Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne modifiserte geværkolben ga massedrapsmannen mulighet til å drepe langt flere. Nå krever flere forbud

Våpenmodifikasjonen ble opprinnelig skapt for å gi funksjonshemmede mulighet til å bruke skytevåpen.

MODIFISERT: «Bump stock», i realiteten en modifisert geværkolbe, gjør at et halvautomatisk våpen kan avfyre skudd omtrent like raskt som et automatvåpen. Politiet har funnet minst to «bump stocks» på Stephen Paddocks rom. Foto. AP Photo / Allen Breed / NTB scanpix
MODIFISERT: «Bump stock», i realiteten en modifisert geværkolbe, gjør at et halvautomatisk våpen kan avfyre skudd omtrent like raskt som et automatvåpen. Politiet har funnet minst to «bump stocks» på Stephen Paddocks rom. Foto. AP Photo / Allen Breed / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag kveld skjøt og drepte 64 år gamle Stephen Paddock 59 mennesker, som var til stede under en countryfestival i Las Vegas.

Inne på hotellrommet Paddock hadde tilhold fant politiet et helt våpenarsenal. Hele 23 skytevåpen hadde han på hotellet, ifølge politiet.

Modifisert geværkolbe

Der fant politiet minst våpen med en såkalt «bump stock» - en modifisert geværkolbe. Den erstatter i praksis våpenets kolbe med et grep som dekker over avtrekkeren.

Rekylen, med det påsatte utstyret, fører til at våpenet skyves fram og tilbake på en måte som gjør at fingeren dytter på avtrekkeren langt oftere.

Teknisk sett trykker skytteren dermed fortsatt inn avtrekkeren for hvert skudd, noe som gjør at våpenet fortsatt regnes som halvautomatisk - og dermed er lovlig i USA.

- Det er minimal forskjell mellom et modifisert halvautomatisk våpen og et helautomatisk et, sier Mike McLively, som jobber for lobbygruppa Americans for Responsible Solutions, til nyhetsbyrået Reuters.

«Bump stocks» ble opprinnelig laget for å gjøre det lettere for folk med funksjonshemninger å skyte med våpen, skriver nyhetsbyrået AP.

Under en pressekonferanse natt til onsdag sa Jill Snyder ved Los Angeles-politiet at 12 av våpene inne på Paddocks hotellrom hadde «bump stocks» påmontert.

- Vi prøver nå å finne ut hvilke våpen som ble brukt, sier Snyder.

Våpeneksperter sier at selv om «bump stocks» gir våpenet mulighet til fyre av skudd langt raskere, så går det ut over presisjonen. Det var åpenbart ikke spesielt viktig for Stephen Paddock, som fyrte vilkårlig løs mot den menneskefylte festivalplassen.

«Bump stocks» kan kjøpes for under 200 dollar, og beskrives som en «leke» og «bare noe en våpennerd vil ha». Våpenmodifikasjonen fikk godkjentstempel av myndighetene i 2010, etter at de konkluderte med at den ikke brøt noen føderale lover.

Forbud mot nye automatvåpen

FRA INNSIDEN: Denne utsikten hadde morderen da han drepte 59, og såret over 500 mennesker, fra rom 32-135 på Mandalay Bay-hotellet. Video: CNN Vis mer

Siden 1930-tallet har det vært strenge begrensninger på automatiske skytevåpen i USA.

Den siste innstrammingen kom i 1986, og den sier at automatvåpen som er laget før 1986 kan eies lovlig av privatpersoner etter en streng bakgrunnssjekk og registrering av våpenet.

Våpen produsert etter, kan ikke eies av privatpersoner.

Men «bump stocks» gjør altså det som i utgangspunktet er halvautomatiske våpen om til noe som fungerer som et helautomatisk, og er ikke omfattet av forbudet.

Krever forbud

Det vil den demokratiske senatoren Dianne Feinstein, som var arkitekten bak forbudet mot angrepsvåpen (assault weapons), gjør noe med.

Ifølge New York Times foreslo hun et forbud allerede i 2013, og nå tar hun på nytt til orde for et forbud.

«Det er det minste vi kan gjøre i kjølvannet av den dødeligste masseskytingen i amerikansk historie. Det burde være vår viktigste prioritet», heter det i en uttalelse fra Feinstein.

Hun får støtte fra Shannon Watts, grunnlegger av «Moms Demand Action», en stor gruppering som jobber for strengere våpenlover.

«Maskinvare som forvandler lovlige våpen til automatiske våpen, bør være forbudt. Automatiske våpen er strengt regulert; dette unnslipper føderal lovgivning».

President Donald Trump er en varm tilhenger av «Second Amendment», det andre grunnlovstillegget. Han startet jobben med å oppheve strengere våpenlovgivning, som ble innført under Obama-administrasjonen, omtrent da han flyttet inn i Det hvite hus.

- Det åtte år lange angrepet på deres «Second Amendment»-friheter har nådd sin knusende slutt, sa Trump i en tale til den mektige våpenlobbyen National Rifle Association (NRA) i april.

Men selv Trump innser at en ny debatt vil blusse opp.

- Vi kommer til å snakke om våpenlover ettersom tiden går, sa Trump tirsdag, ifølge The Guardian.

Forventer salgstopp

Det som uansett ser ut til å være en trend er at våpen eller spesifikt tilbehør ofte får en salgstopp i kjølvannet av massivt omtalte skyteepisoder.

Det vil sannsynligvis skje igjen, sier Garen Wintemute, direktør for Violence Prevention Research Program ved Universitetet i California.

- Folk kommer til å tenke: «Å jøss, jeg må få meg en sånn». Det andre som vil skje er at folk vil bekymre seg over forsøk på å forby dem, sier Wintemute.

Motstandere av å stramme inn på våpenlovgivningen, som Gun Owners of America, gjør seg også klar for en ny runde med debatt.

Administrerende direktør, Eric Pratt, sier at det er urettferdig å gå etter skytevåpen, når andre våpen, som lastebiler og gjødsel, ikke kritiseres like fort etter store dødelige angrep.

- Kongressen vil spørre hvorfor noen trenger dette, og jeg tror svaret er at vi har «Loven om rettigheter»(Bill of Rights) og ikke «Loven om behov» (Bill of Needs), sier Pratt.

90 skudd på ti sekunder

Det ser i alle fall ut til å være helt utvilsomt at Paddock enten brukte et automatisk våpen eller et som var modifisert.

New York Times skrev tirsdag at analyser av video fra stedet bekrefter at Paddock avfyrte rundt 90 skudd i løpet av ti sekunder.

Dersom Paddock brukte minst et helautomatisk våpen, vil det trolig være første gang et slikt våpen har blitt brukt under en masseskyting i USA.

- Jeg kan virkelig ikke komme på noen annen sak der ett (helautomatisk våpen) har blitt brukt, sier James Alan Fox, kriminolog ved Northeastern University.

Så langt har ikke politiet lyktes i å finne noe motiv for skytingen.

- Etterforskningen går framover, men det mangler en del brikker. I løpet av de neste 48 timene forventer vi å kunne ha mye mer informasjon, sa Joseph Lombardo, sheriff i Las Vegas-politiet under en pressekonferanse tirsdag kveld.

- HAN HAR ALDRI SLÅTT NOEN: Eric Paddock er broren til mannen som skal stå bak skytingen i Las Vegas. Foto av gjerningsmannen er utgitt av broren. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!