- Denne krigen er ikke verdt mer amerikansk blod

Senatet krever tidsfrist for tilbaketrekking fra Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senatet i USA vil ha en tidsfrist for tilbaketrekking av amerikanske styrker fra Irak, og mener styrkene bør være ute innen mars 2008.

Dermed er kongressen ett skritt nærmere full konfrontasjon med president George W. Bush, som har lovet å legge ned veto mot vedtak om tidsfrister.

- President Bush er skuffet over at Senatet fortsetter på en vei som vil føre til at han må legge ned veto, sa talskvinne for Det hvite hus, Dana Perino, etter tirsdagens vedtak.- Ikke verdt mer blod

Men demokratene i Senatet viser ingen tegn til å bakke ut.

- Denne krigen er ikke verdt mer amerikansk blod, ikke en dråpe, sier majoritetsleder Harry Reid, demokratisk senator fra Nevada.

Kravet om en tidsfrist kommer i sammenheng med vedtaket om å bevilge vel 120 milliarder dollar til krigene i Irak og Afghanistan, som Bush ber om fra Kongressen.

Det demokratiske flertallet vil knytte en tidsfrist til selve bevilgningsvedtaket. Med 50 mot 48 stemmer avviste Senatet tirsdag et republikansk forslag som ville fjerne alt snakk om tidsfrist fra vedtaket.Gradvis tilbaketrekking

Selve bevilgningsvedtaket kommer opp avstemning seinere i uka. Forslaget, som fortsatt blir debattert, går inn for at en gradvis tilbaketrekking skal starte i år, og helst fullføres innen utgangen av mars neste år.

 MOTSTAND I SENATET: Demokraten Harry Reid kom med svært direkte utspill mot krigen i Irak. Foto: CHARLES DHARAPAK/AP
MOTSTAND I SENATET: Demokraten Harry Reid kom med svært direkte utspill mot krigen i Irak. Foto: CHARLES DHARAPAK/AP Vis mer

Fredag stemte et knapt flertall i Representantenes hus for et bevilgningsforslag som setter en bindende tidsfrist for tilbaketrekking av amerikanske styrker i Irak til september 2008.

(NTB)