Denne mannen spiller poker - med euroen som innsats

Den greske venstreradikaleren Alexis Tsipras gambler med den europeiske økonomien.

GAMBLER: Her ankommer Alexis Tsipras presidentpalasset i Athen for et møte med de andre greske partilederne på onsdag denne uken. Tsipras' parti Syriza har steget voldsomt i popularitet på grunn av kraftig motstand mot EUs sparepolitikk, og forsøker nå å presse EU-landene til å lette på kravene. Foto: REUTERS/Yorgos Karahalis/NTB Scanpix
GAMBLER: Her ankommer Alexis Tsipras presidentpalasset i Athen for et møte med de andre greske partilederne på onsdag denne uken. Tsipras' parti Syriza har steget voldsomt i popularitet på grunn av kraftig motstand mot EUs sparepolitikk, og forsøker nå å presse EU-landene til å lette på kravene. Foto: REUTERS/Yorgos Karahalis/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alexis Tsipras er mannen som har gitt europeiske politikere og finansfolk dårlig nattesøvn de to siste ukene. Han leder det greske sosialistiske partiet Syriza, og har vært en hard motstander av gjeldsavtalen som den forrige greske regjeringen har framforhandlet med EU.

Det foregår nå et høyt spill om Hellas' - og euroens - framtid, og Alexis Tsipras har på kort tid blitt en viktig spiller.

- Jeg liker å spille poker, sa han til The New York Times på fredag.

Radikal og karismatisk Den 37 år gamle ingeniøren ble født tre dager etter at militærjuntaen i Hellas falt i 1974, og ble politisk aktiv da han som 17-årig elev ledet okkupasjonen av en videregående skole, i protest mot en utdanningsreform satt i stand av den daværende konservative regjeringen.

Tsipras blir beskrevet som en selvsikker og karismatisk politiker. I 2006 stilte han til valg som ordfører i Athen for partiet Syriza, og oppnådde også da et overraskende godt valgresultat.

For tre år siden ble han valgt til å lede det venstreradikale partiet på nasjonalt nivå. Siden har han rettet skarp kritikk mot sparepolitikken som EU, ledet av den tyske kansleren Angela Merkel, har pålagt Hellas.

Skremmer finansmarkedene I de europeiske finansmarkedene er frykten stor for at Tsipras parti skal få større innflytelse over gresk politikk, og fredag falt børsene over hele kontinentet etter nyheter om at bankene i Hellas og Spania tømmes for innskudd.

Syriza fikk 17 prosent av stemmene i det greske parlamentsvalget 6. mai, nok til å velte de EU-vennlige partienes forsøk på å danne regjering. Det gjorde da også partilederen, og kastet dermed landet ut i nok en politisk krise.

I dag ble det greske parlamentet oppløst, og nyvalg skrevet ut. Valget skal avholdes 17 juni.

Chicken-spill I mellomtiden fortsetter det som blir beskrevet som et chicken-spill. Kylling-spillet er kjent blant annet fra filmen Rebel Without a Cause, der hovedkarakteren, spilt av James Dean, konkurrerer om å kjøre en bil lengst og raskest mulig mot et stup før han stopper.

Den som stanser bilen først blir kalt «chicken», mens den som ikke stopper i tide fyker over kanten og ned i avgrunnen.

Spillet blir brukt til å beskrive hvordan den greske venstresiden - med Alexis Tsipras i spissen - satser på å presse de andre EU-landene til å lette sparekravene mot den greske økonomien. Samtidig står Tysklands kansler Angela Merkel steilt på kravene mot den greske statsøkonomien.

Begge sider gambler på at motstanderen ikke tar sjansen på at Hellas ryker ut av euro-samarbeidet, noe som man antar vil ha store konsekvenser for andre euro-land, spesielt middelhavslandene Italia, Portugal og Spania.