Denne maten blir dyrere

Bøndene ikke fornøyd med tilbudet på 1,6 milliarder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Staten la i formiddag fram et tilbud til bøndene på 1,6 milliarder i årets landbruksoppgjør. Tilbudet kom tre dager på overtid etter stor uenighet innad i regjeringen.

Dette er statens forslag til landbruket og det vil bli forhandlinger mellom partene. Avtalen skal være klar 16. mai.

Av den økte rammen på 1,6 milliarder skal 300 millioner kroner bevilges over statsbudsjettet, i tillegg kommer 45 millioner kroner i såkalte frie midler.

Prisøkning allerede i sommer

Nesten alle pengene, 1,255 milliarder kroner, skal bøndene kunne ta ut i økte priser. Og prisøkningen kommer allerede i år. 870 millioner av prisøkningene skal etter tilbudet kunne tas ut fra 1. juli i år, ifølge statens forslag.

Statens tilbud til bøndene i jordbruksoppgjøret innebærer at målprisen til bøndene øker slik: 

•  Storfekjøtt går opp med 3,40 kroner per kilo. 

•  Svinekjøtt går opp med 1,20 kroner per kilo. 

NÅ BEGYNNER FORHANDLINGENE: 
Forhandlingsleder Per Harald Grue la i dag frem statens tilbud i jordbruksoppgjøret til leder i Bonde- og Småbrukarlaget, Ole-Anton Teigen, leder i Bondelaget, Bjarne Undheim og generalsekretær Harald Milli. Foto: Scanpix
NÅ BEGYNNER FORHANDLINGENE: Forhandlingsleder Per Harald Grue la i dag frem statens tilbud i jordbruksoppgjøret til leder i Bonde- og Småbrukarlaget, Ole-Anton Teigen, leder i Bondelaget, Bjarne Undheim og generalsekretær Harald Milli. Foto: Scanpix Vis mer

•  Sau- og lammekjøtt går opp med 5,00 kroner per kilo. 

•  Melkeprisen går opp med 30 øre per liter. 

•  Kornprisen går opp med 17 øre per kilo. 

• Se hele tilbudet her.

Statens tilbud gir jordbruket et betydelig inntektsvekst og kompenserer for kostnadsøkningen i 2008 og 2009, sier statens forhandlingsleder, Per Harald Grue.

TIlbudet tilsvarer knapt 10.000 kroner per årsverk i 2008 og knapt 16.000 kroner fra 2008 til 2009. Rammen gir grunnlag for en inntektsvekst fra 2008 før avtale til 2009 med totalt vel 13 prosent eller 25.400 kroner per årsverk.

- Tilbudet imøtekommer ikke vårt krav om at bøndene skal ha samme kronemessig inntektsøkning som andre grupper, og det får vi ikke i dette tilbudet. Vi lever av kroner, ikke av prosenter, sier lederen i Bondelaget Bjarne Undheim.

Krav på 3,3 milliarder

Tilbudet fra landbruksminister Terje Riis-Johansen er historisk høyt, men samtidig under halvparten av bøndenes krav på 3,3 milliarder.

- Dette tilbudet viser en vilje til å komme jordbruket i møte, men det er langt opp til de 3,3 milliardene som vi ba om. At det er historisk godt hjelper ikke når vi har hatt en historisk høy kostnadsutvikling de siste årene, sier Undheim.

Han mener årets oppgjør er spesielt på grunn av økte matvarepriser og matmangel. Samtidig har prisene på gjødsel, drivstoff og arbeidskraft økt betraktelig. Bondelaget har varslet aksjoner dersom tilbudet er for dårlig.

Grue understreker at tilbudet fra staten er historisk høyt, og at ligger vesentlig over fjorårets tilbud på 975 millioner kroner i sin kommentar til tallene.

- Jeg regner nå med at jordbruket setter seg til forhandlingsbordet, og at vi kommer i gang med forhandlingene, og at vi kan avslutte de til 17. mai, sier han til Nationen.

DYRERE: Sau- og lammekjøtt vil koste fem kroner mer per kilo hvis statens forslag blir godtatt av bøndene.