Denne mystiske dammen i Antarktis fryser aldri til is

Flere forskere mener vannet, som ikke engang fryser ved minus 50 grader, er det nærmeste vi kommer planeten Mars uten å reise dit.

VANN PÅ MARS: Den ti centimeter dype dammen på antarktis er så salt at den aldri fryser til is. Forskerne aner ikke hvorfor den er så salt, men sier den kan hjelpe dem med å forstå hvordan det kan eksistere vann på planeten Mars. Foto: NASA
VANN PÅ MARS: Den ti centimeter dype dammen på antarktis er så salt at den aldri fryser til is. Forskerne aner ikke hvorfor den er så salt, men sier den kan hjelpe dem med å forstå hvordan det kan eksistere vann på planeten Mars. Foto: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Mens frysepunktet for helt rent vann er null grader, avtar sjøvannets frysepunkt på grunn av det økende saltinnholdet, og ligger derfor på omkring minus to grader.

I Antarktis finnes det imidlertid en dam så salt at den aldri fryser, uansett hvor kalde de arktiske vintrene blir. Det skriver Newsweek.

Saltet i dammen, som er rundt ti centimeter dyp, endrer også vannets sammensetning. Det gjør at fargen er mer siruplignende enn vannet som strømmer ut av vannkranene våre.

Et mysterium

Dammen har vært et mysterium helt siden den ble oppdaget i 1961. Forskere skjønner verken hvordan den endte opp der den ligger eller hvor saltet kommer fra. De vet at dammen er usedvanlig ren, men ikke hvorfor den er det. Det de vet er at den er sjelden.

- Det er uvanlig at naturen produserer vann som er så rent, sier Jonathan Toner, en geokjemiker ved Universitetet i Washington til Live Science.

Ifølge avisa er dammen interessant, ikke bare for å forstå jorda, men for å utvide kunnskapen vår om Mars. Området er nemlig det nærmeste vi kommer planeten uten å faktisk reise dit. Å undersøke hvordan vannet beveger seg i dammen og nærområdet kan derfor hjelpe forskerne å forstå hvordan vann kan eksistere på den røde planeten uten å fryse til is.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer