Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne læreren misbrukte 15 gutter

Over en periode på 20 år misbrukte denne pedofile læreren 15 mindreårige gutter. Nå vil politiet tiltale læreren (55) i en av de mest omfattende overgrepssakene noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

22. mai i år ble den 55 år gamle læreren pågrepet på kontoret til rektor Ellen Lühr ved Hagen skole i Hakadal. Da startet opprullingen av den svært omfattende pedofilisaken som har forgreininger til Nittedal, Sør-Trøndelag og Finnmark.

Nå vil politiet på Romerike tiltale den pedofile læreren for omfattende overgrep mot seks unge gutter.

– Fire dreier seg om seksuell omgang med mindreårige, mens to dreier seg om seksuelle handlinger med mindreårige. I tillegg er det lagt ved en egen rapport om overgrep mot ni andre mindreårige gutter. Dette er saker som er foreldet. Alt i alt snakker vi om et tidsperspektiv fra midten av 80-tallet og fram til 2006. Saken er sendt videre til statsadvokaten, sier politiadvokat Bjørn Philipson ved Romerike politidistrikt.

Ingen kan helt sikkert si hvor mange forskjellige overgrep de 15 guttene har blitt utsatt for, men det dreier seg minst om flere titalls forhold.

– «Demonen» kom ut

Etter pågripelsen bestemte læreren seg for å legge alle kortene på bordet.

– Han har innrømmet skyld. Han ser på seg selv som pedofil, og han var på en måte lettet da han ble oppdaget. Men det var først da han ble pågrepet at «demonen» kom ut av ham, at han erkjente at han var pedofil. Han har vært to mennesker hele livet, sier 55-åringens forsvarer, advokat Gunhild Lærum.

55-åringen har jobbet som lærer flere steder i landet. I saksdokumentene til politiet ligger det overgrep både fra Finnmark, Sør-Trøndelag og Nittedal, men alle saker – unntatt én – fra de to førstnevnte fylkene er foreldet.

LÆRER: 55-åringen har vært lærer i rundt 35 år, og har jobbet flere steder i landet. Han jobbet ved Hakadal ungdomsskole fra 1996-2002. Foto: NINA HANSEN
LÆRER: 55-åringen har vært lærer i rundt 35 år, og har jobbet flere steder i landet. Han jobbet ved Hakadal ungdomsskole fra 1996-2002. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Levde et dobbeltliv

55-åringen skal ha jobbet som lærer i rundt 35 år. Etter Finnmark, jobbet han ved ulike skoler i Sør-Trøndelag, før han i 1996 begynte ved Hakadal ungdomsskole i Nittedal. I 2002 ble han ansatt ved Hagen barneskole i samme kommune. Læreren er gift, og har i dag voksne barn.

– Han har levd et dobbeltliv, konkluderer advokat Lærum.

– Kan han ha misbrukt flere unge gutter?

– Mye tyder på at det ikke er tilfelle. Han har sammen med politiet gått tilbake i tid, for å forsøke å huske detaljer. Han føler imidlertid – av hensyn til barna som i dag er voksne menn – at han ikke kan navngi dem. Han føler at de selv bør fortelle om det, svarer Lærum.

Ingen av overgrepene skal ha skjedd i skoletida, men det er et faktum at han har fått kontakt med barna gjennom lærerjobben. Overgrepene skal ha skjedd i forbindelse med turer, blant annet i regi av skolen.

– Det er ingen tvil om at han var glad i unge gutter, har en nå voksen mann og tidligere elev fra Finnmark fortalt til Dagbladet.

Han forteller at læreren forgrep seg mot ham i en periode på 80-tallet. Han var da 10-13 år.

– Jeg har dessverre grunn til å tro at jeg ikke var den eneste han forgrep seg mot, sa mannen.

Vil behandles

Læreren sitter varetektsfengslet ved Ila fengsel utenfor Oslo til 18. desember. Hovedforhandling er foreløpig ikke berammet.

– Det har skjedd ubehageligheter i fengselet som har ført til at han måtte overflyttes til en annen avdeling. Han har nå er hverdag der han studerer. Han kan også bidra med hjelp i undervisningen. I fengselet går han til behandling hos en spesialist, men han har også søkt om plass hos psykolog Thore Langfeldt. Det har han til nå ikke fått, sier advokat Gunhild Lærum.

I fengselet skriver 55-åringen bok.

– Han beskriver hvordan en pedofil tenker og oppfører seg. Han vil også få fram hvordan det er for både offer og gjerningsmann i slike saker, sier advokat Lærum.

55-åringen har foreløpig ikke tatt kontakt med noe forlag, opplyser advokaten.

Gransker kommunen

Dagbladet har tidligere skrevet at flere bekymrede foreldre i Nittedal allerede for flere år siden skal ha uttrykt sterk skepsis mot læreren. Nittedal kommune har iverksatt ekstern gransking av seg selv, for å avdekke hvorvidt kommunen som skoleeier burde ha grepet inn på et langt tidligere tidspunkt.

– Utvalget er i ferd med å ferdigstille sin informasjonsinnhenting, og jobber nå med å utarbeide rapporten for oss. Den vil bli offentliggjort når den kommer, sier rådmann Jorun Gjørwad.

Utvalget ledes av advokat Tor Erik Heggøy i Selmer.

– Vi har en prosess på gang, og har som mål å være ferdig til nyttår, sier Heggøy.

Politiadvokat Bjørn Philipson opplyser at 55-åringen er underlagt full judisiell observasjon.

– Det kan bli aktuelt å legge ned påstand om forvaring, sier han.

SKRIVER BOK: Over en periode på 20 år misbrukte den 55 år gamle læreren 15 mindreårige gutter. Nå skriver han bok om pedofili.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling