VANN PÅ MARS: Den ti centimeter dype dammen på antarktis er så salt at den aldri fryser til is. Forskerne aner ikke hvorfor den er så salt, men sier den kan hjelpe dem med å forstå hvordan det kan eksistere vann på planeten Mars. Foto: NASA
VANN PÅ MARS: Den ti centimeter dype dammen på antarktis er så salt at den aldri fryser til is. Forskerne aner ikke hvorfor den er så salt, men sier den kan hjelpe dem med å forstå hvordan det kan eksistere vann på planeten Mars. Foto: NASAVis mer

Denne mystiske dammen i Antarktis fryser aldri til is

Flere forskere mener vannet, som ikke engang fryser ved minus 50 grader, er det nærmeste vi kommer planeten Mars uten å reise dit.

(Dagbladet): Mens frysepunktet for helt rent vann er null grader, avtar sjøvannets frysepunkt på grunn av det økende saltinnholdet, og ligger derfor på omkring minus to grader.

I Antarktis finnes det imidlertid en dam så salt at den aldri fryser, uansett hvor kalde de arktiske vintrene blir. Det skriver Newsweek.

Saltet i dammen, som er rundt ti centimeter dyp, endrer også vannets sammensetning. Det gjør at fargen er mer siruplignende enn vannet som strømmer ut av vannkranene våre.

Et mysterium

Dammen har vært et mysterium helt siden den ble oppdaget i 1961. Forskere skjønner verken hvordan den endte opp der den ligger eller hvor saltet kommer fra. De vet at dammen er usedvanlig ren, men ikke hvorfor den er det. Det de vet er at den er sjelden.

- Det er uvanlig at naturen produserer vann som er så rent, sier Jonathan Toner, en geokjemiker ved Universitetet i Washington til Live Science.

Ifølge avisa er dammen interessant, ikke bare for å forstå jorda, men for å utvide kunnskapen vår om Mars. Området er nemlig det nærmeste vi kommer planeten uten å faktisk reise dit. Å undersøke hvordan vannet beveger seg i dammen og nærområdet kan derfor hjelpe forskerne å forstå hvordan vann kan eksistere på den røde planeten uten å fryse til is.

- Hvis det er vann på mars, kommer det mest sannsynlig til å likne på vannet i denne dammen. Å forstå hvordan den har oppstått har store implikasjoner for liknende områder på mars, sier Toner.

- Stammer fra grunnvannskilde

I 2013 trodde flere forskere at de hadde kommet til bunns i dammens opprinnelse, og det ble skrevet en forskningsrapport om funnet. I rapporten står det skrevet at dammen var et resultat av at stoffet kalsiumklorid befant seg i grunnen i dette området.

Toner og de andre forskerne ved Universitetet i Washington var derimot helt uenige i funnene.

De tror at dammen stammer fra en grunnvannskilde som befinner seg dypt under jordas overflate. Studien antyder at vannet, i løpet av de siste 10 000 årene har rent fra grunnvanskilden, gjennom den frosne jorden på Antarktis og plukket opp salter og andre mineraler på veien.

Det er likevel usikkert om funnene er korrekte, eller om de på sikt må forkastes på lik linje med funnene i 2013-studien.