putin, Sveriges statsminister Stefan Löfven, Finlands president Sauli Niinistö og Islands president Guðni Jóhannesson.

Da Solberg etter å ha holdt sin tale på konferansen fikk spørsmål om forholdet mellom Norge og Russland, og hvorfor en norsk statsminister reiser akkurat nå svarte hun:

- Fordi jeg fikk en invitasjon, sa Solberg, til latter fra salen - også fra Putin.

- Denne konferansen, diskusjonene om Arktis og havet, er temaer som binder oss sammen. Dette er temaer vi har samarbeidet om i lang tid. Mye av vårt bilaterale samarbeid gjennom tidende, har handlet om dette.

Første møte siden 2014

Panelet er en del av Arktiskonferansen, som Russlands president Vladimir Putin er vertskap for. Dagens møte mellom Solberg og Putin er det første politiske møtet på øverste nivå mellom Norge og Russland siden Russland annekterte Krim-halvøya i 2014. I mars fordømte Norge på nytt Russlands annektering av Krim-halvøya.

Krisen er en verkebyll mellom Russland og Vesten, og har ført til flere runder med sanksjoner som Norge har måttet slutte seg til.

- Sanksjonene hindrer oss, ja, men ikke kritisk. I fjor investerte vi rundt 600 milliarder i import-erstatninger, tror jeg, sa Putin fra scenen.

Og henvendte seg plutselig til sin minister for økonomisk utvikling:

- Hvor mye investerte vi i import-erstatninger i fjor, spurte Putin ministeren.

Da han ikke fikk en sum i retur, var replikken kjapp:

- Min minister for økonomisk utvikling husker ikke, sa han og framkalte latter fra salen.

ST. PETERSBURG: Erna Solberg (H) skal møte russlands president Vladimir Putin senere i dag. Video: Jesper Nordahl Finsveen. Reporter: Morten Strand, Dagbladet Vis mer

Panelmøtet er siste stopp før Solberg etter planen klokka 15 skal møte Russlands president Vladimir Putin i et 40 minutters langt møte i St. Petersburg.

Det er ventet stor spenning til hvorvidt Solberg vil ta opp spionasjesaken mot Frode Berg.

Taus om Berg blir tema

Under et pressemøte tidligere i dag sa Solberg at hun ikke ville kommentere hvorvidt de ville ta opp Berg-saken eller ikke under møtet med Putin.

- Vi jobber med å ivareta Frode Bergs interesser, men kan ikke kommentere saken ytterligere, sa Solberg.

På vei ut av pressemøtet sa hun imidlertid:

- Jeg håper at vi skal se ham tilbake i Norge.

Samtidig som Putin og Solberg møttes til Arktiskonferansen i St. Petersburg, var virkeligheten en helt annen i Moskva byrett.

Der krevde aktoren i spionrettssaken mot Frode Berg (63) – Milana Digajeva, som kalles «Russlands vakreste aktor» - at Berg idømmes 14 års fengsel for spionasje mot Den russiske føderasjon. Dommen er ventet å komme 16. april.

Stilt harde krav

I tillegg har Frode Bergs støttespillere i et intervju med Dagbladet stilt knallharde krav til at Solberg snakker Bergs sak under møtet med Putin tirsdag morgen.

- Hun må si til Putin at Frode Berg er en viktig person for Norge, og be ham om en benådning, har Trine Hamran sagt til Dagbladet.

Hamran får støtte av ordføreren i Sør-Varanger kommune, Rune Rafaelsen.

- Frode Berg har vært på jobb for Erna Solberg. Han ble sendt ut av det offisielle Norge, og da må det offisielle Norge sørge for å hente ham hjem.

Erna Solberg påpekte tirsdag morgen at hun forstår den vanskelige situasjonen til de pårørende.

- Jeg forstår at hans situasjon er vanskelig for han og hans familie, sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer