Denne krabaten nyser når det regner

Forskere har funnet en ny ape med svært kort nese.

KORTNESET: Bildet til venstre er manipulert for å likne på den nye apearten, det er basert på en annen kortneset ape. Til høyre en tegning av den nye apen. Manipulert foto / illustrasjon: AFP
KORTNESET: Bildet til venstre er manipulert for å likne på den nye apearten, det er basert på en annen kortneset ape. Til høyre en tegning av den nye apen. Manipulert foto / illustrasjon: AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): En gruppe biologer har funnet en ny apeart nord i Burma, melder sciencedaily.com. Biologene, ledet av Kgwe Lwin fra Brumas forening for bevaring av biologisk mangfold, hadde fått flere rapporter om arten og de fant en liten populasjon som ikke likner på noen andre kortnesede aper.

Forskerne klarte ikke å ta bilder av apen, men basert på en skrott de fant, samt observasjoner, har de fått laget et bilde basert på en annen kortneset ape (se bilde øverst i saken).

Den nye arten, rhinopithecus strykeri, er svært kortneset og neseborene er helt åpne. Forskerne sier at selv om arten er ny for dem, kjenner lokalbefolkningen den godt, og sier at den er veldig lett å finne siden den nyser hele tiden når det regner. For å unngå å få regn i nesa, sitter de med hodet klemt ned mellom knærne, ifølge forskerne.

Truet Andre karakteristiske trekk er at apen har en svært lang hale, omlag 140 prosent av kroppslengden. I tillegg er den helt svart, bortsett fra hvit pels i ansiktet og rundt ørene.

Thomas Geissmann fra Universitetet i Zürich-Irchel er ansvarnlig for å beskrive den nye arten.

- Arten er ny for vitenskapen, det er uvanlig å reise til et fjernt sted og oppdage en ape som ikke likner på noen andre i verden, sier Geissmann til Reuters.

Den nye arten kan imidlertid forsvinne igjen. Det finnes kun omlag 300 aper igjen av arten, og de får stadig hardere konkurranse om trærne de er avhengig av.

- Jakten på dem vil sannsynligvis øke markant de neste årene på grunn av nye damprosjekter og skogsveier som invaderer apens områder, skriver forskerne i American Journal of Primatology, ifølge Reuters.

De mener videre at framtida til arten ligger i kinesiske hender, siden de brukes i tradisjonell kinesisk medisin. Det er også et kinesisk selskap som bygger en demning lengre ned i dalen for der apene holder til.

Finner nye arter i Amazonas 2010 er året for biologisk mangfold. En av de viktigste oppgavene er å beskrive nye arter. I Amazonas finner biologer én ny art hver tredje dag, ifølge en rapport fra WWF.

En anakonda så lang som en limousine, en enorm fisk som spiser aper, en blå ederkopp med klør og en giftig frosk, er noen av funnene de har gjort de siste ti årene.

- Denne rapporten viser tydelig hvilket fantastisk biologisk mangfolk som er i Amazonas. Men den vidunderlige regionen er under hardt press på grunn av menneskelig aktivitet, sier Francisco Ruiz, leder av WWFs Amazonas-program.

PS! Ifølge WWF utryddes det mellom 1000 og 10 000 ganger så mange arter om dagen enn det som er «naturlig».

Nyoppdaget frosk. Foto: AFP
Nyoppdaget frosk. Foto: AFP Vis mer