SAMMEN FOR MILJØET: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (t.v.) og James E. Hansen som er direktør ved NASA Goddard Institute for Space Studies møtte pressen i Oslo mandag. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
SAMMEN FOR MILJØET: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (t.v.) og James E. Hansen som er direktør ved NASA Goddard Institute for Space Studies møtte pressen i Oslo mandag. Foto: Bjørn Sigurdsøn/ScanpixVis mer

Denne mannen advarte mot klimaendringene før alle andre

NASA-Hansen møtte Solheim i dag. - CO2 må bli dyrere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): James E. Hansen er mannen som først advarte om at global oppvarming var en stor trussel for jorda.

I 1988 holdt han en tale i den amerikanske kongressen og advarte mot klimaendringene, lenge før temaet var oppe på den internasjonale politiske agendaen.

- Du har vært en helt for meg helt siden talen i 1988. Flere ganger har du vært utsatt for hard kritikk, men dette har bare inspirert deg til å jobbe hardere, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV).

Han fikk møte Hansen i formiddag, på et seminar i regi av Polyteknisk forening i Oslo.

Jobber i NASA
Solheim la vekt på at Hansen er en uvanlig klimaforkjemper, fordi han er direktør i NASA, det amerikanske romprogrammet, og ikke er ansatt i en miljøvernsorganisasjon.

- Dette gir deg ekstra oppmerksomhet og troverdighet i mange mijøer som er skeptiske til miljøaktivister, sier Solheim.

Men selv om Hansen er helten til Solheim, deler han ikke nordmannens ønsker om et internasjonalt kvotesystem for CO2-handel. Han mener det neppe kan bremse klimaendringene.

- Det tar lang tid å forhandle fram et kvotesystem. I tillegg vil prisen på CO2 bli for lav, og det gjør systemet utilstrekkelig og ineffektivt, sier Hansen.

Han vil ha en mer spesifikk ordning der kilden til CO2-utslipp blir skattlagt. Som eksempel tar han for seg USA. En avgift på en dollar per
liter bensin ville gitt USA en inntekt på flere hundre millioner dollar i året. Disse pengene vil han at skal gis direkte tilbake til innbyggerne, like mye til hver innbygger, betalt direkte inn på den enkeltes konto.

- Dermed vil man bli skattlagt i henhold til forbruket. De som forbruker mest må betale mest. Mens alle innbyggerne vil få penger utbetalt direkte fra denne skatteinntekten. En slik ordning vil være med på å få folk til å godta en skattlegging av CO2. Og det er helt avgjørende at det blir dyrere å bruke CO2, sier Hansen.

Han mener USA, Europa og Kina må bli enige om en slik avgift der inntektene går tilbake til innbyggerne.

- Er ikke mulig å få til
Solheim deler Hansens idé om CO2-avgift som gis tilbake til innbyggerne. Men han velger å jobbe for å få på plass et kvotesystem.

- Jeg har sansen for Hansens argumenter og hvis vi hadde styrt verden alene kan det godt hende jeg hadde valgt et internasjonalt skattesystem. Men det er er mye mer sannsynlig å få med USA og andre viktige land på et kvotesystem. Skatt på CO2 er umulig å tenke seg at verden kan samle seg om i 2009, sier Solheim.

Det internasjonale klimatoppmøtet i København i desember blir en milepæl i kampen mot global oppvarming. Solheim understreker hvor viktig han mener det er at verdens mektigste land blir enige om en avtale der.

- Det er viktig å få på plass en god avtale i København, som sørger for at prisen går opp raskt og ikke lister opp en rekke unntak, sier han.

- Må bli dyrere å bruke CO2
Hansen legger vekt på at det er et stort gap mellom den informasjonen forskere verden over sitter på og hva folk og politikere verden over har kunnskap om.

- Det er viktig at vi får mer informasjon ut til velgere og politikere slik at de som skal ta beslutningene vet hvor alvorlige utfordringer vi står overfor. Hvis vi fortsetter med utslippene av klimagasser slik som i dag så er det dramatiske og irreversible endringer i vente.  

Han kan ikke få understreket mange nok ganger at det må bli dyrere å bruke CO2, at vi må redusere utslippene og at vi må tilpasse oss til en verden der vi ikke kan være avhengige av fossilt brensel.

- Vi har ikke noe valg, før eller siden vil vi ha brukt opp jordas lagre av fossilt brensel. Da må vi finne andre kilder til energi og det er da mye bedre å tilpasse oss til en slik virkelighet nå, først som sist, sier Hansen.

Men amerikaneren er klar på at disse endringene ikke vil slå til over natta. Verden vil være avhengig av kull, gass og olje en stund framover.

- Når havet stiger eller arter utryddes er det for sent å gjøre noe. Derfor må vi innse at vi ikke kan bruke opp alt vårt fossile brensel og slippe CO2 rett ut i atmosfæren. Det er mye mer CO2 i kull enn i olje og gass. Vi må forsikre oss om at kullkraftverk i det minste fanger og lagrer CO2-utslippene sine, sier han.