Denne musen er lagd av en hudcelle

Håper teknikken kan brukes til å dyrke organer til mennesker.

IKKE SOM ANDRE MUS: Den svarte musa Tiny har lite til felles med sin hvite surrogatmor. Musen, som ble født på et laboratorium i Beijing, er laget fra en ny type stamceller som er fremstilt av hudceller. FOTO: REUTERS/Research Team Leader Qi Zhou/Chinese Academy of Sciences/SCANPIX
IKKE SOM ANDRE MUS: Den svarte musa Tiny har lite til felles med sin hvite surrogatmor. Musen, som ble født på et laboratorium i Beijing, er laget fra en ny type stamceller som er fremstilt av hudceller. FOTO: REUTERS/Research Team Leader Qi Zhou/Chinese Academy of Sciences/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Musen Tiny er ikke som andre mus.

Han er nemlig en av de første musene som noensinne er blitt dyrket fram fra en hudcelle.

Reprogrammerte hudceller
For tre år siden klarte den japanske forskeren Shinya Yamanaka å forvandle vanlige hudceller til noe som liknet embryonale stamceller, altså stamceller som kan utvikle seg til en ny, hel skapning.

Men det var lenge usikkert om Shinyas induserte, pluripotente stamceller fungerte som naturens egne. Det vil si, helt til de siste ukene.

Laget fruktbare mus
Forskere i tre uavhengige studier har alle klart å lage levende mus fra Shinyas induserte, pluripotente stamceller, skriver forskning.no.

I den ene kinesiske studien ble en ny stamcelle satt inn i begynnende embryoer. Den nye stamcellen satte i gang utviklingen, og det voksende fosteret ble plassert i en surrogatmor-mus. Da musebabyen Tiny ble født, viste DNA-analyser at museungen stammet fra den reprogrammerte hudcellen.

Flere av musene i to av studiene viste seg også å være fruktbare, til tross for sin noe spesielle begynnelse. Dermed finnes det nå andregenerasjonsmus som har sitt opphav i en hudcelle.

Også for mennesker?
Funnene åpner for helt nye former for medisinsk terapi i fremtiden, skriver forskning.no. Hvis de induserte pluripotente stamcellene fungerer som vanlige embryonale stamceller, kan de muligens brukes til å dyrke nye organer til mennesker.

Hvis man kunne ta celler fra huden til en pasient som trenger et nytt organ, forvandle hudcellene til induserte pluripotente stamceller og bruke disse til å dyrke frem et nytt organ, vil man unngå at pasientens kropp støter fra seg det nye organet.

Det kreves imidlertid mer forskning for å forbedre de nye stamcellene, samt for å finne ut hvordan de skiller seg fra vanlige stamceller.   Foreløpig er dødsraten høyere hos musene som ble lagd fra hudceller — enkelte av musene døde etter bare to dager og andre hadde fysiske avvik.