KONSERVATIV:  Republikanerne vil at president Barack Obama (Demokratene) skal holde seg unna når USA skal velge en etterfølger til avdøde Antonin Scala. Foto: Scanpix
KONSERVATIV: Republikanerne vil at president Barack Obama (Demokratene) skal holde seg unna når USA skal velge en etterfølger til avdøde Antonin Scala. Foto: ScanpixVis mer

Denne mannens død skaper hodepine for Senatet

Antonin Scalia var mot abort og for bæretillatelse av våpen. Nå krangler Senatet om utnevnelsen av hans etterfølger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld ble det kjent at den amerikanske høyesterettsdommeren Antonin Scalia hadde gått bort.

BBC skriver at den profilerte dommeren, kjent for å være en sentral konservativ tenker i USA, sovnet stille inn under etter at han fredag kjente seg uvel under en jaktur.

Dødsfallet hans har på ingen måte gått upåaktet hen, skriver Washington Post.

- Vent til etter valget I etterkant av gårsdagens nyhet diskuterer landets politikere om hvorvidt sittende president Barack Obama skal få lov til å utnevne en erstatter for Scalia.

Leder for majoriteten i Senatet, Mitch McConnell (Republikanerne), har vært en av de sentrale stemmene for at USA skal vente til etter årets valg og Obamas avgang.

- Det amerikanske folket fortjener en finger med i spillet når en ny høyesterettsdommer skal velges. Derfor bør vi vente til en ny president er valgt, sier McConnell, ifølge Washington Post.

Heftig debatt McConnells uttalelse har imidlertid satt sinnene i kok i Demokratenes leir.

- Om vi ikke velger en erstatter, så er det et skammelig avvik fra en av de viktigste pliktene som grunnloven pålegger oss som politikere. Det ville vært en historisk om Høyesterett skulle gå et år uten leder, sier Harry Reid, leder for Demokratenes fraksjon i det amerikanske senatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han fikk støtte fra partimedlem Patrick Leahy. Senatoren skrev at USA fortjener et velfungerende rettsystem i et innlegg omtalt av Washington Post.

- Høyesterett er for viktig for demokratiet til at vi kan nedbemanne det på grunn av politiske uenigheter. Det er bare februar, og presidenten og Senatet bør sette i gang med å kartlegge kandidater til å ta over. Helst med en gang.

Dødsfall skaper usikkerhet i rettsystemet Scalia, som ble 79 år gammel, sitt dødsfall kommer på et tidspunkt der en rekke prinsipielle saker var oppe i Høyesterett.

Washington Post skriver at hans bortgang har skapt tvil i utfallene i saksspørsmål knyttet til abort, immigrasjon, deportasjon og religiøse selvbestemmelse i forbindelse med lover angående fødselskontroll.

Scalia ble utnevnt til USAs høysterett av Ronald Reagen i 1986 og er kjent for å være en av de mest konservative dommeren i landets høyeste domstol.

Gjennom sin lange karriere som jurist har Scalia vært en høyrøstet motstander av abort og utvidede rettigheter til homofile, og en innbitt forkjemper for retten til å bære våpen.

Cruz minnes Scalia Blant mange som nå minnes den konservative juristen, er den konservative republikanske presidentkandidaten Ted Cruz.

På sin Facebook-side skriver Cruz at «nasjonen sørger over tapet av en av de største dommerne i historien - dommer Antonin Scalia».

Videre beskriver Cruz Scalia som en «forkjemper for våre friheter og en trofast forsvarer av grunnloven» og mener Scalia vil bli minnet som en av de få høysterettsdommerne som egenhendig endret rettshistorien.