Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne måneden sikter Nord-Korea mot verdensrommet: - En stor trussel mot verden

Sør-Korea, Japan og USA tviler på Nord-Koreas intensjoner når de i februar skal sende en satelitt opp i rommet.

 ADVARER:  Cho Tae-yong, representant for den sør-koreanske regjeringen, uttalte i dag at Nord-Korea kommer til å måtte betale en stor pris for sine planer om å sende en satelitt opp i rommet denne måneden. Foto: EPA/YONHAP NEWS AGENCY SOUTH KOREA OUT
ADVARER: Cho Tae-yong, representant for den sør-koreanske regjeringen, uttalte i dag at Nord-Korea kommer til å måtte betale en stor pris for sine planer om å sende en satelitt opp i rommet denne måneden. Foto: EPA/YONHAP NEWS AGENCY SOUTH KOREA OUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sør-Korea har advart sin nabo i nord om at de ikke kommer til å akseptere landets planer om å sende en satelitt opp i rommet.

Det melder BBC.

- Vi advarer Nord-Korea om at hvis de gjennomfører dette, så kommer det til å få store konsekvenser for dem. Denne utskytningen er en stor trussel mot den koreanske halvøya, regionen og verden, sier Choe Tae-yang, en representant for den sør-koreanske regjeringen, ifølge den britiske kanalen.

USA vil ha sterkere sanksjoner Utspillet til Sør-Korea kommer etter at Nord-Korea tirsdag uttalte at de kommer til å skyte opp satelitten mellom den åttende og den tjuefemte februar.

Flere av Nord-Koreas kritikere, deriblant USA, har omtalt satelittprogrammet til landet som et skalkeskjul for å teste sine militære raketter.

- Dette styrker argumentet for enda strengere internasjonale sanksjoner, sa assisterende statssekretær Daniel Russel om planene til Nord-Korea og deres leder Kim Jong-un, ifølge BBC.

Kritikk fra Japan Også Japan's statsminister Shinzo Abe har kritisert utskytningen offentlig. I etterkant av at Nord-Korea lanserte sine planer, omtalte han landets politikk som en provokasjon.

Samtidig understreket Abe at hans land kommer til å skyte ned enhver gjenstand som nærmer seg japansk territorium.

Ifølge BBC har Kina representanter på plass i Nord-Korea, og landets utenriksdepartement har uttalt at deres ekspert på kjernekraftteknologi, Wu Davei, kommer til å diskutere situasjonen med den nord-koreanske regjeringen.

Les også: - Base for romraketter ikke en god løsning for utvikling av atomraketter

Den opphetede situasjonen i regionen kommer etter en lengre periode med økende politiske gnisninger mellom Nord-Korea og deres politiske fiender.

Kan ha produsert hydrogenbomber Særlig vakte det oppsikt da Nord-Korea den 6. januar hevdet å ha detonert en hydrogenbombe, samme dag som de gjennomførte en atomprøvesprengning.

Først omtalte amerikanske myndigheter uttalelsen som en bløff, før de senere i måneden delvis skal ha snudd i spørsmålet.

Ifølge kilden CNN skal ha vært i kontakt med mener USA nå at prøvesprengningen «kan ha vært en delvis, mislykket test av noen komponenter assosiert med en hydrogenbombe».

Dette vil i såfall være et betydelig framskritt for Nord-Koreas militære program, i og med at utvikling av hydrogenbomber er langt mer teknologisk krevende enn de atombombene landet allerede besitter - noe som igjen har vakt bekymring hos land som Japan, Sør-Korea og USA.

 UTSKYTNINGSSTED:  I 2012 avfyrte Nord-Korea denne raketten fra Sohae. Det er trolig dette utskytningsstedet landet planlegger å benytte når de etter planen sender ut en rakett i rommet denne måneden. Foto: EPA/YONHAP NEWS AGENCY
UTSKYTNINGSSTED: I 2012 avfyrte Nord-Korea denne raketten fra Sohae. Det er trolig dette utskytningsstedet landet planlegger å benytte når de etter planen sender ut en rakett i rommet denne måneden. Foto: EPA/YONHAP NEWS AGENCY Vis mer