Denne mannen har gunn til å juble: Knuser Facebook!

Alibaba Group, som står for 80 prosent av netthandelen i Kina, med rekorddebut på New York-børsen.

 GLAD OG FORNØYD  Jack Ma (i front) kune glise bredt under børsnoteringen i dag. Foto:  REUTERS/Brendan McDermid
GLAD OG FORNØYD Jack Ma (i front) kune glise bredt under børsnoteringen i dag. Foto: REUTERS/Brendan McDermidVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/Hegnar): Alibaba-gründer Jack Ma har de siste ukene har reist over hele verden for å skape interesse for selskapets aksjer.

Det kan ha nyttet, for den kinesiske giganten, som nå er større enn Amazon og eBay til sammen, og som har 22 000 ansatte rundt om i verden.

Alibaba gjorde det i juni klart at børsene i Shanghai og Hongkong ikke ville kunne ivareta selskapets interesser, og valgte heller å bli børsnotert på New York Stock Exchange (NYSE).

Det etter kniving mellom børsene NYSE og Nasdaq, sistnevnte der Amazon, Apple, eBay, Google, Facebook og Microsoft er børsnoterte.

Men i dag debuterte Alibaba på NYSE - den største børsnoteringen i amerikansk historie.

99 dollar aksjen Dagens suksess i New York startet med at aksjen, som torsdag kveld ble priset til 68 dollar, åpnet på 92,70 dollar i morges lokal tid - med en total verdi på selskapet på 228,5 milliarder dollar, melder Business Insider.

Aksjen på det kinesiske e-handelsselskapet hadde steget med 36 prosent. I løpet av formiddagstimene steg selskapets verdi med 29,7 milliarder dollar, og aksjen gikk for over 99 dollar. På det meste steg den med nesten 47 prosent.

Det betyr at selskapets verdi spratt opp fra torsdagens IPO med en børsverdi på 169 milliarder dollar, til 243 milliarder dollar, før den sank tilbake til 230 milliarder dollar, tilsvarende 1.463 milliarder kroner.

Suste forbi Facebook Med det suste den kinesiske e-handelskjempen forbi både Oracle (176), IBM (194), Facebook (200) og rett inn på delt 6. plass med JP Morgan på oversikten over selskapene med høyeste børsverdi.

Til sammenligning «peaket» Facebook første dag på børs på 104 milliarder dollar, i det som da var tidenes største børsnotering innen teknologi og en av de største innen internett.

Vaklende Facebook-start Da Facebook i 2012 ble børsnotert var første handelsdag et mareritt for investorer. IT-systemene maktet ikke å håndtere de store mengdene transaksjoner som kom inn.

Etter en forsinkelse ble Facebook-aksjer handlet for første gang med en åpningspris på 42,05 dollar - en økning på 11 prosent fra noteringskursen, som var på 38 dollar. I løpet av dagen steg selskapets verdi med 16 milliarder dollar.

Også Facebook-aksjen sank på slutten av dagen, og endte hårfint over startprisen, rapporterte USA Today på åpningsdagen. Og Facebook-aksjen sank også ytterligere de første ukene etter børsnoteringen.

I dag er markedsverdien drøye 200 milliarder dollar.

Største notering noensinne Alibaba, som blant annet tilbyr online detaljhandel og betalingstjenester, setter med dagens børsdebut rekord i det som ser ut til å være den sterkeste børsnoteringen noensinne.

Aksjen har på ettermiddagen sunket til rundt 90,61 dollar - noe som fortsatt er godt over utropspris for selskapet som ble startet i 1999.

Oppgangen gjør også at gründeren Jack Ma er god for nærmere 30 milliarder dollar, tilsvarende over 190 milliarder kroner.