Valg i Mexico

Denne meksikanske kandidaten lovet å bekjempe kriminaliteten. Så ble han skutt i hodet

Mexicos farligste yrke? Fernando Puron er den 112. politiker-kandidaten som er drept siden Mexicos valgkampanje startet i september i fjor.

SKUTT OG DREPT: Fernando Puron var en av kandidatene til den meksikanske kongressen, og tok nylig opp sikkerhetssituasjonen i hans nordlige stat. Så blir han skutt og drept. Foto: Purons Twitter-konto
SKUTT OG DREPT: Fernando Puron var en av kandidatene til den meksikanske kongressen, og tok nylig opp sikkerhetssituasjonen i hans nordlige stat. Så blir han skutt og drept. Foto: Purons Twitter-konto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Å stille til valg i Mexico blir stadig farligere. Så seint som forrige helg fant meksikanske myndigheter likene etter tre drepte kvinnelige politiske kandidater. De tre kvinnene ble drept i løpet av 24 timer.

Denne fredagen var det kongresskandidaten Fernando Purons tur. Han holdt et innlegg om sikkerhet på offentlig sted i sin nordlige delstad, Coahuila. Her lovet Puron å bekjempe kriminaliteten.

Puron går så fra debatten og mot en person som holder en telefon. Fernando Puron poserer for et bilde.

I løpet av sekunder kommer en mann bakfra, skyter politikeren to ganger i hodet, og forsvinner. Puron ligger død tilbake, melder CNN.

112 drept - før valget

Om mindre enn en måned, den 1. juli, skal Mexico avholde valg. Utfordringen er at stadig flere av kandidatene blir drept.

Hele 112 politiske kandidater er drept i forkant av valget, viser statistikken til Etellekt, som tar for seg politisk vold i Mexico.

Purons parti, Institutional Revolutionary Party (PRI), har bekreftet at Puron er skutt, og krever at myndighetene etterforsker drapet.

Også andre politiske partier fordømmer angrepet.

«Vi kan ikke fortsette å telle våre drepte kandidater. Vi må få stoppet volden i landet vi lever i», skriver National Action Party (PAN) på sin Twitter-konto, ifølge Telesur.

På nettet sirkulerer overvåkningsbildene av drapet, tatt på stedet. Det er ikke mulig å se hvem drapsmannen er, men nok en gang blir meksikanerne påminnet hvor farlig det er å ønske å gjøre en innsats for samfunnet i et land der gjenger og narkotikakartell tar mer og mer kontroll.

Drap skremmer

Tidligere har den nå avdøde Puron sagt at kriminaliteten må bekjempes, at «vi kan ikke være redde», ifølge CNN.

Men de mange drapene skremmer, og en av Purons partikolleger sier nå følgende:

- Etter dette feige angrepet mot min venn og kollega Fernando Puron, har jeg bestemt meg for å avbryte min kampanje og konsentrere meg om mine oppgaver som borgermester, sier Sonia Villarreal i en uttalelse.

Det er langt fra bare politikere som blir skutt i Mexico. Også journalister og sosiale aktivister blir jevnlig drept. I tillegg til så alt for mange andre. I fjor ble mer enn 25000 drap registrert i landet, som er det høyeste de siste to tiårene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer