Denne musikken ble for sterk kost for myndighetene

Foreldrene frykter nå for barnas liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tenåringene Aneeqa Khalid, Noma Nazir and Farah Deeba, som sammen formet den indiske jentegruppa Praagaash, har måtte legge bandplanene på hylla etter at den religiøse lederen, Mufti Bashiruddin Ahmad utstedet en «fatwa» mot musikken deres.

Den indisk domsavsigelse, som trer i kraft der islamsk lovgivning er uklar, mente at jentenes sanger var «ikke-islamistiske» - og derfor ulovlige.

Mandag kveld skrev derfor jentegruppa på sin Facebook-side at de slutter.

Ifølge The New York Times-bloggen India Ink ble de tre jentene svært populære da de deltok i en musikkonkurranse i Srinagar i Kashmir, lille julaften.

De var de eneste jentene med i konkurransen.

- Det var dritkult og overveldende. Vi fikk masse oppmerksomhet, og stående applaus. Folk inviterte oss til å også spille andre steder, sa bassgitaristen Khalid (15) under et intervju lørdag.

Bandet «Pragaash» eller «Første Lys», er også India-administrerte Kashmirs første rockeband med bare jenter. Men oppturen snudde raskt.

Både lokale og nasjonale politikere skal ha bitt seg merke i jentegruppa, før en religiøs leder erklærte «fatwa» mot bandet deres. Flere uttalte seg også i svært grovt ordlag på jentenes Facebook-side.

Til slutt fikk de nok.

«Uvillig gikk Praagaash fra å være modige, amatør-rockere, til deltakere i en pågående politisk og religiøs kamp i konfliktrammede indisk-kontrollerte Kashmir.

«Fremmede latterliggjorde dem for å være ikke-islamistiske, fordi de hadde opptrådt foran ukjente menn», skriver India Ink.

- Når jeg er sint eller lei, hjelper rock og heavy metal meg å komme meg videre. Det er som en redning, sa Nazir under intervjuet før de tre annonserte at de slutter.

Jentenes foreldre frykter nå for barna sine.

HETSES: Den indiske jentegruppa Praagaash ble tvunget til å slutte med musikken, etter å ha blitt hetset på nettet og av det offentlige. Den indiske domsavsigelsen «fatwa» sørget for å for alvor sette en stopper for gruppa, som skilte lag mandag. Her er de ved musikkonkurransen «Battle of the Bands» i desember, hvor de ble hyllet. Foto: NTB Scanpix
HETSES: Den indiske jentegruppa Praagaash ble tvunget til å slutte med musikken, etter å ha blitt hetset på nettet og av det offentlige. Den indiske domsavsigelsen «fatwa» sørget for å for alvor sette en stopper for gruppa, som skilte lag mandag. Her er de ved musikkonkurransen «Battle of the Bands» i desember, hvor de ble hyllet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Noe galt kan skje. Vi kan rett og slett ikke ta den sjansen lenger, sier Khalids mor, som ifølge NYT-bloggen viser til at en lærer for kort tid siden fikk syre kastet i ansiktet sitt i byen.

Familien til en av jentene har sendt datteren til Bangalore i Sør-India, fordi de fryktet for jentas sikkerhet.

Opprettet politisak Politiet har nå opprettet sak på hatkampanjen og identifisert flere av Facebookbrukerne som har postet de brutale meldingene.

- Så langt har vi identifisert seks av brukerne som har postet disse hatmeldingene. Det er sannsynlig at vi arresterer flere av dem innen få dager, sier en av etterforskerne til The Hindu.

Jentene som fortsatt går på videregående får også politisk støtte. Jammu og Kashmirs delstatsminister Omar Abdullah var blant de politiske lederne som har bedt jentene om å ikke gi opp musikken på grunn av «en gjeng med tullinger».

Splittelse Saken har ført til en stor kontrovers mellom ulike separatistgrupper i Jammu og Kashmir. Mens Dukhtaran-e-Millat (DeM) advarer jentene mot syngingen, har Muslim Khawateen Markaz (MKM) støttet jentenes rockemusikk.

- Dette gir ikke mening. Hvorfor har ikke mannlige musikere fått en fatwa utsendt etter seg? Hva med kvinner i regjeringen eller i militæret?, sier Zamaruda Habib fra MKM til nyhetsbyrået PTI.

Habib understreker at paritet er for ytringsfrihet når det gjelder alle kunstneriske uttrykk fra kvinnelige og mannlige kunstnere.

- I disse tider nå vi har fått økt oppmerksomhet rundt hvordan kvinner har det. Vi er spesielt bekymret for vold i hjemmet og brudebrenning. Dette er problemer som virkelig fortjener oppmerksomhet. Jeg respekterer muftien, men jeg skjønner ikke hvorfor vi skal boikotte våre egne jenter, sier Habib.

Fortsatt stille Selv med støtte fra flere hold har jentene besluttet å gi opp musikken for godt. Det skriver Hindustan Times.

- Vi gav oss for folket i Kashmir. Som mufti Bashiruddin Ahmad sa, så er dette umuslimsk. Vi visste ikke før nå at de var misfornøyd med musikken vår, sier et av bandmedlemmene til indisk TV.

- Vi respekterer muftien og folket i Kashmir, legger hun til.

Nå skal flere band i Kashmir sluttet å spille i solidaritet med «Pragaash». Muftien sier han er godt fornøyd med at bandet nå har gitt opp rockemusikken.

HISTORISK: Vokalist og gitarisk Noma Nazir, trommis Farah Deeba og gitarist Aneeka KhalidIn vant den årlige konkurransen 'Battle of the Bands' i Srinagar. Nå har de gitt opp musikken etter å ha blitt truet til stillhet. Foto: AFP / STR / NTB Scanpix.
HISTORISK: Vokalist og gitarisk Noma Nazir, trommis Farah Deeba og gitarist Aneeka KhalidIn vant den årlige konkurransen 'Battle of the Bands' i Srinagar. Nå har de gitt opp musikken etter å ha blitt truet til stillhet. Foto: AFP / STR / NTB Scanpix. Vis mer