- MILLIONBEDRAGER: Thierry Tilly nekter for mange av anklagene mot ham, og forsvareren hans mener det faller på sin egen urimelighet at han skal ha lyktes med å ta full kontroll over en adelsfamilie på elleve personer. Foto: AP / NTB SCANPIX
- MILLIONBEDRAGER: Thierry Tilly nekter for mange av anklagene mot ham, og forsvareren hans mener det faller på sin egen urimelighet at han skal ha lyktes med å ta full kontroll over en adelsfamilie på elleve personer. Foto: AP / NTB SCANPIXVis mer

Denne mannen hjernevasket fransk adelsslekt gjennom ni år

Thierry Tilly (48) sammenlignes med Rasputin og Hannibal Lecter etter det utrolige millionkuppet i Bordeaux.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Thierry Tilly (48) ble i dag dømt til åtte års fengsel av en domstol i Bordeaux i Frankrike - for å ha hjernevasket tre generasjoner av en aristokratisk familie gjennom nesten et tiår, skriver nyhetsbyrået AP.

De siste ukene har retten fått rullet opp hvordan 48-åringen, som i franske medier kalles «guruen», skal ha loppet hele adelsslekta for alt de eide gjennom et utrolig spill av frykt og manipulasjon.

En annen mann, Jacques Gonzalez, ble dømt til fire år for medvirkning.

Gjemte seg for draps-frimurere Alt startet i 1999, da Tilly kom seg inn på Vedrines-familien og ble en betrodd rådgiver for alle elleve, som var fra 16 til 89 år gamle.

Ifølge familien lurte Tilly dem til å tro at de var målet for en frimurer-styrt konspirasjon som satte dem i livsfare. Ofrene ble angivelig så overbevist av den kompliserte røverhistorien at de i praksis låste seg inne på familiens storslåtte gods i Bordeaux de neste ni åra, livredde for at de skulle bli utsatt for attentater.

Tilly framsto som en god hjelper, et finansgeni og en slags mesterspion fra NATO i direktekontakt med USAs president, som kunne sørge for beskyttelse mot frimurer-angrepet.

BONDEFANGET: Noen av medlemmene i Vedrine-familien utenfor rettsbygningen i Bordeaux etter at dommen falt i dag.Foto: JEAN-PIERRE MULLER / AFP / NTB SCANPIX
BONDEFANGET: Noen av medlemmene i Vedrine-familien utenfor rettsbygningen i Bordeaux etter at dommen falt i dag.Foto: JEAN-PIERRE MULLER / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

- Vi var redde for alt og alle. Vi var så paranoide at vi ikke lenger klarte å tenke klart, sier Ghislaine Marchand (née De Védrines), den første som kom i kontakt med 48-åringen, ifølge The Independent.

Vedrines-familien solgte i praksis alle eiendeler, inkludert familieeiendommen, for å finansiere forholdsreglene Tilly foreskrev. Fullstendig i den machiavelliske bedragerens makt skal de ha fulgt hans minste vink, også via telefon og epost når han ikke var fysisk til stede.

Millionkupp Totalt fikk 48-åringen ifølge dommen overlevert rundt 36 millioner kroner via en falsk veldedighetsorganisasjon i Canada som ble satt opp for å betale de ikke-eksisterende beskytterne, skriver AP.

På et tidspunkt skal flere av familiemedlemmene ha «flyktet» med Tilly til Oxford i Storbritannia, fremdeles livredde, før bedrageren til slutt ble pågrepet i Sveits.

Dommen omfatter frihetsberøvelse, psykisk mishandling og utnyttelse av sårbare personer.

- Åtte års fengsel er en liten pris å betale for det han gjorde mot vår familie og våre barn. Nå har vi lagt rettssaken bak oss og gjøre alt vi kan for å bygge oss opp igjen, sier Christine de Vedrines, familiemedlemmet som til slutt varslet politiet om Tilly, til nyhetsbyrået Sipa.

MANIPULATOR 1: Thierry Tilly sammenlignes blant annet med Grigorij Rasputin på grunn av den russiske mystikerens evner til å lure seg inn på tsarfamilien på begynnelsen av 1900-tallet.
MANIPULATOR 1: Thierry Tilly sammenlignes blant annet med Grigorij Rasputin på grunn av den russiske mystikerens evner til å lure seg inn på tsarfamilien på begynnelsen av 1900-tallet. Vis mer

Tilly blir nå sammenlignet med Rasputin, mystikeren som rundt 1905 lurte seg inn i den russiske tsarens innerste krets og tillegges en sentral rolle i Romanov-dynastiets fall.

Retten mener Tilly klarte å få ofrene til å underkaste seg ham ved å forårsake «gruppe-paranoia og mental destabilisering». Ett av familiemedlemmene beskrev ifølge BBC i løpet av saken hvordan Tilly skal ha lyktes med å snu noen av familiemedlemmene mot hverandre.

- Han er ikke en guru og vi dannet ingen sekt. Han er en kjeltring, en svært pervers mann, et rovdyr, en manipulasjonens Hannibal Lecter, sier Guillaume De Vedrines til avisa le Figaro ifølge BBC.

- Medlem av Habsburg-dynastiet Tilly er erklært tilregnelig, men samtidig fortsatte 48-åringen med elleville løgner i selve rettssaken.

Der hevdet han henholdsvis å være britisk statsborger, «tidligere frimurer-gissel», et medlem av Habsburg-dynastiet, at han kjenner den franske eks-presidenten Francois Mitterand og at han skal ha vært i ferd med å bli tatt ut som spiller på fotballaget Marseille.

Tilly hevder at Vedrines-familien tapte pengene sine for egen maskin mens han prøvde å hjelpe det han kaller «grådige, provinsielle aristokrater».

MANIPULATOR 2: Ett av Vedrines-familiemedlemmene kaller bedrageren «en manipulasjonens Hannibal Lecter», med referanse til den snakkesalige seriemorderen spilt av Anthony Hopkins i filmen Nattsvermeren.
MANIPULATOR 2: Ett av Vedrines-familiemedlemmene kaller bedrageren «en manipulasjonens Hannibal Lecter», med referanse til den snakkesalige seriemorderen spilt av Anthony Hopkins i filmen Nattsvermeren. Vis mer

Hans egen forsvarer har uttalt at klienten er «rimelig forskrudd», men mener også anklagene faller på sin egen urimelighet.

- Disse elleve familiemedlemmene er ikke syke, har føttene på bakken og et visst nivå av selvoppfattelse. At elleve mennesker skal ha blitt manipulert av de mystiske kreftene til én enkelt mann? Det juridiske grunnlaget for denne saken er svakt, sier advokat Alexandre Novion til AP.

MEDHJELPER: Jacques Gonzalez ble dømt til fire års fengsel for å ha hjulpet Tilly. Foto: JEAN-PIERRE MULLER / AFP / SCANPIX
MEDHJELPER: Jacques Gonzalez ble dømt til fire års fengsel for å ha hjulpet Tilly. Foto: JEAN-PIERRE MULLER / AFP / SCANPIX Vis mer