Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne mannen nekter for å ha laget Bitcoin - ville bare ha gratis lunsj

Utpekt som hjernen i milliardindustri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det amerikanske nyhetsmagasinet Newsweek hevdet torsdag at de hadde funnet skaperen av den virtuelle valutaen Bitcoin.

Ifølge nyhetsmagasinet er det den 64 år gamle togentusiasten Satoshi Nakamoto fra Los Angeles som er grunnleggeren.

Det er stikk i strid med informasjonen som tidligere er kjent rundt grunnleggelsen, og den - eller de - som angivelig står bak den mystiske valutaen.

Nakamoto fikk besøk av pressen ved sitt hjem i Los Angeles i går - og der nektet han sjøl for at han hadde noe med Bitcoin å gjøre. Ifølge nyhetsbyrået Reuters møtte han de frammøtte journalistene med spørsmål om noen av dem kunne snakke japansk. Og et ønske om gratis lunsj. Da en reporter fra nyhetsbyrået AP meldte seg, stakk Nakamoto avgårde til en sushirestaurant.

- Ingen spørsmål akkurat nå. Jeg vil ha min gratis lunsj, sa Nakamoto før han fikk spørsmål om han virkelig var mannen bak industrien som i dag skal ha en verdi på cirka sju milliarder dollar . 

- Jeg er ikke involvert i Bitcoin, ok.

«Bitcom» Under møtet med AP på sushirestauranten og seinere på byråkontoret fortalte japaneren blant annet at han kom til USA da han var 10 år. Ifølge AP refererte han flere ganger til valutaen som «Bitcom».

På spørsmål om han hadde den tekniske kompetansen til å lage Bitcoin, svarte han:
- Kompetansen? Ja, men enhver programmerer kunne ha gjort det.

Nakomoto har tidligere jobbet på et prosjekt for storbanken Citibank og i den amerikanske forsvarsindustrien.

- Indisier Fram til nå har det virket å være en samlet enighet om at Satoshi Nakamoto sto bak Bitcoin, men at Nakamoto samtidig var et pseudonym for den gruppen av programmerere som skal ha utviklet systemet.

Tidligere har flere medier også krydret ryktene ytterligere ved å skrive at Nakamoto kanskje er en asiatisk mann på mellom 39- og 42 år.

Når Newsweek nå hevder noe helt annet, skaper det store kontroverser. 

Flere Bitcoin-entusiaster er kritiske til nyhetssaken. De kritiserer kildegrunnlaget til magasinet og hvordan nyhetsmediet har lagt fram saken for publikum.

Bitcoin-entusiastene mener at informasjonen som er lagt fram i artikkelen, er indisier og dermed ikke et godt nok grunnlag for å gå ut med navn og bilde på 64-åringen - slik Newsweek nå har valgt å gjøre, skriver BBC.

Slik ble han funnet Newsweeks reporter på saken, Leah Goodman, hevder hun sporet opp Nakamoto ved å søke i offentlige registere etter amerikanske borgere som bærer dette navnet.

OMRINGET AV PRESSE:  Satoshi Nakamato er omgitt av journalister og fotografer etter at det ble kjent at han kunne være skaperen av Bitcoin. Foto: REUTERS/David McNew/NTB Scanpix
OMRINGET AV PRESSE: Satoshi Nakamato er omgitt av journalister og fotografer etter at det ble kjent at han kunne være skaperen av Bitcoin. Foto: REUTERS/David McNew/NTB Scanpix Vis mer

Deretter undersøkte hun personer med bakgrunn, utdanning og historie som kunne være i stand til å skape denne valutaen.

Til slutt sto Goodman igjen med én kandidat som angivelig skilte seg ut fra mengden - nemlig Satoshi Nakamoto fra LA.

Da familien til Nakamoto fortalte Goodman at han generelt var en sky person som var opptatt av privatliv, og at han hadde gode matematiske evner, ble Newsweek-journalisten overbevist.

Da Goodman spurte om han var skaperen av Bitcoin, svarte Nakamoto kryptisk.

- Jeg er ikke lenger involvert i dette og jeg ønsker ikke å diskutere det, sa han, ifølge Newsweek. Dette er en uttalelse som Nakamoto seinere nektet for i intervjuet med AP.

Newsweek har sendt ut en  uttalelse der de står ved historien.

Mange Bitcoin-entusiaster utrykker skepsis rundt funnene, og at historien ikke er særlig overbevisende.

Flere brukere krever at Nakamoto gjennomfører en signert Bitcoin-transaksjon, før de anerkjenner 62-åringen som opphavsmannen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!