Denne kvinnen løy om åtte voldtekter

Mann ble uskyldig dømt til fengsel i ett år og åtte måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at hun hadde anmeldt mann nummer sju og åtte, ble hun sjøl avslørt, og dømt til fengsel i ett år for falsk voldtektsanklage.

Det var i 2004 at kvinnen anmeldte de to siste mennene for at de skulle ha voldtatt henne på et hotell i England. Et videokamera hadde ved en tilfeldighet fanget opp kvinnen og den ene mannen i det de forlot hotellet morgenen etter den angivelige voldtekten.

Bildene viser en smilende og leende kvinne. Engelsk politi konkluderte med at den norske kvinnen ikke hadde blitt voldtatt, men at hun hadde anmeldt saken for å dekke over at hun hadde vært utro mot sin daværende engelske ektemann.

– Jeg hadde sex med kvinnen på hotellet, men det var frivillig fra hennes side, hevder engelskmannen fra første politiavhør.

Ble trodd

Kvinnen ble dømt i England sommeren 2005, og saken vakte enorm oppsikt.

Den engelske saken fikk norsk politi til å sjekke kvinnens bakgrunn i sine egne straffesaksdokumenter, og det viste seg av kvinnen hadde anklaget fem norske menn for voldtekt på 90-tallet, før hun flyttet til England og giftet seg. Den ene ble dømt, og har for lengst sonet straffen.

Det var i vinter at denne mannen gjennom sin advokat begjærte straffesaken gjenopptatt på bakgrunn av de nye opplysningene.

AVSLØRT: Her er den 35 år gamle kvinnen fotografert da hun giftet seg. At hun var utro mot ektemannen som hun nå er skilt fra, var en utløsende faktor til at de falske anklagene ble avslørt av politiet. Foto: Privat
AVSLØRT: Her er den 35 år gamle kvinnen fotografert da hun giftet seg. At hun var utro mot ektemannen som hun nå er skilt fra, var en utløsende faktor til at de falske anklagene ble avslørt av politiet. Foto: Privat Vis mer

Mannen ble i 1993 dømt til fengsel for å ha voldtatt kvinnen i 1992. Han nektet, og hevdet at samleiet var frivillig fra kvinnens side, men han ble ikke trodd av juryen i Hålogaland lagmannsrett i Bodø.

Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker har etterforsket hele sakskomplekset rundt kvinnen på nytt, og konkludert med at den dømte mannen skal ha sin sak opp i retten på nytt.

Erstatning

Etter det Dagbladet kjenner til, kommer statsadvokaten til å legge ned påstand om frifinnelse, når saken om ikke lenge kommer opp igjen i lagmannsretten. Mannen er etter dette berettiget en solid erstatning fra staten 14 år etter at han ble dømt, etter det Dagbladet får opplyst. Mannen satt også i varetekt, før han ble dømt.

I kommisjonens gjennomgang av kvinnens «meritter» går det fram at hun både i 1995, 1997 og 1998 overfor politiet anklaget fem menn for å ha voldtatt henne. Tre av sakene ble etterforsket av politiet, men henlagt.

Anklagene mot ytterligere to menn for voldtekt, ønsket kvinnen etter hvert at ikke skulle bli etterforsket.

Etter den feilaktige voldtektsdommen i 1993 anklaget kvinnen på nytt en mann for voldtekt i august 1995. Overgrepet skulle ha skjedd i en bil. Kvinnen kunne ikke gi noen beskrivelse av den påståtte gjerningsmannen eller navn på vitner som kunne støtte opp under anmeldelsen. Saken ble henlagt med den begrunnelsen at det var «klart mer sannsynlig at det ikke hadde foregått noe straffbart enn at det hadde foregått noe straffbart forhold».

Stjal penger

Ved juletida 1997 anmeldte kvinnen en ny voldtekt. Ifølge kvinnen var det snakk om en overfallsvoldtekt. En mann ble varetektsfengslet på bakgrunn av kvinnens forklaring. Året etter ble saken henlagt av statsadvokaten som intet straffbart forhold.

På ettersommeren 1998 anmeldte kvinnen på nytt en mann (36), denne gang i Rogaland.

Ifølge kvinnen var hun blitt voldtatt i en leilighet av en mann hun hadde truffet i Stavanger på kveldstid. 36-åringen ble arrestert og satt på glattcelle. 36-åringen forklarer at han hadde møtt kvinnen tilfeldig på byen, og at hun hadde blitt med ham hjem.

– Neste morgen oppdaget jeg at 500 kroner var forsvunnet. Det var for så vidt ikke noe å lage oppstuss om, men det ble dramatisk da politiet neste dag banket på døra med en voldtektsanklage, forklarer 36-åringen.

I forbindelse med saken fra 1997 kom det for dagen at kvinnen i oktober 1997 hadde hevdet overfor ansatte ved et hotell i Rogaland at hun hadde blitt voldtatt av to ukjente menn i et smug. Politiet, ambulanse og voldtektsteam ble varslet, uten at kvinnen formelt ville anmelde saken.

Påfallende

Gjenopptakelseskommisjonen har nødvendigvis lagt vekt på de sju andre sakene når de har besluttet at den dømte fra Salten skal få saken opp på nytt. I avhør med kommisjonen hevder kvinnen at hun ble voldtatt av den dømte i 1992. Kvinnen forklarer at hun husker lite fra 1992. Hun ble operert for en svulst på hjernen i 1997. Ifølge sykehuset kunne svulsten ha vært der i fem år.

– Jeg vet ikke om hukommelsessvikten kan skyldes svulsten, sier kvinnen.

Kommisjonen skiver at hun også er foreholdt de andre sakene, men at hun også der husker lite.

En enstemmig kommisjon, med Janne Kristiansen som leder, finner etter en samlet vurdering at domfellelsen i England 2005 sammenholdt med de henlagte sakene i Norge, skaper slik tvil om kvinnens troverdighet at saken til domfelte fra 1993 bør prøves på nytt.

– Vi viser til at det er tale om et påfallende antall voldtektsanklager, der i alle fall en har medført dom for falsk anklage. Samtlige av de øvrige sakene har blitt henlagt, også der politiet fant fram til den påståtte gjerningsmannen, heter det.