Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finnmark-fisk var plutselig i Østfold:

Denne mystiske laksen invaderer norske elver

- Det eksploderte i sommer. Fiske-eksperter har ingen forklaring.

EKSPLOSJON I UTBRELSE: En voksen pukkellaks fangt i sommer. Foto: Eva Thorstad, NINA.
EKSPLOSJON I UTBRELSE: En voksen pukkellaks fangt i sommer. Foto: Eva Thorstad, NINA. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ferskvannskrokodillen gjedde ødelegger stadig flere bestander av ørret, glefser på dørstokken til vannene i Nordmarka utenfor Oslo og er nå også registrert som en trussel mot laks.

Den knøttlille morten i hundretusen-tall utgjør en fare for å skade drikkevannskilder, seinest til Trondheim.

Men det tredje fiskeslaget som får en blinkende varseltrekant i fagfolks innspill til ny svarteliste for fremmede og skadelige arter i norsk natur, har knapt noen hørt om sør for Finnmark - før i høst.

Pukkellaks - også under navnet stillehavslaks - har holdt seg i vassdrag i Finnmark siden slutten av 1950-tallet.

Uforklarlig

Så har det plutselig skjedd noe mystisk og uforklarlig i løpet av noen uker siden juli/august:

Pukkellaksens territorium er med et fingerknips utvidet til over 230 elver og vassdrag.

Fisken, som dør etter gyting drøyt ett år gammel, er plutselig fanget levende eller død i alle kystfylker ned til Glomma og Østfold i sørøst - med unntak av Aust-Agder.

DREPER ALT: Gjedde fanget sist sesong - nå frykter eksperter at den skal overta lakseelver i Trønderlag-fylkene. Foto: Odd Terje Sandlund, NINA.
DREPER ALT: Gjedde fanget sist sesong - nå frykter eksperter at den skal overta lakseelver i Trønderlag-fylkene. Foto: Odd Terje Sandlund, NINA. Vis mer

Og samtidig dukket pukkellaksen opp i Danmark, Sverige, Tyskland og på Svalbard.

- Eksplosjonsartet

- Det har vært en eksplosjonsartet utvikling, som jeg ikke kan gi noen forklaring på. Og jeg vet heller ikke om andre fagfolk som har dokumentert kunnskap om hvorfor alt plutselig har skjedd nå, sier seniorforsker Trygve Hesthagen i NINA (Norsk institutt for naturforvaltning).

To av teoriene er ideelle temperaturer i havet eller ekstremt god tilgang på næring denne sommeren. Men det er foreløpig bare teorier.

Menneskemat ?

Nei, ikke på mange favorittlister de 60-70 årene fisken har vært i Finnmark. Den kom fra Kola-halvøya der sovjetrusserne satte ut stillehavslaks i elvene på 1950-tallet.

Ifølge to ferske forskerrapporter fra norske fagfolk, som med undring har registrert den eksplosive utbredelsen, er heller ikke pukkellaks noen stor favorittrett nord i Russland.

Den kan bli opptil to kilo stor, og er ikke spiselig de siste ukene før gyting.

Navnet kommer av en pukkel på ryggen den utvikler som voksen. Som ungfisk kan den likne på sjørøye, ifølge fiskeforskernes beskrivelser.

- Kan den være oversett sør i landet tidligere ?

- Nei, det utelukker jeg. Det er så stor aktivitet og mange kyndige i alle norske elver til enhver tid, at pukkellaks ville vært oppdaget, sier seniorforsker Trygve Hesthagen bestemt.

SMÅ - OG MANGE: Mort tatt under utrydding i Gjettønna i Røros i år. Denne småfisken kan skade drikkevannskilder. Foto: Helge Bardal, Veterinærinstituttet.
SMÅ - OG MANGE: Mort tatt under utrydding i Gjettønna i Røros i år. Denne småfisken kan skade drikkevannskilder. Foto: Helge Bardal, Veterinærinstituttet. Vis mer

Hva er så problemet med den «nye» laksen ?

Fiskeekspertene har foreløpig bare alvorlige teorier om hva som kan bli følgene:

Pukkellaksen kan fordrive den tradisjonelle villaksen fra gyteplasser, selv om den gyter tidligere på sesongen. Den kan føre med seg sykdom, parasitter og virus.

Den siste forskningen på norsk pukkellaks ble gjort i 2007.

Da ble det ikke registrert smittsomme sykdommer. Men da var utbredelsen og antatt bestand en brøkdel av det som er registrert i høst.

Gyter - og dør

Og pukkellaksen dør seinest tre uker etter første gyting. Store mengder råtten fisk kan påvirke næring og vekst på bunnen.

Om gjeddebestanden sier seniorforsker Trygve Hesthagen:

- Siden 2014 er ørretbestanden i mindre vann helt utradert av gjedde. I en så stor innsjø som Krøderen har gjedda direkte skyld for at ørretbestanden fortsatt går markert ned.

- MYSTERIUM: seniorforsker Trygve Hesthagen. Foto: Arnstein Stavløkk, NINA.
- MYSTERIUM: seniorforsker Trygve Hesthagen. Foto: Arnstein Stavløkk, NINA. Vis mer

- Og seinest i sommer er det fisket gjedde i vannet Mylla. Da er det bare to kilometer igjen til vassdraget gjennom Nordmarka mot Oslofjorden.

I praksis er det bare rotenon-gift som kan tømme vann for uønskede fiskearter. Da forsvinner resten av fisken også.

Gjedde truer laks

Veterinærinstituttet har ansvaret for slike aksjoner.

Biolog og prosjektleder Helge Bardal forklarer hva som er problemet med mort, som bare blir 10 - 20 centimeter og et bare hundre gram:

- Det blir tusener av dem, og de beiter vannene tomme for dyreplankton. Da vokser det opp planteplankton isteden, og det setter farge og smak på drikkevann. De siste store rotenon-aksjonene mot mort var i Bymarka i Trondheim i 2016 og Gjettjønna på Røros i år. Neste år skal vi blant annet fjerne gjedde fra vann som har kontakt med lakse-elver i Stjørdal for å hindre at gjedda også slår seg løs der.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!