FORELØPIG I FRIHET: For Donatas Majauskas (24) er framtida satt på vent. Han vet ennå ikke om han vil tilbringe framtida i frihet eller i et fengsel. Han dro til Litauen før norsk politi rakk å arrestere ham for drapet på en landsmann i Vestfold i februar 2011. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
FORELØPIG I FRIHET: For Donatas Majauskas (24) er framtida satt på vent. Han vet ennå ikke om han vil tilbringe framtida i frihet eller i et fengsel. Han dro til Litauen før norsk politi rakk å arrestere ham for drapet på en landsmann i Vestfold i februar 2011. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADETVis mer

Denne mannen er etterlyst for knivdrap i Norge

Selv mener 24 år gamle Donatas Majauskas at han er uskyldig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BIRZAI/OSLO (Dagbladet): - Hvis de mener jeg er skyldig, hvorfor arresterer de meg ikke? spør 24 år gamle Donatas Majauskas.

Siden litaueren er etterlyst internasjonalt for drap i Norge, kan han ikke reise ut av landet. Majauskas mener selv at han er uskyldig, og kan ikke forstå hvorfor norsk politiet bare lar ham vente.

Drap i Re Helvete begynte i et forsamlingshus i Kåpe i Re natt til søndag 20. februar 2011, rundt klokka 04.00 på natta. Det som skulle være en bursdagsfest endte i tragedie, da en 31-åring fra Litauen fikk kuttskader i mage og hode. To dager seinere døde han.

Mistanken falt fort på Majauskas og en venn, som begge hadde kranglet og slåss med 31-åringen natta før. Vennen til Majauskas ble arrestert, men Majauskas hadde da allerede forlatt Norge.

- Jeg hadde planlagt å reise tilbake den dagen for lenge siden. Jeg rømte ikke, påstår Majauskas.

Politiet:- Skyldige - Vi er sikre i vår sak, og mener vi kan bevise at disse to er skyldige, sier lensmann i Indre Vestfold, Hans P. Gulliksen, til Dagbladet. Majauskas' venn er løslatt, men har meldeplikt hos Vestfold-politiet tre ganger i uka.

Dagbladet har vært i kontakt med mannen, men han ønsker foreløpig ikke å stå fram eller å bli intervjuet. Riksadvokaten vurderer nå om saken skal overføres til rettsapparatet i Litauen.

I fire år reiste Majauskas til Norge for å arbeide som håndverker, og han fikset vegger, tak og tok de strøjobbene som var mulig å få.

- Fyllekrangel - Det var bare en fyllekrangel mellom en venn av meg og en venn av den drepte mannen, hevder Majauskas, som forteller at han var edru på festen. Majauskas forteller at krangelen utviklet seg til et slagsmål.

Etter hvert skal situasjonen ha roet seg, men på veien hjem fant Majauskas ut at han hadde glemt igjen jakka. Han bestemte seg derfor for å komme tilbake.

- BRUKTE BARE NEVENE: På spørsmål om hvordan 31-åringen ble drept svarer Donatas Majauskas: 

- Det er merkelig at du spør meg hele tida om det. Hva kan jeg svare da? Jeg hadde ikke kniv og jeg brukte bare nevene. Slo jeg kanskje for sterkt? Han døde jo av kuttskader. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
- BRUKTE BARE NEVENE: På spørsmål om hvordan 31-åringen ble drept svarer Donatas Majauskas: - Det er merkelig at du spør meg hele tida om det. Hva kan jeg svare da? Jeg hadde ikke kniv og jeg brukte bare nevene. Slo jeg kanskje for sterkt? Han døde jo av kuttskader. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

- Han sa det var greit at jeg kunne lete etter jakka. Likevel angrep han meg, hevder Majauskas. Slagsmålet fortsatte.

- Plutselig falt han sammen. Jeg reiste meg opp og løp vekk. Jeg ville ikke ha mer bråk, sier Majauskas, som hevder han fikk sjokk da han hørte at mannen hadde blitt knivstukket og drept.

- Brukte bare nevene - Hvordan tror du han ble drept?

- Det er merkelig at du spør meg hele tida om det. Hva kan jeg svare da? Jeg hadde ikke kniv og jeg brukte bare nevene. Slo jeg kanskje for sterkt? Han døde jo av kuttskader, sier Majauskas.

Politiet sier de ikke vet hva som skjer videre i saken.

- Vi har én mann i Litauen som ikke kan reise noen plass, og én i Norge på meldeplikt. Det har snart gått halvannet år, og hva denne saken ender i, vet jeg ikke. I ettertid viser det seg i alle fall at det var smart av Majauskas å rømme hjem til Litauen. Men han kan ikke reise tilbake til Norge, da blir han pågrepet siden han er etterlyst internasjonalt, sier lensmann Gulliksen, som forstår at Majauskas er frustrert.

- Jeg forstår godt at han ønsker en avklaring i form av tiltale eller henleggelse hjemme i Litauen. Også vi ønsker å få denne saken ut av systemet, sier Gulliksen.

VAR OFTE I NORGE: I fire år reiste Majauskas til Norge for å arbeide som håndverker, og han fikset vegger, tak og tok de strøjobbene som var mulig å få. Her fra hans siste opphold i Norge. Foto: PRIVAT
VAR OFTE I NORGE: I fire år reiste Majauskas til Norge for å arbeide som håndverker, og han fikset vegger, tak og tok de strøjobbene som var mulig å få. Her fra hans siste opphold i Norge. Foto: PRIVAT Vis mer

Det har ikke lyktes Dagbladet i å komme i kontakt med pårørende eller bistandsadvokat til den drepte 31-åringen.