GJORDE INNTRYKK: De tre små døtrene kjemper om en plass på fanget til Najilia (20). Hun skal tilbringe de neste 12 årene i fengsel fordi hun angivelig hjalp sin kusine å møte en mann i smug. Hennes skjebne har gjort spesielt inntrykk på justisminister Knut Storberget.  Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet
GJORDE INNTRYKK: De tre små døtrene kjemper om en plass på fanget til Najilia (20). Hun skal tilbringe de neste 12 årene i fengsel fordi hun angivelig hjalp sin kusine å møte en mann i smug. Hennes skjebne har gjort spesielt inntrykk på justisminister Knut Storberget. Foto: Kristoffer Egeberg / DagbladetVis mer

«Denne kvinnen slipper ikke taket i meg»

I fjor rørte Najilia (21) forsvarsministeren til tårer. Nå har justisminister Knut Storberget fått nok og krever at afghanske myndigheter omgjør absurde dommer mot kvinner fengslet i Meymaneh.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Justisminister Knut Storberget krever at Afghanske justismyndigheter revurderer fengselsdommene mot en rekke fengslede kvinner i Meymaneh, der Norge spiller en stor rolle både militært og i reformeringen av fengselsvesenet.

Under sitt besøk i Afghanistan i midten av april møtte han selv de kvinnelige fangene som for et år siden rørte daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til tårer.

- Nærmer oss en grenseI likhet med Strøm-Erichsen er Storberget sjokkert over historiene kvinnene forteller om hvordan de har havnet bak murene. Disse skjebnene er i ferd med å kaste lange skygger over en suksesshistorie, der Norge har tatt et spesielt ansvar for kartlegging og reform av fengselsvesenet i Faryab-provinsen i Afghanistan.

- Vi vet at mange sitter der uten grunn. Nå forutsetter vi at de tar noen grep for disse kvinnene. Som ansvarlig statsråd hjemme i Norge klarer jeg ikke lenger å holde kjeft om denne uretten. Vi nærmer oss en grense hvor vi ikke lenger kan være med på dette, sier Storberget til Dagbladet.

Han har nå skrevet brev til Afghanistans høyesterettsjustitiarius Abdul Salam Azimi der han ber landets øverste dommer om å gripe inn og revurdere dommene til de fengslede kvinnene. Samtidig har Storberget tatt saken opp både med Afghanistans justisminister og landets mektige innenriksminister Mohamad Hanif Atmar. Den sistnevnte kan takke norske spesialstyrker for oppbyggingen av sin egen anti-terror enhet som har styrket hans posisjon i regjeringen.

KREVER HANDLING: Justisminister Knut Storberget har skrevet brev til høyesterettsjustitiariusen i Afghanistan der han ber om at sakene til Najilia (20) og de andre fengslede kvinnene i Meymaneh gjennopptas med tanke på frigivelse. Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet
KREVER HANDLING: Justisminister Knut Storberget har skrevet brev til høyesterettsjustitiariusen i Afghanistan der han ber om at sakene til Najilia (20) og de andre fengslede kvinnene i Meymaneh gjennopptas med tanke på frigivelse. Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet Vis mer

Norsk fengselsdriftI flere år har justisdepartementet vært engasjert i fengselsdriften i Faryab-provinsen der Meymaneh ligger.

Forholdene og behandlingen av fanger er blitt bedre under norske fengselsbetjenters oppsyn. Fengselsdirektøren i Faryab har vært på studietur i Hønefoss og Bergen, og Norge har finansiert byggingen av et nytt og moderne storfengsel i Meymaneh som åpnes i desember. Det er også satt i gang lese- og skrivekurs for ansatte og innsatte, samt bistand til matriell og veiledning for å gi fangende et innhold under soningen.

Men flere av fangene, spesielt kvinner, soner lange dommer som soleklart bryter med internasjonale menneskerettigheter og vestlig rettsoppfatning.

Fengslet for voldtektDa Dagbladet besøkte kvinnefengselet i Meymaneh i fjor høst, sonet en dom for utroskap etter å ha blitt voldtatt av svogeren mens ektemannen var på jobb i Iran. Hennes 14 måneder gamle sønn Samir ble unfanget under voldtekten, og født i fangenskap. Gutten har tilbragt hele sitt liv bak fengselsmurene i Meymaneh.

BESØKTE FENGSELET: I midten av april besøkte Storberget fengselet i Meymaneh. Norge har engasjert seg spesielt i driften, og finansierer byggingen av nytt hovedfengsel. Foto: Justisdepartementet
BESØKTE FENGSELET: I midten av april besøkte Storberget fengselet i Meymaneh. Norge har engasjert seg spesielt i driften, og finansierer byggingen av nytt hovedfengsel. Foto: Justisdepartementet Vis mer

En annen kvinne var dømt for «indirekte drap» fordi hun angivelig hadde påvirket nabojenta til å møte en mann i smug. Da faren begikk æresdrap på jenta, var det nabofruen som fikk skylda. Faren gikk fri.

-Uakseptabelt- Det er bare så veldig, veldig urettferdig — og i strid med alt som går på å beskytte mennesker. Det er ikke ett menneske hjemme i Norge som ville ha akseptert den skjebnen disse kvinnene har, sa Strøm-Erichsen mens tårene trillet den gangen.

Da hadde hun nettopp delt ut noen leker til de tre små døtrene til 20 år gamle Najilia. Hun er dømt til 12 år i fengselet fordi hun angivelig hjalp sin kusine å møte en mann i smug. Dette fikk betegnelsen «kidnapping».

TOK TIL TÅRENE: Tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen engasjerte seg sterkt for de fengslede kvinnene i Meymaneh. Da den nåværende helseministeren besøkte fangene i september i fjor, klarte hun ikke å holde tårene tilbake. Faksimile: Dagbladet onsdag 30. september 2009
TOK TIL TÅRENE: Tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen engasjerte seg sterkt for de fengslede kvinnene i Meymaneh. Da den nåværende helseministeren besøkte fangene i september i fjor, klarte hun ikke å holde tårene tilbake. Faksimile: Dagbladet onsdag 30. september 2009 Vis mer

- Denne kvinnen slipper ikke taket i meg. Hun gjorde et voldsomt inntrykk. Hun fikk først seks måneder i fengsel, men så ble dommen omgjort til 12 år i ankeretten. Det er jo en helt absurd utvikling, og oser av hvor store problemer rettsvesenet har i Afghanistan, sier Storberget.

Ikke vant til kravHan bruker Najilias sak som skrekkeksempel i brevet til den afghanske høyesteretsjustitiariusen. Storberget sier norske myndigheter gjentatte ganger har tatt saken opp med lokale myndigheter, men at dette ikke lenger er nok.

- De ser litt rart på deg når jeg tar dette opp. De er nok mer vant til donorer som er der for å gi noe, sier Storberget.

- Vi det si at Norge trekker sin støtte til justissektoren i Afghanistan om ikke dommene blir omgjort?

- Vi skal fortsatt bistå Afghanske myndigheter. Men det går en fin grense på hvor langt man kan gå. Samtidig må vi prøve å gi Najilia et best mulig liv uansett hvor hun er. Og det forferdelige er at enkelte av disse kvinnene faktisk har det tryggere i kvinnefengselet i Meymaneh enn de hadde hatt det på utsiden, svarer Storberget.