Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Denne mannen skulle ha vært sendt ut

Alt for mange asylsøkere med avslag er i Norge, gjenok justisministeren.

PRESSEKONFERANSE:  Justisminister Anders Anundsen gjentar at det haster å få plass todelt mottaksstruktur slik at asylsøkere med endelig avslag på oppholdstillatelse, kan holdes i lukkede mottak før de blir sendt ut av landet.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PRESSEKONFERANSE: Justisminister Anders Anundsen gjentar at det haster å få plass todelt mottaksstruktur slik at asylsøkere med endelig avslag på oppholdstillatelse, kan holdes i lukkede mottak før de blir sendt ut av landet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen redegjorde for regjeringens arbeid med å forebygge radikalisering og rekruttering av ungdom til ekstremisme. Fem statsråder og fem statssekretærer var til stede på pressekonferansen. Men det er trippeldrapssaken i Årdal pressen var mest opptatt av.

- Det er en dypt tragisk hendelse. Nå vil jeg ha absolutt alle kort på bordet, jeg vil vite hva som skjedde, sa justisminister Anders Anundsen (Frp).

Statsråden har forståelse for at mange reagerer på at det tok så lang tid - en time og 14 minutter- før politiet kom til åstedet der tre personer var blitt drept med kniv i bussen. 

- Det er en veldig lang responstid. Norske borgere bør være tryggere på at politiet kommer raskt når det faktisk gjelder, sier Anundsen.

Asylsøkeren fra Sør-Sudan kom til Norge i april og fikk avslag i juni. Hvorfor er han da fortsatt i Norge, er spørsmålet mange stiller.

- Vi kan ikke ha det slik i framtiden. Derfor har vi gått inn for en helt annen mottaksstruktur, sier ministeren.

Ny mottaksstruktur Anundsen gjentar at en ny mottaksstruktur for asylsøkere skal på plass som raskt som mulig. Frp er i dialog med KrF og Venstre, men det er også praktiske utfordringer med å endre systemet.

Planen er todelte mottak, en del for asylsøkerne som får oppholdstillatelse og skal integreres i det norske samfunnet, og lukkede mottak for asylsøkere som har fått endelig avslag. 

- Problemet er at dette skulle ha vært gjort for lenge siden. Jeg skulle ønske at vi tok over et system som var mer velfungerende fra den forrige regjeringen, sier justisministeren.  

- Vet lite om mannen På pressekonferansen unngikk Anundsen å svare på spørsmål som handlet om gjerningsmannens psykiske helsetilstand og hvorvidt han burde ha blitt fulgt bedre opp av mottaket og helsevesen.

- Vi vet ikke hvilken tilstand han har vært i tidligere. Jeg vil ikke generalisere på grunnlag av denne tragiske hendelsen, sier han.

Anundsen sier likevel noe på generell basis.

- Det er å være på et asylmottak med endelig avslag, er selvsagt en stor belastning. Derfor er det viktig å få denne gruppa kjapt i retur.          

Kraftige reaksjoner Trippeldrapet på Valdressekspressen utløser som kjent kraftige reaksjoner fra Fremskrittspartiet.

Frps' avtroppende nestleder Per Sandberg krever i Adresseavisen umiddelbare tiltak fra sin egen justisminister.

- Nå må tiltak på plass umiddelbart. Forsterket helseundersøkelser, særlig psykiatri. Lukkede mottak må etableres og desentraliserte mottak må revurderes, sier Sandberg til avisa.

I samarbeidsavtalen Frp og Høyre har skrevet med Ventre og KrF åpnes det for å skille mellom asylsøkere som skal bosettes og de som returneres til hjemlandet eller andre lang - og at sistnevnte gruppe i større grad skal holdes i lukkede mottak.

Justispolitisk talsmann Jan-Arild Ellingsen (Frp) sier til VG at bussdrapene i Årdal viser konsekvensene av en manglende satsing på politiet. Han viser til at det tok en time og 14 minutter fra politiet fikk melding, til en politipatrulje ankom bussen.

- Nå ser vi konsekvensene av den forrige regjeringens manglende satsing på politiet de siste årene.

Frykter lengre responstid Responstid har vært et tema i Sogn og Fjordane. Politimester Ronny Iden sa i går kveld følgende om uttrykningstida:

- I denne tragiske saken kan vi selvfølgelig si at det ikke var bra, men vi vet ikke noe mer om omstendighetene omkring dette.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård ønsker å kutte dagens 27 politidistrikt ned til seks, slik Politianalysen foreslår, noe som ville bety at Sogn og Fjordane politidistrikt ville blitt en del av et større vestlandsdistrikt. Dette har Fylkesmannen i Sogn og Fjordanene advart mot.

Alle de 26 ordførerene i Sogn og Fjordanene har også gått imot forslaget. I Sogn og Fjordane er den gjennomsnittlige responstiden målt til 45,4 minutter - bare Øst-Finnmark er verre, med en gjennomsnittlig responstid på 56,7 minutter.

Tok fem kvarter Det tok fem kvarter fra det første varselet kom til politiet om tragedien på bussen på riksvei 53 ved Holsbruvatnet, til politiet hadde kontroll på gjerningsmannen.  Første melding ble ringt inn til AMK ved sykehuset i Førde klokka 17.21 mandag, og sykehuset varslet brannvesenet klokka 17.33. Helse Førde innrømmer feil i varslingen siden det tok 14 minutter fra første nødtelefon til AMK varslet politiet.

Politiet fikk dermed første melding klokka 17.35 og kontaktet utegående patrulje ved Lærdal lensmannskontor klokka 17.38 som altså befant seg 89 kilometer unna bussen.

Politiet hadde kontroll på gjerningsmannen klokka 18.49.

- Fakta på bordet - Bussdrapene er en veldig tragisk hendelse. Mine tanker går nå til de pårørende. Jeg forventer at de nå får den omsorg og oppfølging de trenger. Så må politiet få ro til å etterforske saken. Og så må vi få alle fakta på bordet, sier leder i justiskomiteen, Hadia Tajik (Ap) til Dagbladet.
 
Hun mener det er nødvendig å få alle faktiske forhold rundt den tragiske hendelsen og gjerningsmannen før man trekker konklusjoner om eventuelle politiske tiltak.

- Jeg vil være forsiktig med å trekke for raske og skarpe konklusjoner etter en så tragisk hendelse, sier Tajik.