Denne mannen spiller poker - med euroen som innsats

Den greske venstreradikaleren Alexis Tsipras gambler med den europeiske økonomien.

GAMBLER: Her ankommer Alexis Tsipras presidentpalasset i Athen for et møte med de andre greske partilederne på onsdag denne uken. Tsipras' parti Syriza har steget voldsomt i popularitet på grunn av kraftig motstand mot EUs sparepolitikk, og forsøker nå å presse EU-landene til å lette på kravene. Foto: REUTERS/Yorgos Karahalis/NTB Scanpix
GAMBLER: Her ankommer Alexis Tsipras presidentpalasset i Athen for et møte med de andre greske partilederne på onsdag denne uken. Tsipras' parti Syriza har steget voldsomt i popularitet på grunn av kraftig motstand mot EUs sparepolitikk, og forsøker nå å presse EU-landene til å lette på kravene. Foto: REUTERS/Yorgos Karahalis/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Alexis Tsipras er mannen som har gitt europeiske politikere og finansfolk dårlig nattesøvn de to siste ukene. Han leder det greske sosialistiske partiet Syriza, og har vært en hard motstander av gjeldsavtalen som den forrige greske regjeringen har framforhandlet med EU.

Det foregår nå et høyt spill om Hellas' - og euroens - framtid, og Alexis Tsipras har på kort tid blitt en viktig spiller.

- Jeg liker å spille poker, sa han til The New York Times på fredag.

Radikal og karismatisk Den 37 år gamle ingeniøren ble født tre dager etter at militærjuntaen i Hellas falt i 1974, og ble politisk aktiv da han som 17-årig elev ledet okkupasjonen av en videregående skole, i protest mot en utdanningsreform satt i stand av den daværende konservative regjeringen.

Tsipras blir beskrevet som en selvsikker og karismatisk politiker. I 2006 stilte han til valg som ordfører i Athen for partiet Syriza, og oppnådde også da et overraskende godt valgresultat.

For tre år siden ble han valgt til å lede det venstreradikale partiet på nasjonalt nivå. Siden har han rettet skarp kritikk mot sparepolitikken som EU, ledet av den tyske kansleren Angela Merkel, har pålagt Hellas.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer