LOVET LYKKE: «En æra av lykke», lovet Sør-Koreas nyvalgte president Park Geun-hye i desember. Naboen i Nord, Nord-Korea, gjør det vanskelig å oppfylle løftet. Her er den nyvalgte presidenten sammen med general Kwon Oh-sung tidligere denne måneden. Foto: AP Photo/Yonhap
LOVET LYKKE: «En æra av lykke», lovet Sør-Koreas nyvalgte president Park Geun-hye i desember. Naboen i Nord, Nord-Korea, gjør det vanskelig å oppfylle løftet. Her er den nyvalgte presidenten sammen med general Kwon Oh-sung tidligere denne måneden. Foto: AP Photo/YonhapVis mer

Denne kvinnen skal løse en atomkrise og stagge en uberegnelig diktator

Sør-Koreas nye president håper på bedre lykke enn sine myrdede foreldre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen, to uker etter at nabolandet Nord-Korea skremte vettet av verden med en atomprøvesprengning, begynner Sør-Koreas nyvalgte president Park Geun-hye (61) i sin nye, og mektige, stilling.

- Den helhetlige retningen når det gjelder Nord-Korea i USA, Japan og Sør-Korea blir det opp til henne å avgjøre, sier Victor Cha, tidligere Asia-rådgiver for president George W. Bush, ifølge nyhetsbyrået AP.

Cha mener USA vil være ytterst lydhør for hvilken linje Park Geun-hye legger seg på.

Mord og attentater «Lettskremt» er ikke ordet for å beskrive Geun-hye, som i likhet med forgjengeren Lee Myung-bak representerer et konservativt parti i Sør-Korea.

Under hennes far Park Chung-hees periode som statsoverhode angrep nord-koreanske kommandosoldater i 1968 presidentresidensen Det blå hus. Det hevder hun å ha fått unnskyldninger for da hun besøkte Nord-Korea i 2002.

• Hennes mor ble drept i 1974, i et attentat visstnok iscenesatt av Nord-Korea for å ta livet av hennes far.

• I 1979 ble faren, som hadde tatt makta i et militærkupp i 1961, drept av sin egen etterretningssjef.

Hennes forgjenger som president, hardlineren Lee Myung-bak, kalles rutinemessig for «avskum» av nord-koreanske medier.

Nå er det Park Geun-hyes tur til å prøve seg.

Lykke og atompolitikk «En æra av lykke», lovet Park Geun-hye sine tilhengere i desember, da det var klart at hun hadde vunnet valget.

Siden da har hennes statsoverhode-kollega i nord, den omtrent 20 år gamle diktatoren Kim Jong-un, sørget for flere spennende, nye utfordringer.

Den 12. februar avfyrte han Nord-Koreas tredje atomprøvesprengning siden 2006. Prøvesprengningen ses som ledd i anstrengelsene for å bygge en liten bombe som kan festes til en rakett og sendes mot erkefienden USA.

Etter det har amerikanerne presset på i FN for hardere sanksjoner mot kommunistlandet. Nå spør ekspertene seg om Park Geun-hye vil holde valgkampløftene om ei mykere linje overfor naboen i nord.

Frustrasjon - Normalisering av forbindelsene, en fredsavtale, tilgang til energi og økonomiske muligheter - de tingene som kommer av å velge elektrisitet framfor bomber og som har potensiale til å løfte det nordkoreanske folket ut av fattigdom og prøvelser - vil bli mye vanskeligere, hvis ikke umulig, i minst de neste fem årene, sier den amerikanske vitenskapsmannen Siegfried Hecker på hjemmesida til Senteret for internasjonal sikkerhet og samarbeid ved Stanford-universitetet.

Ifølge AP er mange sørkoreanere frustrert over hvordan forholdet til Nord-Korea har utviklet seg de siste fem årene under Lee Myung-bak.

Allerede i april kan Park Geun-hye stå ved en ny korsvei i forholdet til naboen. Da er det jubileer for både hæren og for avdøde Kim Il Sungs fødsel.

Velger nordkoreanerne å markere det med enda en prøvesprengning, kan det bli vanskelig for Park Geun-hye å holde på ei myk linje overfor naboen.