Denne lille øya kan skape krig

Ulovlig innvandring, narko-smugling, krangel om Vest-Sahara og fiskerettigheter er bakteppet for striden mellom Marokko og Spania om ei lita øy utenfor Nord-Afrikas kyst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går økte spenningsnivået ytterligere da Marokkos utenriksminister, Mohamed Benaissa, talte Spania og EU midt imot.

EU har gitt spanjolene uforbeholden støtte i konflikten rundt øya Perejil.

- Marokko vil ikke fjerne observasjonsposten fra øya, slo Benaissa fast i sin første offisielle kommentar etter at Marokko sendte soldater til den vesle øya i forrige uke.

- Flere eksempler i historien viser at denne øya tilhører Marokko, fortsatte han, men understreket at marokkanske myndigheter ønsker å bruke diplomatiske metoder for å løse uoverensstemmelsen. Spørsmålet er om en slik framgangsmåte vil lykkes. Spania har også signalisert at de helst vil benytte diplomatiske kanaler, men samtidig har landet sendt militære styrker for å forsvare øvrige spanske enklaver langs Marokkos kyst, deriblant Ceuta.

Truer

Torsdag i forrige uke gikk tolv marokkanske soldater i land på Perejil, satte opp telt og heiste det marokkanske flagget. Per i går var det tre stykker tilbake. De ble angivelig sendt for å hindre ulovlig innvandring og terrorisme i Gibraltarstredet, men Spania har tolket framstøtet som en okkupasjon.

Krigsskip, undervannsbåter og kamphelikoptre har blitt sendt av gårde for å trygge øvrige spanske besittelser langs Marokkos kyst, det til tross for at den spanske utenriksministeren, Ana de Palacio, forsøkte å dempe gemyttene.

- Man kan ikke snakke om en invasjon her, og det hjelper ingen om situasjonen kommer ut av kontroll, påpekte hun. Til ingen nytte.

I Marokko faller Spanias mottiltak på ublid grunn. Landets presse kaller spanjolene arrogante, hysteriske og ute av stand til å slippe tak i sine koloniale holdninger.

Vest-Sahara

Spania og Marokko har allerede fra før et anstrengt forhold på grunn av ulovlig innvandring og narkotikasmugling over Gibraltarstredet, samt strid om fiskerettigheter. Sist oktober ble den marokkanske ambassadøren kalt hjem uten at noen offisiell forklaring ble gitt.

Flere observatører mener at hovedårsaken til det dårlige naboforholdet er Spanias oppmuntring til en FN-støttet folkeavstemning for befolkningen i Vest-Sahara - et område som ble annektert av Marokko da kolonimakten Spania trakk seg ut i 1976.

Konfliktlinjene har altså blitt sentrert om ei lita øy som knapt er større enn en fotballbane. Øya kalles Leila av marokkanerne og Perejil av spanjolene, og har vært en del av Spania siden 1668. Det har imidlertid ikke vært noe spansk nærvær der de siste førti åra. Marokkanske myndigheter hevder at de fikk råderett over øya i 1956, da landet ble frigjort fra Spania.

KRIGSSKIP: Spania har sendt militære styrker for å patruljere farvannene rundt øvrige spanske enklaver langs Marokkos kyst, deriblant Ceuta. Her, Guardia civil, utenfor stridens kjerne, den vesle øya Perejil.