Denne musen er lagd av en hudcelle

Håper teknikken kan brukes til å dyrke organer til mennesker.

IKKE SOM ANDRE MUS: Den svarte musa Tiny har lite til felles med sin hvite surrogatmor. Musen, som ble født på et laboratorium i Beijing, er laget fra en ny type stamceller som er fremstilt av hudceller. FOTO: REUTERS/Research Team Leader Qi Zhou/Chinese Academy of Sciences/SCANPIX
IKKE SOM ANDRE MUS: Den svarte musa Tiny har lite til felles med sin hvite surrogatmor. Musen, som ble født på et laboratorium i Beijing, er laget fra en ny type stamceller som er fremstilt av hudceller. FOTO: REUTERS/Research Team Leader Qi Zhou/Chinese Academy of Sciences/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Musen Tiny er ikke som andre mus.

Han er nemlig en av de første musene som noensinne er blitt dyrket fram fra en hudcelle.

Reprogrammerte hudcellerFor tre år siden klarte den japanske forskeren Shinya Yamanaka å forvandle vanlige hudceller til noe som liknet embryonale stamceller, altså stamceller som kan utvikle seg til en ny, hel skapning.

Men det var lenge usikkert om Shinyas induserte, pluripotente stamceller fungerte som naturens egne. Det vil si, helt til de siste ukene.

Laget fruktbare musForskere i tre uavhengige studier har alle klart å lage levende mus fra Shinyas induserte, pluripotente stamceller, skriver forskning.no.

I den ene kinesiske studien ble en ny stamcelle satt inn i begynnende embryoer. Den nye stamcellen satte i gang utviklingen, og det voksende fosteret ble plassert i en surrogatmor-mus. Da musebabyen Tiny ble født, viste DNA-analyser at museungen stammet fra den reprogrammerte hudcellen.

Flere av musene i to av studiene viste seg også å være fruktbare, til tross for sin noe spesielle begynnelse. Dermed finnes det nå andregenerasjonsmus som har sitt opphav i en hudcelle.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer