VILLE SPRENGE FLY: Abdulla Ahmed Ali soner nå en dom på minst 40 år i fengsel etter at han planla å drepe tusenvis av passasjerer på minst sju rutefly til USA og Canada. Nå klager han saken inn til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
VILLE SPRENGE FLY: Abdulla Ahmed Ali soner nå en dom på minst 40 år i fengsel etter at han planla å drepe tusenvis av passasjerer på minst sju rutefly til USA og Canada. Nå klager han saken inn til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Foto: AP Photo/NTB ScanpixVis mer

Denne mannen sørget for at du ikke kan ha med deg flytende væske på flyet

Terrorplanen om å sprenge fly i lufta ved hjelp av flytende eksplosiver ble avslørt. Nå klager han på livstidsdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Abdulla Ahmed Ali omtales i britiske medier som en av Storbritannias farligste al Qaida-terrorister, og som hovedmannen bak den mislykkede terrorplanen om å sprenge minst sju passasjerfly i lufta.

Planen var å bruke flytende eksplosiver, som de skulle skjule i vanlige brus- og vannflasker. Britiske medier skriver at flere tusen mennesker kunne ha blitt drept dersom de hadde gjennomført planen.

Det var etter at denne terrorplanen ble kjent i 2006 at sikkerheten ved flyplasser over hele verden ble kraftig innskjerpet, og førte til at du ikke kan ha med deg toalettsakene eller din nyinnkjøpte brus gjennom sikkerhetskontrollen.

Klager på dommen Nå har Ali anket dommen til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EDM) i Strasbourg, melder Daily Telegraph.

Ifølge avisa mener han at menneskerettighetene hans ble krenket på grunn av all omtalen i media før han ble dømt. Ali mener at juryen må ha vært forutinntatt av mediedekningen av en tidligere runde i rettsystemet.

Årsaken til at han nå ønsker å ta saken videre, kan ifølge The Times være at to britiske rettsinstanser kom fram til ulike konklusjoner i saken mot ham.

I 2008 ble han dømt for å planlegge å true sikkerheten til et fly, men ble ikke dømt for planlegging av drap. Under ankesaken i 2009 ble han imidlertid dømt for begge deler, og til en fengselsstraff på minst 40 år i fengsel.

Under rettssaken ble det vist en video der han vedgår planen om å sprenge fly i lufta ved hjelp av flytende eksplosiver.

- Planen er å lære ikke-muslimer en lekse de aldri vil glemme, skal han ha sagt i videoen.

Vil ha reform Daily Telegraph, som er kjent som en EU-skeptisk avis, er i artikkelen svært kritisk til at EDM har mulighet til å ta saken. Avisa skriver at etterforskningen og rettssaken allerede har kostet britiske skattebetalere over 100 millioner britiske pund - og at en ytterligere runde trolig kan gjøre tallet enda høyere.

SKULLE GJENNOMFØRE FLYTERROR: Det var disse mennene som planla å gjennomføre et terrorangrep mot minst sju fly. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
SKULLE GJENNOMFØRE FLYTERROR: Det var disse mennene som planla å gjennomføre et terrorangrep mot minst sju fly. Foto: AP Photo/NTB Scanpix Vis mer

Avisa er klare på at saken er på et tidlig stadie, men påpeker likevel at mange ser på muligheten som en trussel mot det britiske rettssystemets suverenitet.

Justisminister Chris Grayling er blant kritikerne til EDM, og mener dommerne i Strasbourgh ikke har noen verdens ting med hvordan rettssystemet i Storbritannia skal fungere.

- Dette er nok et eksempel på hvorfor ting ikke kan fortsette som nå. Det er uakseptabelt å være i en situasjon der anker til EDM kan bli brukt til å undergrave rettssystemet vårt, sier Grayling til Daily Telegraph.

- Vårt rettssystem er blant de beste i verden og Strasbourg-domstolen har ingenting med å fortelel oss hvordan det skal fungere, sier han.

Den britiske justisministeren mener det haster å få på plass en reform for menneskerettighetslover.

RASER: Den britiske justisministeren Chris Grayling vil ha reform, og mener det er for lett å klage sake rinn til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EDM) i Strasbourg. Han mener det undergraver det britiske rettssystemet. Foto: Reuters/Darren Staples/NTB Scanpix
RASER: Den britiske justisministeren Chris Grayling vil ha reform, og mener det er for lett å klage sake rinn til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EDM) i Strasbourg. Han mener det undergraver det britiske rettssystemet. Foto: Reuters/Darren Staples/NTB Scanpix Vis mer