Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne Mars-steinen er et mysterium for forskerne

- Den var ikke der tidligere.

STEINFUNN:  Bildet til venstre er tatt 3528 Mars-døgn etter at Opportunity landet på planeten. Bildet til høyre er tatt 12 Mars-døgn seinere, av akkurat samme område. Foto. NASA/JLP-CALTECH
STEINFUNN: Bildet til venstre er tatt 3528 Mars-døgn etter at Opportunity landet på planeten. Bildet til høyre er tatt 12 Mars-døgn seinere, av akkurat samme område. Foto. NASA/JLP-CALTECH Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter å ha utforsket Mars i ti år, trodde forskerne at de hadde sett det aller meste.

Det var helt til at det dukket opp en mystisk stein ved et område Mars-roveren «Opportunity» hadde vært bare få dager tidligere.

Dette kom fram på arrangementet «10 years of roving Mars» ved California Institute of Technology (Caltech), melder Discovery News.

Det første bildet ble tatt 3528 «sol» etter at Opportunity hadde landet på Mars. (Sol er en tidsenhet som ble introdusert av NASA for å utgjøre et døgn på planeten Mars. En sol tilsvarer dermed 24 timer, 39 minutter og 35,244 sekunder.)

Tolv Mars-døgn seinere blir et nytt bilde tatt av samme område. Bare at denne gangen er det en liten stein på bildet som ikke var der før.

Overraskelse - Det var litt av en overraskelse. Vi tenkte: «Vent litt, den var ikke der tidligere, det kan ikke stemme. Herregud, den var ikke der tidligere!», sier professor i astronomi og Mars-prosjektets vitenskapelige leder, Steve Squyres, til Discovery News.

Forskerne er langt fra sikre på hvordan den har havnet der. Roveren hadde ikke kjørt over det eksakte området området hvor steinen lå. De har landet på to mulige teorier:

1. Enten har roveren «vippet opp» steinen under kjøreturen

2. Eller så er det en bit av en meteoritt som har landet der etter at roveren var der. De mener teori nummer to er den minst sannsynlige.

Foreløpig teori - Jeg vil understreke at jeg bare gjetter nå, men jeg vil tro at dette skjedde da roveren gjorde en vending en meter eller to unna. Mars er et veldig statisk sted, så det må være noe vi gjorde selv, sier Squyres.

Dette er den foreløpige teorien. For de undersøker fortsatt saken, og de vil ikke kunne gi et endelig svar før om noen dager.

Mars-oppdraget til «Opportunity» var opprinnelig satt til å vare i 90 dager. Den 25. januar, etter mange utvidelser av oppdraget, har roveren vært der i ti jordiske år. Den har tilbakelagt 37 kilometer så langt, og gjort en rekke undersøkelser og tatt noen fantastiske bilder av den røde planet.

Mars-roveren.  Mars-roveren Opportunity satte sine hjul på den røde planeten den 25. januar 2004. Foto: AP Photo/NASA/Scanpix
Mars-roveren. Mars-roveren Opportunity satte sine hjul på den røde planeten den 25. januar 2004. Foto: AP Photo/NASA/Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart