Denne kula skifter retning i lufta for å treffe sitt mål

USA med ny våpenteknologi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hva synes du om å få framtidas rifleammunisjon til å kunne skifte retning i lufta for å være hundre prosent sikker på at de treffer? Det amerikanske forsvaret finner tanken svært tiltalende - og nå har de fått det til.

Pentagons forskningsavdeling Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) har de siste seks årene jobbet med å utvikle 50-kaliberammunisjonen EXACTO, som kan endre retning etter skuddet ved hjelp av GPS.

- Effektivitet Tidligere denne uka publiserte DARPA videoen av sin første vellykkede testskyting, utført tidligere i år (se video øverst i saken).

Målet med EXACTO-kulene er ifølge DARPA å forbedre skarpskytternes effektivitet og sikkerhet.

- Mål som beveger seg i ugunstige forhold, som kraftig vind og støvete terreng som vanligvis finnes i Afghanistan, er ekstremt utfordrende for militære snikskyttere med dagens teknologi. Det er viktig at snikskyttere skal kunne finne mål raskere og med bedre nøyaktighet, ettersom skudd som ikke treffer sitt mål er en sikkerhetsrisiko for troppene, skriver DARPA i en uttalelse ifølge avisa Washington Post.

- Ingen grenser Ifølge TIME kan dagens skarpskytterrifler treffe lastebiler på opp til 2000 meters avstand, men ikke mindre mål. Å treffe noe på 800 meters avstand er ifølge den amerikanske korporalen, Rob Furlong, ekstremt vanskelig.

- Det er ingen grense for hva denne kula kan treffe, så lenge den er stabil. Jeg tror at man kan treffe mål på opp til 2000-2500 meters avstand, sa Furlong da arbeidet med EXACTO ble satt i gang i 2008.  

• Se hvordan EXACTO-teknologien fungerer i videoen øverst i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer