MARATONKRANGEL: Medisinprofessor Ole-Erik Iversen har i årevis kranglet med firmaet NorChip, og anklages for å være inhabil i en prosess som nå rammer firmaet hardt. Ifølge Iversen er inhabiliteten tilbakevist i årevis, «også av regjeringsadvokaten». FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
MARATONKRANGEL: Medisinprofessor Ole-Erik Iversen har i årevis kranglet med firmaet NorChip, og anklages for å være inhabil i en prosess som nå rammer firmaet hardt. Ifølge Iversen er inhabiliteten tilbakevist i årevis, «også av regjeringsadvokaten». FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer

Denne overlegen hevdes å overstyre både Helsedirektoratet og Kreftregisteret

Overlegen selv, Ole-Erik Iversen, mener påstanden er en hån.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et firma hvor Harald Norvik er styreleder, NorChip, mister fra årsskiftet den offentlige refusjonen for en test mot livmorhalskreft. Helsedirektoratet mener at firmaets test er for usikker.

I et brev til helseministeren legger den tidligere Statoil-sjefen mye av skylda på kreft-overlege og professor Ole-Erik Iversen.

- Inhabil En «inhabil rådgiver har fått styre prosessen for Helsedirektoratet og Kreftregisteret», skriver Norvik.

Han mener at Iversen i sin tid hadde kommersielle koblinger til firmaet Gendia, som brukte en konkurrerende test, og at han har et «kvalifisert, personlig motsetningsforhold» til NorChip.

Iversen avviser at han er inhabil.

Det gjør også Helsedirektoratet, som har konsultert Regjeringsadvokaten om saken.
- Iversen har ikke styrt noen prosess, og han har overhodet ikke vært involvert i evalueringen, sier direktør Giske Ursin i Kreftregisteret.  

Pådriver I åtte år var Ole-Erik Iversen medlem i Rådgivningsgruppa for masseundersøkelsen mot livmorhalskreft. Da han på grunn av tidsbegrensninger måtte gå ut, opprettet Helsedirektoratet i 2009 en Styringsgruppe for rådgivningsgruppa. Der fikk Iversen plass.

Styringsgruppa har vært en pådriver i prosessen som nå fører til at NorChip mister refusjonen.

Selv avviser Iversen at styringsgruppa ble opprettet for å sikre ham ei fortsatt hånd på rattet.

«Jeg visste ikke noe om opprettelsen før direktør Stener Kvinnsland ved Haukeland Universitetssykehus anmodet meg om å representere Helse Vest i gruppen», skriver han til Dagbladet.

«Kafka-prosess» Gjennom årene har Ole-Erik Iversen vært rådgiver om livmorhalskreft for Kreftregisteret, Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og flere legemiddelselskaper.  Parallelt har han kranglet med forkjemperne for NorChips test.

Slik Dagbladet tidligere har skrevet, har NorChip og Harald Norvik nå gått til frontalangrep på Kreftregisteret, Helsedirektoratet og Helsedepartementet.

Norvik mener at «noen» i helsevesenet er ute etter å ta knekken på NorChip, og føler seg utsatt for en «Kafka-prosess».

- En hån Ole-Erik Iversen selv avviser å være inhabil fordi han i sin tid var styremedlem i firmaet GenDia.

KRAFTIG SKYTS: Tidligere Statoil-sjef Harald Norvik er styreformann i NorChip, som har gått til et frontalangrep på Helsedirektoratet, Kreftregisteret og Helsedepartementet. Foto: Knut Falch /  SCANPIX .
KRAFTIG SKYTS: Tidligere Statoil-sjef Harald Norvik er styreformann i NorChip, som har gått til et frontalangrep på Helsedirektoratet, Kreftregisteret og Helsedepartementet. Foto: Knut Falch / SCANPIX . Vis mer

«GenDia markedsførte ikke HPV-tester og var derfor ikke konkurrent til NorChip. Der var ikke møte- eller styrehonorar. Firmaet ble etter et år tilbakeført til Rikshospitalet, fordi en nøktern testpraksis ikke kunne generere overskudd», skriver han.

Han kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen av et «kvalifisert, personlig motsetningsforhold» til NorChip.

«Fra min side har det vært faglig uenighet. Jeg har hatt personlig møte både med Norvik og forrige styreleder på deres anmoding».

Iversen mener det er en «helt absurd påstand og en hån mot alle de kompetente fagpersoner som over lang tid og på mange nivåer har vurdert kvalitetskravene og aktuell dokumentasjon» å si at han har styrt prosessen med nye retningslinjer.