Denne ordføreren vil ikke ha 100 000 mer i lønn

– Altfor høyt forslag, sier Båtsfjord-ordfører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I finnmarkskommunen Båtsfjord skal de endre ordførerlønna. Fram til nå har lønna vært regulert i forhold til rådmannens lønn, men det skal det bli en slutt på.

– Siden ordføreren er med og ansetter og fastsetter lønna til rådmannen, ble det slik at jeg også dermed indirekte fastsatte min egen lønn. Og det er jo ikke helt heldig, sier Båtsfjord-ordfører Frank Bakke Jensen til Dagbladet.no. 

Politikerne i kommunen ba derfor administrasjonen tidligere i år om å finne en ny løsning.

115 000 kroner i økte utgifter

Rådmannen i kommunen foreslo da at ordførerens godtgjørelse skulle ligge på 85 prosent av hva stortingsrepresentantene får. Det betyr 555 900 kroner i årslønn, noe som er 95 600 kroner mer enn hva ordførergodtgjørelsen i Båtsfjord ligger på i dag, melder avisa Finnmarken

Avisa skriver at hvis man i tillegg tar med pensjonsordningen, der arbeidsgiverandelen er på 20 prosent av godtgjørelsen, ville kommunens utgifter økt med 115 000 kroner.

Det vil ikke ordføreren være med på.

– Det er en altfor høy lønn. Jeg er sikker på at vi kommer fram til en mer edruelig ordning, sier han til Finnmarken.

ORDFØRER: Frank Bakke Jensen takket nei til lønnsøkning. Kommunen må kutte driftsbudsjettet for 2008 med åtte prosent. Foto: Båtsfjord kommune
ORDFØRER: Frank Bakke Jensen takket nei til lønnsøkning. Kommunen må kutte driftsbudsjettet for 2008 med åtte prosent. Foto: Båtsfjord kommune Vis mer

Han utdyper avgjørelsen overfor Dagbladet.no:

– Det er for høyt i forhold til dagens økonomiske situasjon i kommunen. Vi må kutte driftsbudsjettet med åtte prosent, og da passer det egentlig ikke med slike lønnshopp for noen av kommunens ansatte, sier Høyre-ordføreren.

Sliter med fraflytting

Ifølge Bakke Jensen trengte kommunen fjorten millioner i økte overføringer fra staten for å opprettholde dagens drift i 2008. De fikk sju.

– På den ene siden har vi en del fraflytting, og da går rammeoverføringene ned. I tillegg er kommunen blitt påført økte utgifter på grunn av de siste åras gode lønnsoppgjør, sier Bakke Jensen til Dagbladet.no.

Det er med andre ord ikke overilte investeringer i amerikanske hedgefond som gjør at denne nordnorske kommunen må kutte utgifter.

Lønnsvekst ellers i ordfører-Norge

Opposisjonen i kommunen var heller ikke glade over innstillingen som innebar den kraftige lønnsøkningen.

Denne ordføreren vil ikke ha 100 000 mer i lønn

– Jeg syns vi som politikere skal gå foran som et godt eksempel, og det sømmer seg ikke å foreslå en slik økning i disse tider, sier Arbeiderpartiets Geir Knutsen til Finnmarken.

Det er ikke så mange ordførere som takker nei til lønnshopp. Tidligere i år skrev VG Nett at mens gjennomsnittlig lønnsvekst for kommuneansatte ifølge KS var på 4,8 prosent fra 2006 til 2007, får politikerne i 37 norske kommuner en lønnsvekst på 7 prosent – 2,2 prosentpoeng mer enn de ansatte.