Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne matteoppgaven for åtteåringer har fått lærere og professorer til å fortvile

«Den vietnamesiske slangen».

NØTT: I utgangspunktet høres kanskje oppgaven overkommelig ut. Det er ni ledige plasser i det som blir omtalt som «Den vietnamesiske slangen», og de skal, som både rader, kolonner og ruter i Sudoku, fylles med tallene 1-9. Foto: VN Express
NØTT: I utgangspunktet høres kanskje oppgaven overkommelig ut. Det er ni ledige plasser i det som blir omtalt som «Den vietnamesiske slangen», og de skal, som både rader, kolonner og ruter i Sudoku, fylles med tallene 1-9. Foto: VN Express Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kjølvannet av matteoppgaven som tok internett med storm for en måned siden, har det nå dukket opp en ny nøtt myntet på den yngre delen av befolkningen.

Forrige gang var det i Singapore at man skulle skille klinten fra hveten med en fiffig variant på når Cheryl hadde bursdag, og oppgaven ble hentet fra en konkurranse i en «matte-olympiade», Singapore and Asian Schools Math Olympiad (SASMO), som ble holdt den 8 april i år.

Tredjeklasse

Den nye oppgaven er ifølge vietnamesiske VN Express laget for tredjeklassinger i byen Bao Loc - de er med andre ord åtte år gamle.

- Denne oppgaven er vanskelig selv for voksne som er gode i matematikk, så den vil være enda vanskeligere for elever som går i tredjeklasse, sier læreren Tran Phuong, før han åpner for at elevene i Bao Loc er mer tungnemme enn andre steder i landet.

- Den er enda vanskeligere igjen for elever som bor i høylandet.

Den samme læreren sier også at han har sendt oppgaven ut til et par utvalgte prøvekyllinger uten å få noen respons.

- Jeg har sendt den til flere personer, deriblant en med doktorgrad i økonomi og matematikk. Jeg har ennå ikke fått noe svar, sier han.

«Den vietnamesiske slangen»

I utgangspunktet høres kanskje oppgaven overkommelig ut. Det er ni ledige plasser i det som blir omtalt som «Den vietnamesiske slangen», og de blanke feltene skal fylles med tallene 1-9.

Regnemetodene som benyttes virker heller ikke hoderystende vanskelige da det kun er addisjon (+), subtraksjon (-), multiplikasjon (x) og divisjon (:) som brukes.

Det er likevel verdt å merke seg at det er ganske nøyaktig 9x8x7x6x5x4x3x2x1 = 362 880 mulige kombinasjoner av disse tallene.

The Guardian har også vært så vennlige at de har lagt ut en løsning på sine hjemmesider for de som, i likhet med undertegnede, måtte bite i det sure eplet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!