- Denne kvinnen lar seg ikke diktere

I dag svarer Synne Sørheim og Torgeir Husby sine mange kritikere ansikt til ansikt i Oslo tingrett.

INGEN KASTEBALL: Rettspsykiater Synne Sørheim vet akkurat hva hun vil, og ifølge de som kjenner henne blir det ofte som hun vil ha det. På bildet er det Torgeir Husby og Terje Tørrissen som vil ha et ord med i laget.
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
INGEN KASTEBALL: Rettspsykiater Synne Sørheim vet akkurat hva hun vil, og ifølge de som kjenner henne blir det ofte som hun vil ha det. På bildet er det Torgeir Husby og Terje Tørrissen som vil ha et ord med i laget. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rettspsykiater Synne Sørheim er ikke den som roper høyest i retten, men slik er også hennes stil.

Ifølge flere kolleger er hun gjerne den som noterer, observerer og lanserer konklusjoner. Gang på gang har hun vist at hun ikke lar seg diktere.

I dag skal Synne Sørheim og Torgeir Husby legge fram sin vurdering av Breiviks psyke for Oslo tingrett. De to har hatt 13 samtaler med Breivik og skrevet en rapport på 239 sider der de konkluderer med at han er paranoid schizofren og psykotisk.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen mener intet tyder på at Sørheim og Husby vil endre sin konlusjon om utilregnelighet.

- De få signalene vi har via aktoratet, tyder på at de ikke har snudd. Og jeg ville vel forventet at vi også hadde fått signaler om det, hvis så var tilfelle, sa Larsen.

Direkte i stilen Mandag overrasket professor Einar Kringlen retten da han under sitt vitnemål mente Sørheim kan ha blitt blendet av sin mer erfarne og 15 år eldre, mannlige kollega:

- En kan tenke seg at den ene her er en eldre overlege, den andre en yngre psykiater, og at det kan spille en rolle, sa han.

Kringlen har seinere beklaget uttalelsen som kom i åpen rett, kringkastet til hele landet.

- Kringlen kjenner åpenbart ikke Synne Sørheim spesielt godt. Hun er ikke en kvinne som lar seg diktere av noen, sier rettspsykolog Pål Grøndahl, som har hatt oppdrag som sakkyndig sammen med både Torgeir Husby og Synne Sørheim.

- De er proffe begge to, og vet hva dette handler om. Begge vet utmerket hvordan man skiller klinten fra hveten, sier Grøndahl til Dagbladet.

Men i samarbeidet mellom Sørheim og Husby ser han at de to har ulike styrker:

- Husby er god verbalt, flink til å forklare sammenhenger. Sørheim er noe bedre skriftlig. Begge er direkte i stilen, både i samtaler med observanden og ved framleggelse i retten, sier Grøndahl.

Han legger til at arbeidsfordelinga dem i mellom er relativt jevnt fordelt:

- Husby og Sørheim er flinke til å ta sin del av kaka, i den forstand at de tar like stort ansvar for å ferdigstille en erklæring. Begge blir svært engasjerte i de sakene de har, sier Grøndahl.

Dagbladet har snakket med flere personer som står de sakkyndige nær. De forteller om en Sørheim som alltid noterer, slik hun også gjør i retten. Husby er den som gjerne leder an i samtalene, også med Breivik. Ifølge flere kilder Sørheim som ofte lanserer konklusjonene, basert på det materialet hun har samlet.

«Asbjørnsen og Moe» Synne Sørheim er den eneste kvinnelige rettssakkyndige psykiateren som er oppnevnt i 22. juli-saken. I rettssalen har 46-åringen en fast plass blant de sakkyndige. Hun sitter mellom sin kollega Torgeir Husby og psykiater Terje Tørrissen, rett foran dommerbordet, og med ansiktet vendt mot vitnestolen.

I løpet av de ni ukene rettssaken så langt har vart, har hun notert mye på en mac hun har med seg i retten. Både i pausene og i løpet av selve rettsforhandlingene har hun snakket eller hvisket en del med kollega Husby. Tonen dem imellom ser ut til å være god. Flere smil har blitt utvekslet.

De gangene Sørheim har tatt ordet har hun snakket tydelig, med en klar Oslo-vest-dialekt. Hun har framstått som vennlig.

Selv Breivik har i retten sagt at han fikk stor sans for de to psykiaterne Sørheim og Husby da samtalene med dem startet opp i fjor høst.

— Jeg opplevde det som bra samtaler. Jeg fikk stor sans for både Sørheim og Husby. De virket som profesjonelle mennesker og det var greie samtaler, sa Breivik til statsadvokat Svein Holden.

Breivk har imidlertid også flere ganger i løpet av rettssaken omtalt Synne Sørheim og hennes kollega Torgeir Husby som «Asbjørnsen og Moe», og gjorde dette seinest i går. Dette er trolig relatert til konklusjonen deres, som han mener er oppdiktet.

Dette ser ikke Sørheim ut til å reagere på. Ved flere anledninger har hun bare smilt av utsagnet til massemorderen.

Psykiater Arnhild Flikke snakket varmt om Sørheim og Husby under sitt vitnemål i retten denne uka. På spørsmål fra forsvarer Geir Lippestad sa hun at hun, som mange andre, ble overrasket da de to kom med sin konklusjon i den første rapporten om Breiviks tilregnelighet.

- Jeg ble veldig overrasket at de konkluderte med psykose. Jeg har stor respekt for Husby og Sørheim, og ble redd jeg hadde tatt feil, sa Flikke.

Gikk på dagen Høsten 1991 fullførte hun sin Cand.med ved Universitetet i Oslo. Hun ble seinere tilsatt som overlege ved Diakonhjemmet sykehus' psykiatriske avdeling. Fra 2006 til 2009 satt hun som nestleder i psykiatrisk gruppe, da psykiater Randi Rosenqvist ledet gruppa.

I 2009 tok hun over som leder, men allerede året etter gikk hun av på dagen i protest etter å ha klaget på resurssmangel i gruppa over lengre tid.

- Jeg kan ikke lenger gå god for saksbehandlingen i psykiatrisk gruppe. At den ikke er god nok, kan få alvorlige konsekvenser. Feil mann kan bli dømt til 21 års fengsel eller til behandling på ubestemt tid for, sa Sørheim til Dagbladet.

Hun var da blitt fratatt kontoret som hun tidligere hadde i sivilrettsforvaltningen i Oslo.

- Jeg kan ikke lenger behandle disse sakene fra trikken, ved kjøkkenbenken eller midt på natta og innestå for at de er løst forsvarlig, sa Sørheim videre til Dagbladet.

Etter at hun sa opp som leder av den psykiatriske gruppa har hun jobbet som privatpraktiserende sakkyndig, med base i sitt hjem i Johannesburg i Sør-Afrika.

Synne Sørheim (46)

•Født 1966

• Psykiater og rettsoppnevnt sakkyndig i 22. julirettssaken.

• Bosted: Oslo / Johannesburg, Sør-Afrika

• I 2002 giftet hun seg med Ole Kristian Kleivenes i Holmenkollen kapell.

• Cand.med. fra Universitetet i Oslo

• Har sittet i styret i Norsk Psykiatrisk Forening

• Var nestleder (2006—2009) og leder (2009—2010) for psykiatrisk gruppe ved Den rettsmedisinske kommisjon.

• Synne Sørheim har vært sakkyndig i en lang rekke straffesaker, ofte sammen med Torgeir Husby.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer