<strong>UPOPULÆR KRABAT:</strong> Rakkeren som ble funnet på en hund i Hammerfest 25. juli i år, er etter alt å dømme et enkeltindivid som er fraktet dit som passasjer på en fugl eller et annet dyr. Både dyrlegen og forskere, mener det ligner på en skogflått. Foto: Leon Cantas.&nbsp;
UPOPULÆR KRABAT: Rakkeren som ble funnet på en hund i Hammerfest 25. juli i år, er etter alt å dømme et enkeltindivid som er fraktet dit som passasjer på en fugl eller et annet dyr. Både dyrlegen og forskere, mener det ligner på en skogflått. Foto: Leon Cantas.  Vis mer

Denne lille blodsugeren vekker oppsikt: - Har aldri sett en flått så langt nord

Hund i Hammerfest skal ha blitt angrepet av flått. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Flåtten er en fryktet skapning blant turgåere og dyreeiere i de varme sommermånedene.

Nå roper en dyrlege i Finnmark varsku, etter at dyret ble oppdaget på en hund i Hammerfest.

Det er første gang han har hørt om et slikt tilfelle så langt nord.

- Der var et tilfelle hvor vi mistenkte flått i Hammerfest i forrige måned, og noen bekreftet tilfeller i Lakselv i fjor. Det kan nå dukke opp flere enkelttilfeller, som dette nå i Hammerfest, sier veterinær Leon Cantas ved dyreklinikken PrivatVetPraksis i Hammerfest til lokalavisa Finnmark Dagblad.

Veterinæren har ikke sett flått på hund i Hammerfest før, men er ikke overrasket.

Den relativt varme sommeren har ifølge veterinæren ført mer trekkfugler og rådyr til Finnmark - og disse kan ta med seg flått oppover i landet til nye områder.

- Jeg tror ikke finnmarkinger trenger å bli bekymret for flåttfare enda. Det skal mye til for at flåtten etablerer seg som bestand. Det tar en god del tid fra en flåttlarve blir en voksenflått, og vinteren og klimaet i Hammerfest og omegn gjør det ikke enkelt for flåtten, sier veterinæren til Dagbladet.

- Aldri sett så langt nord

Flåtten liker seg i fuktige skogområder, og er fryktet fordi den kan være smittebærer for sykdommer og infeksjoner, deriblant borreliose.

Veterinæren synes det ligner en skogflått, men er usikker.

<strong>INGEN GRUNN TIL BEKYMRING:</strong> Leon Cantas, veterinær i Hammerfest, har aldri sett flått så langt nord før. Det er imidlertid ingen grunn til å være bekymret, mener han. Foto: privat.&nbsp;
INGEN GRUNN TIL BEKYMRING: Leon Cantas, veterinær i Hammerfest, har aldri sett flått så langt nord før. Det er imidlertid ingen grunn til å være bekymret, mener han. Foto: privat.  Vis mer

Han har derfor sendt den inn til analyse for å finne det ut - og for å fastslå om den bærer smittsomme sykdommer.

Dag Hvidsten, forsker ved Universitetssykehuset i Tromsø, tror også det er en skogflått.


Han har sett bilde av blodsugeren i lokalavisa i dag.

- Det er en fullsugd hunnflått. Sannsynligheten for at det er en skogflått er 99 prosent. Nyheten her er da at jeg aldri har sett en flått så langt nord, sier han til Dagbladet.

Han leder forskningsprosjektet «Flått i Nord»som har som formål å kartlegge hvor langt nord utbredelsen av flått har kommet i Nord-Norge.

Uvanlig

Forskningsprosjektet har oppdaget skogflått helt opp til Nord-Troms, men aldri lenger nord enn det.

- Hver sommer er det noen få hunder som blir bitt av flått i Finnmark. Da må vi alltid spørre oss hvor hunden har vært de 14 dagene før flåtten ble oppdaget. Var den i Skien ti dager før, er det mer sannsynlig at den er bitt der nede, sier han.

Forholdsregler mot flått

• Ved ferdsel i områder med mye flått anbefales det å bruke lange bukser og være godt tildekket ved anklene.

• Det anbefales å gå på stier i stedet for på steder med høyt gress, lyng og kratt.

• Bruk av insektmidler med dietyltoluamid på hud og klær reduserer antall flått som fester seg.

• Etter ferdsel i områder med mye flått, bør man inspisere huden, spesielt hos barn.

• Man bør også lete etter flått på tøyet, også på vrangen.

• Det anbefales å dusje for å skylle bort flått som ikke har festet seg.

• Flått fjernes best ved å trekke den rett ut ved hjelp av pinsett eller fingre. Ta tak i flåtten helt ned ved huden og dra den rett ut. Det har liten betydning om deler av flåttens biteredskaper blir sittende igjen i huden.

• Smøring med fett eller bruk av eter anbefales ikke.

• Vaksinen mot skogflåttencefalitt (TBE-vaksinen) har en beskyttelseseffekt på om lag 95 prosent etter fullført grunnvaksinasjon (3 doser). *)

• Også hunder og katter kan bli syke etter flåttbitt. Man fjerner flåtten fra dyret på samme måte som hos mennesker.

• I områder hvor det til vanlig ikke finnes flått, er det liten grunn til bekymring, men skal man reise i områder man vet at flått er utbredt, anbefales flåttmiddel i tablett- påflekkingsvæske-, eller halsbåndform til kjæledyr etter dyrlegens anbefaling. De fleste slike medikamenter kan også forebygge mygg- og fluestikk som kan være ubehagelig for dyrene.

(Kilde: Folkehelseinstituttet / Flått i Nord / Veterinær Leon Cantas, PrivatVetPraksis i Hammerfest)

Hvidsten tror denne flåtten ha blitt fraktet til Finnmark som passasjer på et dyr eller en fugl. Det er nemlig ingenting som tyder på at det finnes bestander av skogflått så langt nord.

Flere forskjellige typer

Flåttforsker Åshild Andreassen ved Folkehelseinstituttet (FHI) er enig.

Folkehelseinstituttets egne undersøkelser har ikke klart å avdekke skogflåttbestander lenger nord enn Brønnøysund i Nordland.

- Jeg vet at det er funnet bestander av flått som går på hunder, katter, rev og mus oppi Finnmark. Det som er lite kjent så langt nord, er skogflått, forklarer forskeren.

Fra Brønnøysund og opp til Steigen i samme fylke, er det oppdaget enkeltindivider av skogflått her og der - men ikke bestander.

- Opp til Steigen finner vi en og annen, men ikke i samme mengder som vi finner opp til Brønnøysund, forklarer hun.

Svinger

På sikt venter man imidlertid at også skogflåtten vil flytte seg nordover - men det tar tid.

Flåttforsker Andreassen ved FHI understreker at flåttbestander svinger fra år til år, og at ingenting i forskningen til FHI tyder på at det er mer flått i Norge nå enn før.

- Det virker bare å svinge fra år til år, og fra område til område, forklarer hun.

For eksempel virker det i år å være en oppblomstring av bestanden på Fosenhalvøya i Trøndelag.

I dagens utgave av lokalavisa Fosna-Folket, slår nemlig en annen dyrlege alarm om at flått er i ferd med å bli et økende problem.

I kommunene Bjugn og Ørland mener han å ha registrert en formidabel økning.

- I våre områder er den blitt et stort problem spesielt for hund og katt, sier veterinær Torbjørn Sundet ved smådyrklinikken i tvillingkommunene til lokalavisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer