Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne Kongo-floka venter Kai Eide

I dag starter toppdiplomaten Kai Eide den vanskelige jobben med å få Joshua French hjem fra Kongo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Kai Eide har nå ankommet fengselet i Konshasa hvor Joshua Fench sitter.

Eide landet i Kinshasa i går kveld. Han overtar en jobb der norske diplomater igjennom flere år har stanget hodet i veggen. Oppdraget: Å få Joshua French hjem.

- Utenriksdepartementet legger ned betydelige ressurser i å få saken løst slik at French kan få reise tilbake til Norge. Å få til dette vil fortsatt ha høyeste prioritet fremover, sa utenriksminister Børge Brende (H) denne uka, i forbindelse med at Eide ble utnevnt til spesialutsending.

Kongo-saken har vært ei floke for det norske diplomater i fire og et halvt år - siden Tjostolv Moland og Joshua French ble pågrepet for drapet på sjåføren Abedi Kasongo i mai 2009.

Her er seks punkter som gjør at floka er vanskelig å løse:

• Uformell makt: De kongolesiske makstrukturene kan være infløkte og uoversiktlige, og det er interessemotsetninger innad i regjeringen og mellom regionene. Det er ikke gitt at alle nøkkelpersonene i saken er plassert langs de formelle kommandolinjene.

• Mistro:  Under den siste ankesaken ble Moland dømt for drapet på sjåføren, mens både French og Moland ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Dersom Kongolesiske myndigheter er av den oppfatning at Moland og French var norske spioner, vil det gi grobunn for mistro mellom partene.

• Prestisje: Moland og French-saken er nå på høyt politisk nivå i Kongo. Saken bør helst løses uten at Kongo mister ansikt.

• Opinion: Saken er kjent for deler av kongolesisk offentlighet. Det vil kunne oppfattes som politisk uklokt å utlevere Joshua French til Norge, da det vil kunne sees på som unnfallenhet overfor en frammed makt. 

• Pengekrav: Det er i Kongo tradisjon for  å gi kompensasjon som del av straffesaker. Enka etter Abedi Kasongo er allerede kompensert med et hus og en pengesum. Men flere i sakskomplekset mener de bør kompenseres. Hvis Kongo som stat mener de bør kompenseres for drapet og den angivelige spionasjen, vil disse kravene være vanskelige å etterkomme.

• Korrupsjon: Den demokratiske republikken Kongo er blant verdens mest korrupte land. Hos Transparency International er de ranket som nummer 154 av 177 land. Eventuelle krav om motytelser fra folk i posisjon til å løse saken, vil være vanskelig for Norge å gå med på.

- Diplomati betyr ingenting Etter at Tjostolv Moland ble funnet død på cella i Kinshasa 18. august, ble arbeidet med å få ut French intensivert.

Kai Eide er blant norges mest erfarne diplomater, med en rekke tunge verv bak seg. Blant annet var han FNs spesialutsending til Afghanistan.

Eide kom inn i saken etter at det denne uka ble klart at French er tiltalt for å ha drept Tjostolv Moland.

Blant personene de norske diplomatene skal møte i Kinshasa, er forsvarsminister Alexandre Luba Ntambo.

Da Dagbladet intervjuet ham i august, var han lite optimistisk med tanke på en diplomatisk løsning i saken.

- Diplomatisk press betyr ikke noe i denne saken. Jeg er selv også uten innflytelse, sier sa forsvarsminister Alexandre Luba Ntambo i et eksklusivt intervju med Dagbladet.

- Må gå via retten Det er de militære justismyndighetene i Kongo som har både etterforsket og dømt i alle rettssakene mot Moland og French. Generalen
som leder denne enheten rapporterer direkte til forsvarsminister Ntambo.

- Ikke noe press diplomater legger på kongolesiske myndigheter kan endre på en rettskraftig dom. Ikke engang president Kabila eller justisministeren kan endre det faktum at de ble dømt. Derfor er det bare domstolene som kan bestemme at French overføres til Norge.

- Så du mener at French selv eller de som ønsker å få ham til Norge må gå rettens vei og ta saken opp i domstolene?

- Ja, det er akkurat det jeg mener, sier han.

2,7 i promille Dagbladet snakket med forsvarsminister Ntambo igjen i går. Han ønsket da ikke å si noe om det planlagte møtet med norske diplomater, eller hvorvidt posisjonen kongolesiske myndigheter skisserte i august, fortsatt står ved lag.

Ifølge VG viser de norske rettsmedisinske undersøkelsene at Tjostolv Moland hadde en promille på 2,7 da han døde. De kongolesiske undersøkelsene viser spor av bedøvende midler i Molands blod, mens de norske undersøkelsene ikke understøtter dette.

Etter det Dagbladet kjenner til skal både Tjostolv Moland og Joshua French ha drukket alkohol kvelden forut for at Moland ble funnet død.

I KONGO: Den erfarne diplomaten Kai Eide er utnevnt som spesialutsending til Kongo, med det mål å få Joshua French hjem. Eide har blant annet tidligere vært FNs spesialutsending til Afghanistan. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I KONGO: Den erfarne diplomaten Kai Eide er utnevnt som spesialutsending til Kongo, med det mål å få Joshua French hjem. Eide har blant annet tidligere vært FNs spesialutsending til Afghanistan. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer