GLISTE GODT: Statsminister Somchai Wongsawat (høyre) og hærsjefen, general Anupong Paochinda, var i tilsynelatende godt humør etter denne pressekonferansen på hovedkvarteret til Thailands luftforsvar tidligere i høst. Foto: REUTERS/Chaiwat Subprasom/SCANPIX
GLISTE GODT: Statsminister Somchai Wongsawat (høyre) og hærsjefen, general Anupong Paochinda, var i tilsynelatende godt humør etter denne pressekonferansen på hovedkvarteret til Thailands luftforsvar tidligere i høst. Foto: REUTERS/Chaiwat Subprasom/SCANPIXVis mer

Denne mannen må velge side

Thailands hærsjef sitter på løsningen. Statsministeren nekter å bøye av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): For noen timer siden kom Thailands statsminister Somchai Wongsawat hjem fra Peru til et land i kaos.

Ute av stand til å lande på Bangkoks internasjonale flyplass, der tusenvis av demonstranter har holdt stand siden i går, dro statsministeren rett i møte med Thailands mektige hærsjef, general Anupong Paochinda. Der ble han møtt med kravet om å gå av.

Men Somchai avviste kravet om å oppløse nasjonalforsamlingen og utlyse nyvalg.

- De ødelegger demokratiet
Etterpå henvendte statsministeren seg til det thailandske folk via en fjernsynssendt tale. Der forsikret Somchai at han ikke har tenkt å bøye av for opposisjonens krav. Og statsministeren gikk langt i å fordømme demonstrantene, som han mener setter hele demokratiet i fare.

- Demonstrantene har våpen og de vil bryte lover ved å okkupere Don Muang-flyplassen og  Suvarnabhumi-flyplassen. Jeg anser dem som ødeleggere av det demokratiske systemet i landet.

- Jeg kan garantere at denne regjeringen, som er legitim og valgt, vil fortsette å fungere til siste slutt. Min posisjon er ikke viktig. Men demokratiske verdier er, sa Somchai, fra den nordlige byen Chiang Mai.

BØYER IKKE AV: Statsminister Somchai Wongsawat i sin fjernsynssendte tale. Der gjorde han det klart at han ikke går med på kravet om nyvalg. Foto: EPA/THAI TELEVISION/SCANPIX
BØYER IKKE AV: Statsminister Somchai Wongsawat i sin fjernsynssendte tale. Der gjorde han det klart at han ikke går med på kravet om nyvalg. Foto: EPA/THAI TELEVISION/SCANPIX Vis mer

Dermed ser det ikke ut til å komme noen snarlig løsning på den tilspissede politiske situasjonen i Thailand, selv om det meldes at flyplassen kan åpne igjen i morgen. Den som sitter på løsningen er hærsjefen.

Presset fra begge kanter
General Anupong befinner seg i en skvis mellom Somchais regjering og opposisjonen Folkealliansen for demokrati (PAD). Begge parter setter sin lit til at Anupong skal gi dem den nødvendige støtten. Men ingen vet nøyaktig hvor hærsjefen står i konflikten, skriver den Bangkok-baserte avisa The Nation.
 
Regjeringen legger press på hærsjef Anupong for å få ham til å gripe inn overfor demonstrantene som okkuperer Bangkoks internasjonale flyplass. De vil at hærsjefen med hjemmel i landets sikkerhetslover skal få fjernet demonstrantene.

Opposisjonsbevegelsen PAD på sin side vil at Anupong skal gripe inn, enten for å iscenesette et kupp eller gi sin støtte til dem.

De fleste mener at siden hærsjefen allerede har ventet så lenge med å stille seg bak regjeringen, er det lite trolig at han er villig til å risikere sin egen posisjon for å sikre at statsministeren overlever.

Kuppet demokrati
Anupong har i dag sittet i krisemøter med representanter for regjeringen, næringslivet og sikkerhetsstyrkene. Under en pressekonferanse etterpå understreket han at de militære ikke har planer om å gjennomføre et nytt kupp.

— Dette er ikke et kupp. Dersom et kupp ville ha gjort slutt på problemene, ville jeg ha gjennomført det. Men et kupp ville ikke ha løst noe, sa hærsjefen.

Da Thailands militære avsatte Thaksin Shinawatra gjennom coup d' état i 2006, var det det 18. kuppet siden landets absolutte monarki ble avskaffet i 1932 og erstattet med konstitusjonelt demokrati.

Etter avsettelsen av Shinawatra har den politiske situasjonen i Thailand vært høyst uavklart. Først i desember 2007 ble den militære interimregjeringen erstattet av PPP, et parti som videreførte Shinawatras populistiske politikk.

AVVENTENDE: Sikkerhetsstyrker vokter regjeringsbygget i Bangkok. Foto: AFP PHOTO/Pornchai KITTIWONGSAKUL/SCANPIX
AVVENTENDE: Sikkerhetsstyrker vokter regjeringsbygget i Bangkok. Foto: AFP PHOTO/Pornchai KITTIWONGSAKUL/SCANPIX Vis mer

Siden mai har PAD, demonstrert mot regjeringen som den beskylder for å være korrupt og kontrollert av Shinawatra. Statsminister Somchai er Shinawatras svoger.

Samtidig med at Thailand nå på nytt står på randen av kupp og politisk kaos og alle setter sin lit til hærsjef Anupong, jobber regjeringspartiet PPP i kulissene  med å få ham erstattet - uten særlig hell, skriver The Nation.

Det finnes nok av ambisiøse generaler i det thailandske militæret, men det er usikkert om det finnes reelle kandidater til å ta over etter Anupong og lede hæren på kort varsel.

OKKUPERTE FLYPLASSEN: Demonstrantene okkuperte for andre dag på rad Suvarnabhumi internasjonale flyplass. Foto: AFP PHOTO/Pornchai KITTIWONGSAKUL/SCANPIX
OKKUPERTE FLYPLASSEN: Demonstrantene okkuperte for andre dag på rad Suvarnabhumi internasjonale flyplass. Foto: AFP PHOTO/Pornchai KITTIWONGSAKUL/SCANPIX Vis mer