Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne lyspæra har lyst i 110 år

Verdens lengstlevende lyspære er et mysterium.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Irriterer du deg over at du må skifte lyspærer ofte, misunner du nok brannmennene i Livermore i California. De har nemlig en lyspære som har lyst i 110 år. Dette er verdensrekord, bekrefter Guinness rekordbok.

Lyspæra ble først tent i 1901 og har lyst sammenhengende til i dag, bortsett fra en kort periode i 1903, en ukes tid i 1937 og noen korte strømbrudd mellom 1937 og 1976. I 1976 flyttet lyspæra - med full politieskorte - sammen med brannstasjonen og fant plassen sin i garasjen, der den har lyst siden.

- Ingen vet hvordan det er mulig. Det er en 60 watts lyspære som bare utsettes for en effekt på fire watt nå, men ingen vet hvordan den fortsatt kan lyse. Vi har hatt forskere fra hele landet til å se på den, uten at de kan gi en forklaring, sier pensjonert brannsjef Lynn Owens til Reuters.

Lyspæra ble håndlaget av professor Adolphe Chaillet for å overbevise investorer om å investere i en lyspærefabrikk. En av prototypene endte altså på brannstasjonen, der den har lyst lengre enn noen kunne drømt om.

- Det var en veldig spesiell lyspære allerede da den ble laget. Den kostet ekstra mye og de var ekstra nøye med utførelsen, samt at hver av de spesielle testlyspærene ble nøye inspisert, sier lyspæreentusiast Steve Bunn.

Professor Adolphe Chaillets lyspærer ble utsatt for heftige tester da de ble laget. De ble utsatt for stadig høyere spenning, men mens konkurrentene brant opp, fortsatte Chaillets pærer å lyse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!