Denne krasjen har skapt full krise mellom Japan og Kina

Video som viser hvordan den japanske kystvakta krasjet med tråler lekket på Youtube.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forholdet mellom Japan og Kina har ikke vært dårligere på årevis, etter at den japanske kystvakta arresterte en kinesisk fisketråler for to måneder siden.

Den kinesiske kapteinen satt i arresten i flere uker i Japan, fordi de hadde fisket ved Senkakuøyene. Både Kina og Japan hevder øygruppa tilhører dem, og konfrontasjonen mellom den japanske kystvakta og den kinesiske tråleren, vakte svært stor harme i Kina.

Tok video Kina mente arrestasjonen var ulovlig og protesterte kraftig gjennom diplomatiske kanaler.

Etter at den kinesiske kapteinen ble sluppet fri og sendt hjem til Kina, har imidlertid situasjonen roet seg. Men i dag kan forholdet igjen forverres.

Den japanske kystvakta tok video av arrestasjonen av tråleren, som også involverte en kollisjon. I dag ble den lekket i media, etter at den ble forsøkt holdt skjult av japanske myndigheter av redsel for Kinas reaksjon.

Kystvaktsskipet kommer inn fra babord på tråleren og båtene krasjer. Videoen, som totalt er på 44 minutter, viser hvordan båtene barker sammen, før den japanske kystvakta som har langt høyere fart kjører videre.

Skader forholdet - Dette er sannsynligvis ekte bilder, sier en kilde i den japanske kystvakta til avisa Sankei, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Kina gikk forbi Japan i høst som verdens nest største økonomi, og Japans posisjon i Sør-Øst-Asia er truet av de økte kinesiske ambisjonene, som også involverer en voldsom økning i militærbudsjettet.

De siste to månedene har ikke de to største maktene i området klart å holde bilaterale samtaler på ministernivå. Verken i Brussel eller Hanoi, der begge lands statsministere var tilstede, hadde de samtaler.

I går meldte imidlertid den japanske avisa Kyodo at landene skulle forsøke å bedre forholdet, spørsmålet er om Kina er så interessert i det nå.