FORELDRE MÅTTE BEROLIGES: Organisasjonen som står bak denne matte-oppgaven har skrevet et brev som i dag ble publisert på et nettsted i Singapore for at foreldre «ikke skal bekymre seg unødig». Faksimile: Oppgave fra SASMO
FORELDRE MÅTTE BEROLIGES: Organisasjonen som står bak denne matte-oppgaven har skrevet et brev som i dag ble publisert på et nettsted i Singapore for at foreldre «ikke skal bekymre seg unødig». Faksimile: Oppgave fra SASMOVis mer

Denne matte-oppgaven for 14-åringer skaper hodebry over hele verden

Greier du å løse den?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Matteoppgaven øverst i denne saken er ment for 14-, 15-åringer. I følge engelske The Guardian har den skapt hodebry for folk over hele verden. Det inkluderer organisasjonen i Singapore som står bak den.

Oppgaveteksten lyder som følger:

«Albert og Bernard har nettopp blitt venner med Cheryl, og de vil vite når hun har bursdag. Cheryl gir dem en liste over 10 mulige datoer:

  • 15. mai
  • 16. mai
  • 19. mai
  • 17. juni
  • 18. juni
  • 14. juli
  • 16. juli
  • 14. august
  • 15. august
  • 17. august

Deretter forteller Cheryl henholdsvis måneden og datoen for bursdagen hennes til Albert og Bernard. Den ene vet i utgangspunktet ikke hva den andre vet, men følgende utsagn følger hverandre:

1. Albert: - Jeg vet ikke når Cheryl har bursdag, men jeg vet at Bernhard heller ikke vet det.

2. Bernard: - Jeg visste ikke når Cheryl hadde bursdag, men jeg vet det nå.

3. Albert: - Da vet jeg også når Cheryl har bursdag.»

Greier du å løse den?

Står du helt fast, finner du en link til løsningen nederst i denne saken.

Løsbar

Oppgaven kan ved første øyekast virke uløselig, men det dreier seg faktisk om ren - om enn temmelig finurlig - logikk.

Såpass vanskelig er oppgaven, at organisasjonen som står bak den har skrevet et brev som i dag ble publisert på nettstedet mothership.sg, for at foreldre «ikke skal bekymre seg unødig».

I brevet går det fram at det ikke er slik noen trodde da oppgaven spredte seg på nettet i går, at den er ment for skolebarn i ti-årsalderen.

Derimot er den hentet fra en konkurranse i en «matte-olympiade», Singapore and Asian Schools Math Olympiad (SASMO), som ble holdt den 8 april i år.

Lettet?

«Dette er et vanskelig spørsmål som er ment å skille ut de beste studentene. SASMO-konkurransene sikter seg inn mot de 40 beste prosentene av studentene», skriver SASMO

Det er sikkert ikke bare foreldre i Singapore som trekker et lettelsens sukk når de leser akkurat det.

Er du en av de mange som ikke greide oppgaven, finner du løsningen i slutten av denne artikkelen på nettstedet mothership.sg.