FRAM OG TILBAKE:  Nofima-forskerne Morten Heide og Finn-Arne Egeness viser frem to av produktene som er fisket i Norge, filetert i England og så sendt tilbake til Norge. Foto: ØYSTEIN BARTH-HEYERDAHL / NORDLYS
FRAM OG TILBAKE: Nofima-forskerne Morten Heide og Finn-Arne Egeness viser frem to av produktene som er fisket i Norge, filetert i England og så sendt tilbake til Norge. Foto: ØYSTEIN BARTH-HEYERDAHL / NORDLYSVis mer

Denne norske torsken er produsert i England

Sendes fram og tilbake mellom landene før den ender i frysedisken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Nordlys): Denne fisken er fisket i Norge, sendt til England, hvor den fileteres og tilsettes saus, før den fryses og til slutt ender i butikkhyllene på ICA i Tromsø.

- Dette vil vi se enda mer av i framtida, sier Nofima-forskerne Morten Heide og Finn-Arne Egeness.

Selv om fisken har vært frosset, ser den uforskammet fersk ut der den ligger i kjøledisken. Man må nesten ha med seg lupe for å lese med liten skrift at den har vært frosset. Men det er nettopp det som hemmeligheten.

- Dette gjør at man får en jevn og god leveranse av fisk i hyllene. Butikken lagrer dem i frossen tilstand, og tiner etter behov, forteller de to Nofima-forskerne.

Startet for fem år siden Fenomenet startet i England for om lag fem år siden.

- Supermarkedkjedene var lei av sesongsvingningene og at fisken uteble hvis været var dårlig. De ønsket å tilby sine kunder tilnærmet fersk fisk uavhengig av vær og sesong. Kundene vil ha jevn tilgang på produktene. Da dukkert denne ideen opp, forteller Egeness.

Og kvaliteten på den tinte fisken er svært god.

- I en blindtest gjennomført i Europa klarte ikke forbrukerne skille mellom tint og fersk fisk, forteller de to.

Dermed var det bare et tidsspørsmål før tint norsk fisk fra England dukket opp i norske butikker.

- Dette gjør at vi øker omsetningen av norsk fisk. Det er bra, mener Nofimas folk.

- Rimelig transport De synes ikke det er rart at norsk fisk sendes til utlandet for å bli bearbeidet, før fisken transporteres tilbake til Norge.

- Lønnskostnadene i Norge er så høye at det lønner seg å transportere fisken fram og tilbake. Transport er ikke dyrt, sier de to.

ICA-kjeden har tatt inn produkter fra The Saucy Sish Co. På ICA Langnes i Tromsø ligger tinte torskefileter med saus til salgs rimeligere enn ferske fileter i ferskvaredisken to meter unna.

- Når man opererer med frosne produkter, blir det mindre svinn. Butikkene slipper å kaste mat som blir dårlig. Når filetene tines, er de holdbare i fem dager, sier Morten Heide og Finn-Arne Egeness.

- Kommet for å bli De føler seg helt sikre på at tinte produkter er kommet for å bli i kjøledisken.

- Tinte filetprodukter har en rekke konkurransefortrinn i markeder som krever regelmessig tilførsel. Våre analyser tyder derfor på at tinte filetprodukter vil bli et vanligere syn i supermarkeder både i Norge og resten av Europa, sier forskerne.

De understreker at mange uansett vil foretrekke fersk fisk.

- Det vil alltid være markeder som foretrekker genuint fersk fisk. Fiskerinæringen må finne markedene der ferskhet er et fortrinn som gir høyere pris, sier Nofima-forskerne.