VÅKNET AV LUKTA: Frode Brekken hadde flaks som våknet akkurat tidsnok til å redde familien ut av huset. Foto: Nils Kristian Eikeland
VÅKNET AV LUKTA: Frode Brekken hadde flaks som våknet akkurat tidsnok til å redde familien ut av huset. Foto: Nils Kristian EikelandVis mer

- Denne lampa kunne drept oss

Insektdreperen tok nesten knekken på familien Brekken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| INDERØY (Dagbladet): Mens familien Brekken på Inderøy i Nord-Trøndelag lå og sov, begynte det å brenne i den elektriske insektlampa.

- Med dette insektsvernet får du fred og underholdning samtidig. Insektene tiltrekkes av det blå lyset og får en sjokkerende og livsavsluttende opplevelse, heter det i en omtale av insektdreperen på Experts hjemmesider.

Våknet av lukta Det var litt den følelsen familien Brekken også fikk da flammene slo opp i taket, gardinene brant og stuebordet sto i full fyr. Men «fred og underholdning» var det langt i fra.

-  Sønnen min på to år lå og sov rett over arnestedet. Heldigvis våknet jeg av lukta, sier trebarnsfar Frode Brekken til Dagbladet.

Han fikk reddet minstegutten og kona ut. De to andre barna var heldigvis ikke hjemme.

Etter å ha reddet alle ut, løp han inn i håp om å slukke brannen.

- Jeg hørte alarmsentralen rope til meg i telefonen at jeg måtte komme meg ut, men jeg måtte bare svare: «Jeg har en brann å slukke,» sier Brekken.

- Dramatisk - Det var en dramatisk brann. Det er alltid det når folk ligger og sover mens det brenner. Her var det bare å komme seg ut fortest mulig, sier lensmann Ingeborg Gran i Inderøy til Dagbladet.

Familien ble kjørt rett til sykehus for kontroll etter å ha inhalert all røyken.

Ifølge redningsfolk på stedet natt til 11 august i år var huseieren heldig som våknet da han gjorde. Noen få minutter senere ville hele huset vært overtent. I stedet fikk huseieren slukket brannen med et pulverapparat i siste liten.

Store skader Da brannen brøt ut, hadde familien akkurat avsluttet en total renoveringen av huset.

På nytt måtte vegger, gulv, tak og isolasjon byttes ut. Det samme måtte store deler av inventaret.

Nå ønsker Brekken å advare andre mot slike insektlamper.

Expert har påtatt seg å dekke den uheldige huseierens egenandel på forsikringen.

- Det skulle bare mangle. Jeg kunne ønske de hadde vist litt mer interesse og følt mer ansvar. Den lampa kunne ha tatt livet av tre personer, sier Brekken.

2000 lamper Ifølge Expert er det solgt cirka 2000 slike lamper i Norge siden et parti ble tatt inn sommeren 2007.

Nå har elektrokjeden besluttet å stoppe salget av rest-opplaget. Men de trekker ikke tilbake lamper som allerede er solgt.

- Vi har svært få av disse lampene igjen i våre butikker, og har bedt om at de tas ut av hyllene. Det er en svært kjedelig og alvorlig sak, med tre personer sendt til sykehus. Men vi oppfatter at det er en unik sak. Det er så vidt vi er kjent med ikke rapportert andre problemer med disse lampene, sier kommunikasjonsdirektør Philip Straumsheim i Expert-kjeden.

Ett kjent tilfelle Ifølge politiets etterforskningsrapport er insektdreperen brannens utløsende årsak.

- Brannen ble forårsaket av en komponentsvikt i den fluorescerende insektlampa, sier lensmannen til Dagbladet.

9. september sendte hun rapport om dette til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

- Det stemmer at insektlampa er oppgitt som brannårsak. Vi er imidlertid ikke kjent med flere branner av denne typen eller med slike lamper, sier pressevakt Eva Ulland i DSB. 


STOPPET SALGET: Expert har stoppet salget av insektsvernet Appliance AIV-10RE. Men cirka 2000 eksemplarer er allerede solgt. Foto: Expert
STOPPET SALGET: Expert har stoppet salget av insektsvernet Appliance AIV-10RE. Men cirka 2000 eksemplarer er allerede solgt. Foto: Expert Vis mer