Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fjellrev

Denne lille karen gikk 30 mil for å finne venner

- Imponerende.

UT PÅ TUR: Denne fjellreven ble fanget på NINAs viltkamera, etter å ha vandret milevis for å finne seg venner. Foto: Viltkamera/NINA
UT PÅ TUR: Denne fjellreven ble fanget på NINAs viltkamera, etter å ha vandret milevis for å finne seg venner. Foto: Viltkamera/NINA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fjellreven ble fanget opp av et viltkamera i Nordreisa. Den ble satt ut på Varangerhalvøya, og har dermed vandret drøye 30 mil vestover for mat og selskap.

Fjellreven er en truet dyreart, og derfor har Norsk senter for naturforskning, NINA, flere prosjekter gående for å øke bestanden på ulike områder. Blant annet satte de i februar ut 27 valper på Varangerhalvøya, for å øke bestanden.

- ALDRI VÆRT SÅ NÆR: Det spesielle øyeblikket skjedde i Nesbyen i Hallingdal 6. april. Video: Daniel Gundersen Les hele saken her: https://goo.gl/pNJDtM Vis mer

Avgjørende at de vandrer selv

De har også satt ut fôrautomater i Nordreisa, som ligger på grensa mellom Finnmark og Troms, og i indre Troms, som skal øke muligheten for at stedfaste fjellrever overlever, i tillegg til å stimulere nettopp vandring mellom områder hvor det lever fjellrev.

- Revene er territorielle. Når de først har etablert seg, så blir de gjerne der de har slått seg ned. Det gjør at bestandene blir sårbare, forteller Nina Eide, seniorforsker ved NINA.

- Vi hadde forventet at vi skulle jobb lenge for å få bestandsresponser, som er at vi ser økning i bestanden. Men at vi fikk denne utvandringen, og at de finner hverandre, er litt imponerende, forteller hun.

Hun forteller at det at revene selv vandrer på denne måten, er avgjørende for at arten skal bestå.

- Denne utvandringen og utvekslingen av individer mellom små delbestander er virkelig en nøkkel når det gjelder å få små bestander til å overleve på sikt.

Kan vandre flere tusen kilometer

Fjellreven som er avbildet er på vei fra Varangerhalvøya i Finnmark, og bildet er tatt i Reisa Nord, på grensa mellom Finnmark og Troms.

Eide forteller at selv om de 30 milene kan virke imponerende for en liten fjellrev, er det på ingen måte uvanlig for slike dyr.

- Det er veldig vanlig at de vandrer så langt. Fjellreven har en vandringskapasitet på 2000-3000 kilometer. Men den har vandret ut fordi den må etablere seg på nye steder, forteller hun.

Nå håper NINA at dette kan være starten på en ny og større bestand fjellrev - om en stund.

- På sikt håper vi at de tiltakene vi har gjort skal styrke alle delbestandene i nord. Der satses det stort på tvers av landegrensene, med Finland og Sverige. Så vil vi jo gjerne ha resultater av slike tiltak, og det er jo bra når det funker. Så det er lov å håpe, sier Eide.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!