Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne mannen blir enda mer sjelden

Brevmengden har gått ned 73 prosent på 20 år.

STADIG MER SJELDEN: Fra juli i år kommer postbudet hjem til din postkasse bare annenhver dag. Og da er ikke lørdagens medregnet. Illustrasjonsfoto: Posten Norge.
STADIG MER SJELDEN: Fra juli i år kommer postbudet hjem til din postkasse bare annenhver dag. Og da er ikke lørdagens medregnet. Illustrasjonsfoto: Posten Norge. Vis mer

Fra juli 2020 blir det ordinær brevomdeling annenhver dag, står det i et gammeldags papirbrev som har dumpet ned i den tradisjonelle postkassa til hver og en av oss de siste dagene.

Altså ikke hver dag fra mandag til fredag, som nå. I 2016 var det slutt på besøk av postbudet på lørdager.

Og det stopper ikke der. Post en dag i uka i kassa på veggen eller på stativet borte i veien er neste.

Det varslet Posten Norges konsernsjef Tone Wille allerede våren 2018.

- Dramatisk utvikling

- For Postens økonomiske bæreevne er utviklingen dramatisk. Posten skal levere de tjenestene du og jeg faktisk trenger, uten å belaste fellesskapet. Det betyr postomdeling annenhver dag og etter hvert én dag i uka, sa konsernsjefen på Posten Norges egne hjemmesider i forbindelse med en høringsrunde til Stortinget om ny postlov.

- Hva skjer - skal Posten Norge legge ned hele virksomheten?

- Nei, dette er den praktiske gjennomføringen av planlagt omstilling, svarer Posten Norges kommunikasjonsdirektør Elisabeth Gjølme.

Først om beskjeden til alle - besøk av postbudet bare annenhver dag fra denne sommeren:

- Ja, det skal gjennomføres over hele landet fra første uke i juli. I praksis kommer postbudet mandag - onsdag - fredag den ene uka og tirsdag - torsdag den neste. Det blir et gjennomsnitt på annenhver dag.

«JOMFRU» MARIA: Posten sender en reklame i disse dager, som leker litt med det tradisjonelle juleevangeliet. Det skaper reaksjoner. Video: Posten. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Ned 73 prosent

En fersk gjennomgang av tallenes tale for Posten viser at nedgangen i adressert post var på 73 prosent i 20-årsperioden fra utgangen av 1999 til utgangen av 2019.

I gjennomsnitt får hver husstand nå bare tre adresserte brev i uka.

Og Posten har beregnet at en halvpart ekstra av dette 20-årsfallet vil komme på toppen i løpet av de neste fem åra.

Fortsatt vil alle som leier postboks få adresserte brev daglig fra mandag til fredag. Da må du oppsøke postboksen selv.

Kommunikasjonsdirektøren har ingen referanse i farta til postsjefens utsikter om postbud på besøk bare en dag i uka.

- Det er i alle fall sikkert at ingenting er bestemt om veien videre etter juli i år, sier Gjølme.

Derimot har hun rykende ferske rapporter om et prøveprosjekt om tilgang til pakkepost absolutt hele døgnet rundt.

Ukjent suksess

Slik står i brevet i alle landets postkasser:

«Pakkeboks 24 timer i døgnet: Nå tester vi ut en ny type automat i Oslo-området, og der kan folk hente pakker akkurat når de selv vil. Blir pakkeboks en suksess, blir de utplassert over hele Norge».

24 TIMER x 7: Postens Norges konserndirektør Tone Wille foran en pakkeboks i Oslo. Eksperimentet er så vellykket etter bare fire uker at 2 000 slike selvbetjeningsbokser blir utplassert over hele landet. Foto: Posten Norge.
24 TIMER x 7: Postens Norges konserndirektør Tone Wille foran en pakkeboks i Oslo. Eksperimentet er så vellykket etter bare fire uker at 2 000 slike selvbetjeningsbokser blir utplassert over hele landet. Foto: Posten Norge. Vis mer

Og det kommer til å skje raskt, selv om forsøkene en del steder i Oslo ikke har vært i gang lengre enn siden 20. januar i år.

- Stor interesse allerede, og det virker. Nå har vi snart om lag 2 000 pakkebokser klare til å bli satt ut over hele landet, varsler kommunikasjonsdirektøren.

De som tegner seg på Postens nye pakkeløsning der, laster ned en app på telefon og åpner sin boks med en kode derfra.

Seinest for fire uker siden har regjeringen oppdatert sin informasjon av praktiske sider ved den nye postloven.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!