KAN FÅ AVGJØRENDE BETYDNING: Jon Husted, her på et bedriftsbesøk tidligere i år, har det overordnede ansvaret for valget i Ohio. Foto: sos.state.oh.us
KAN FÅ AVGJØRENDE BETYDNING: Jon Husted, her på et bedriftsbesøk tidligere i år, har det overordnede ansvaret for valget i Ohio. Foto: sos.state.oh.usVis mer

Denne mannen kan avgjøre hele USA-valget

Republikaneren Jon Husted administrerer valget i Ohio.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den som vinner Ohio, vinner presidentvalget. Det er den oppleste sannheten før dagens amerikanske presidentvalg. Det er derfor Ohio er staten der babyer de siste ukene har hatt størst sjanse til å bli kysset av enten Barack Obama eller Mitt Romney.

Florida 2000 Hvis valget blir så jevnt som noen meningsmålinger kan tyde på, kan det være skjønnet til Jon Husted som avgjør valget, slik det var republikaneren Katherine Harris som bidro til å avgjøre valget i Florida i 2000, da demokraten Al Gore tapte på målstreken for George W. Bush, og Florida ble staten som vippet i republikanernes favør med 537 stemmer. Demokratene mente de hadde vunnet valget i Florida etter at blant annet distrikter ved svart majoritet ikke hadde fått stemt. Men saken gikk helt til Høyesterett, der Bush vant.

Jon Husted (45) ble valgt til valgsjef i Ohio i fjor.

Han skal bestemme om det er distrikter der det må arrangeres omtelling av stemmer. Han skal bestemme om det er sider ved gjennomføringen av valget som ikke holder de standarder som freventes. Husted er førsteinstansdommer ved valget i Ohio, der både Obama og Romney har engasjerrt stjerneadvokater for å prosedere sin sak, hvis det er så jevnt at bare noen få stemmer kan bestemme utfallet.

Loven i Ohio slår fast at stemmer skal telles en gang til hvis det er mindre enn en kvart prosent avstand mellom kandidatene når stemmene er talt opp.

- Dayton størst av alt Jon Husted ble satt bort av sine foreldre, og vokste opp hos forterforeldre. Da han begynte på Universitetet i Dayton i Ohio, møtte han en annen verden enn den han vokste opp i i Montepelier.

- Jeg hadde aldri vært noen steder. Jeg trodde Dayton var den største av byer, har han sagt.

Mange trodde det var fotballspiller- og trener Husted skulle bli, han var en lovende back på University of Daytons fotballag.

Men i stedet ble Husted bitt av den politiske basillen, og har gjort karriere som delstatspolitiker i Ohio, der han har sittet i det lokale senatet.

Tapte i Høyesterett Husted har allerede opplevd kontroversen mellom republikanere og demokrater. Ifølge Washington Post så sto Ohios republikanere bak et førsøk på å begrense forhåndsstemming for ikke-militært personell tre dager før valgdagen. Forsøket ble stanset i retten, men Husted appellerte avgjørelsen, og kalte den en «enestående innblanding fra en føderal domstol i hvordan en delstat administrerer valg». Høyesterett bestemte til slutt i demokratenes favør. Det hører med til historien at demokratene tradisjonelt har flere som forhåndsstemmer enn republikanerne.

Husted skapte også overskrifter da han fredag instruerte valgadministratørene til å avvise velgere uten tilstrekkelig identifikasjon. Han insisterte på at det var velgerne - og ikke valgadministratørene - som hadde ansvaret for identifikasjon av velgere. Det kan gjøre at velgere - som regel de fattige eller unge - avvises.

Det står mye på spill i et land som er politisk minst like mye delt som i 2000, da en konservativ Høyesterett til slutt avgjorde valget. I år tror de fleste det er Ohio som vil være den avgjørende staten i et helt jevnt valg. Da blir Jon Husted dagens navn.