Denne lyspæra har lyst i 110 år

Verdens lengstlevende lyspære er et mysterium.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Irriterer du deg over at du må skifte lyspærer ofte, misunner du nok brannmennene i Livermore i California. De har nemlig en lyspære som har lyst i 110 år. Dette er verdensrekord, bekrefter Guinness rekordbok.

Lyspæra ble først tent i 1901 og har lyst sammenhengende til i dag, bortsett fra en kort periode i 1903, en ukes tid i 1937 og noen korte strømbrudd mellom 1937 og 1976. I 1976 flyttet lyspæra - med full politieskorte - sammen med brannstasjonen og fant plassen sin i garasjen, der den har lyst siden.

- Ingen vet hvordan det er mulig. Det er en 60 watts lyspære som bare utsettes for en effekt på fire watt nå, men ingen vet hvordan den fortsatt kan lyse. Vi har hatt forskere fra hele landet til å se på den, uten at de kan gi en forklaring, sier pensjonert brannsjef Lynn Owens til Reuters.

Lyspæra ble håndlaget av professor Adolphe Chaillet for å overbevise investorer om å investere i en lyspærefabrikk. En av prototypene endte altså på brannstasjonen, der den har lyst lengre enn noen kunne drømt om.

- Det var en veldig spesiell lyspære allerede da den ble laget. Den kostet ekstra mye og de var ekstra nøye med utførelsen, samt at hver av de spesielle testlyspærene ble nøye inspisert, sier lyspæreentusiast Steve Bunn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer